Utrechtse platenzaakeigenaren over het grootste muziekevenement ter wereld | Reset Records Utrechtse platenzaakeigenaren over het grootste muziekevenement ter wereld | Reset Records

Record Store Day: een jaarlijks hoogtepunt voor vinylliefhebbers

, Tekst: Cherelle de Graaf / Foto’s: Thomas de Wit

Utrechtse platenzaakeigenaren over het grootste muziekevenement ter wereld | Reset Records

Record Store Day: een jaarlijks hoogtepunt voor vinylliefhebbers

Tekst: Cherelle de Graaf / Foto’s: Thomas de Wit ,

Op Record Store Day komen jaarlijks meer dan 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers wereldwijd bij elkaar om de kunst van muziek te vieren. Deze dag wordt in meer dan 2.000 onafhankelijke platenzaken gevierd en is daarmee het grootste muziekevenement ter wereld. Ook in de provincie Utrecht veranderen de winkelvloeren op deze dag in verschillende podia. Wij bombardeerden een aantal Utrechtse platenzaakeigenaren met vragen over hun deelname aan Record Store Day, de terugkeer van vinyl en het geheim achter het runnen van een succesvolle platenzaak in een tijd van streamingdiensten, iTunes en illegaal downloaden. In deel 4: Rian Kraan van Reset Records.

Reset Records
Reset Records is de plek waar je terecht kunt voor je favoriete vintage vinyl LP’s en singles. Denk aan pop, rock, blues, soul, jazz, disco, country, beat, rock ’n roll, chanson, singer/songwriter en Nederlandstalig. You name it, Reset Records heeft het. De uitgebreide collectie is in 20 jaar tijd opgebouwd door middel van verzamelen, en wordt nu in de winkel teruggezet naar nieuwe liefhebbers van vinyl.

Naam?
Rian Kraan

Leeftijd?
64 jaar

Functie?
Eigenaar Reset Records

Wat betekent muziek voor jou en op welke manier inspireert het je?
“Muziek roept voornamelijk emotie op. Het kan je stemming beïnvloeden en je zelfs in een ander tijdperk plaatsen, doordat bepaalde herinneringen worden opgeroepen.”

Beste plaat ooit gemaakt?
“Er is zoveel goede muziek gemaakt, maar als ik echt moet kiezen dan ga ik voor Dr. John, The Night Tripper met Gris - Gris. Welke plaat ik op een bepaald moment draai hangt helemaal van mijn stemming op dat moment af.”

Eerste plaat die je ooit hebt gekocht?
“Mijn eerste LP kocht ik in 1967: Revolution van de Haagse formatie Q65. Compleet grijs gedraaid in die tijd, waardoor ik later een nieuw exemplaar heb moeten kopen. Tegenwoordig draai ik die plaat ook nog wel eens. Blijft geweldig, maar het valt mij nu steeds meer op hoe slecht het Engels van de zanger Willem Bieler was.”

Naar welk nummer heb jij het laatst geluisterd en waarom?
“Ik heb het laatst geluisterd naar ‘De Blues Verlaat Je Nooit’ van De Dijk, afkomstig van het album Scherp de Zeis uit 2011. Dit relatief onbekende nummer van De Dijk vertolkt, althans voor mij, feilloos een universeel gevoel van twijfel en keuzes die iedereen in zijn leven wel kent.”

Welk muziekgenre krijgt in jouw ogen te weinig aandacht?
“Ik vind het jammer dat er tegenwoordig weinig blues meer wordt gemaakt. Je muzieksmaak wordt meestal gevormd in je puberjaren. In mijn puberjaren was de invloed van blues erg groot: de eerste albums van The Rolling Stones, Fleetwoord Mac (nog met Peter Green), The Yardbirds, The Who, Santana en The Troggs zijn allemaal beïnvloed door de blues. Natuurlijk had je in Nederland Cuby + Blizzards, mijn grote favorieten. Ik heb in de loop van de jaren werkelijk alles van Cuby + Blizzards en Harry Muskee verzameld, inclusief bijzondere buitenlandse persingen. Een groot deel van mijn verzameling was in 2011 te zien op de Cuby + Blizzards expositie in het Centraal museum in Utrecht.”

Hoe ziet jouw ideale platencollectie er uit?
“Ik heb zelf een zeer uitgebreide platenverzameling in de meest uiteenlopende genres, passend bij mijn stemming van dat moment. Enkele namen zijn Leonard Cohen, Gijs Hendriks, John Mayall, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Pink Floyd, Eva de Roovere, Het Goede Doel, De Dijk, Anouk en Armand, maar ook veel oude nederbeat, zoals The Shoes, Motions, Les Baroques, Tee Set, Brainbox, Solution, Q65 en The Outsiders.”

Wat is jouw muziekhoogtepunt van de afgelopen 12 maanden en waarom?
“Mijn muziekhoogtepunt van de afgelopen 12 maanden is het laatste album van Armand met The Kik. Kort na het verschijnen van het album is hij helaas overleden. Fantastisch om te zien en horen hoe Armand altijd zichzelf is gebleven. Er staan ook een paar fantastische autobiografische nummers op dit album. Ontroerend was ook zijn optreden in De Wereld Draait Door met twee oud-leden van The Outsiders. Ze zongen een nummer van Wally Tax.”

Hoe houden platenzaken zichzelf draaiende in een tijd van Itunes, Spotify en illegaal downloaden?
“Wij verkopen alleen vintage vinyl uit de jaren 50 tot 90. Gelukkig hebben wij de tijd mee! Vinyl is weer helemaal hot. Veel jonge mensen kopen een platenspeler en de oudere generatie haalt hem weer van zolder. Wij krijgen zelfs mensen in de winkel die eerst hun LP-verzameling hebben ingeruild voor cd’s en nu weer hun oude LP’s terug willen kopen. Vinyl klinkt toch het mooist en de hoezen zijn ook prachtig.”

Op welke manier(en) luister jij zelf naar muziek: CD, vinyl, streamen, MP3, YouTube?
“Ik luister zelf veel naar muziek op vinyl. Mijn platenspeler is nooit van zijn plaats weggeweest. Af en toe gaat er ook wel een cd in het laadje, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar vinyl.”

Wat betekent Record Store Day voor jou?
“Het is goed dat jaarlijks door middel van Record Store Day de platenzaken eens in het voetlicht worden gezet. Zeker in een tijd dat veel platenzaken verdwenen zijn. Gelukkig is door de sterke opkomst van vinyl het dieptepunt nu wel voorbij. Steeds meer mensen beseffen dat streaming toch een heel andere beleving van muziek geeft dan wanneer je een mooi vinyl album opzet.”

Reset Records
Prins Hendriklaan 16
Utrecht

Rian Kraan van Reset Records

Rian Kraan van Reset Records

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht