Utrechtse platenzaakeigenaren over het grootste muziekevenement ter wereld | Plato Utrecht Utrechtse platenzaakeigenaren over het grootste muziekevenement ter wereld | Plato Utrecht

Record Store Day: een jaarlijks hoogtepunt voor vinylliefhebbers

, Tekst: Cherelle de Graaf / Foto’s: Dave Stoker

Utrechtse platenzaakeigenaren over het grootste muziekevenement ter wereld | Plato Utrecht

Record Store Day: een jaarlijks hoogtepunt voor vinylliefhebbers

Tekst: Cherelle de Graaf / Foto’s: Dave Stoker ,

Op Record Store Day komen jaarlijks meer dan 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers wereldwijd bij elkaar om de kunst van muziek te vieren. Deze dag wordt in meer dan 2.000 onafhankelijke platenzaken gevierd en is daarmee het grootste muziekevenement ter wereld. Ook in de provincie Utrecht veranderen de winkelvloeren op deze dag in verschillende podia. Wij bombardeerden een aantal Utrechtse platenzaakeigenaren met vragen over hun deelname aan Record Store Day, de terugkeer van vinyl en het geheim achter het runnen van een succesvolle platenzaak in een tijd van streamingdiensten, iTunes en illegaal downloaden. In deel 2: Willem de Vries van Plato Utrecht.

Plato Utrecht
Plato behoort tot de categorie muziekspeciaalzaak. In de jaren zeventig werd de eerste winkel in Leiden geopend. Inmiddels kun je Plato in Zwolle, Groningen, Leiden en ons eigen Utrecht vinden. Plato heeft veel te bieden: van duizenden soorten vinyl en cd’s tot aan tijdschriften en films. Daarnaast worden er in Plato regelmatig instores georganiseerd, ook buiten Record Story Day om. De ideale plek om als muziekliefhebber rond te struinen.

Naam
Willem de Vries

Leeftijd
42 jaar

Functie
Mede-eigenaar Plato Utrecht

Wat betekent muziek voor jou en op welke manier inspireert het je?
“Muziek is, net als bij de meeste mensen, heel belangrijk in mijn leven. Niet alleen omdat ik er dagelijks mee in aanraking kom, maar ook omdat ik er enorm van kan genieten. Zowel op vinyl als live geeft het me heel vaak veel energie. Een goeie plaat kan je dag maken, een slechte helaas ook verpesten. Elk jaar is het weer afwachten of er wel een plaat uitkomt die mij opnieuw kan verrassen of de nummer één van het jaar kan worden. Elk jaar blijkt dat toch weer het geval. Het is natuurlijk heerlijk om hier iedere dag mee bezig te kunnen zijn, van je hobby je werk te kunnen maken. Ik dacht dat dat alleen in films voorkwam.”

Beste plaat ooit gemaakt?
“Gevaarlijke vraag, omdat deze ook vaak gekleurd wordt door persoonlijke ervaringen of smaak. Ik ga hier mijn vingers dus ook niet aan branden. Waar ik aan moet denken is Live at Massey Hall van Neil Young: een prachtig opgenomen liveplaat van een solo-optredende Neil Young op het hoogtepunt van zijn carrière.”

Eerste plaat die je ooit hebt gekocht?
“Fleetwood Mac – ‘Tango in the Night’.”

Naar welk nummer heb jij het laatst geluisterd en waarom?
“Rival Consoles – ‘Ghosting’. Waarom? Omdat het waanzinnig mooi is.”

Hoe ziet jouw ideale platencollectie eruit?
“Het liefst zou ik een kast van een huis hebben met daarin van de vloer tot aan het plafond platen. Dat is niet te betalen, dus ik houd het maar bij de platen die ik écht mooi vind. Dan is het, vooralsnog, best te overzien.”

Wat is jouw muziekhoogtepunt van de afgelopen 12 maanden en waarom?
“Het mede-organiseren van de Record Store Day afterparty in De Helling. Voor een habbekrats staat daar een leuk en spannend programma. Het was leuk om dat te doen!”

Hoe houden platenzaken zichzelf draaiende in een tijd van iTunes, Spotify en illegaal downloaden?
“Nog steeds heel basic en net zoals we ons toentertijd onderscheidden van andere platenzaken: met veel liefde, kennis en een beetje arrogantie. Zonder mening verkoop je geen plaat. Dat wil niet zeggen dat ik over elke plaat een mening heb, maar een mening vormen helpt wel bij het enthousiast worden over en het kunnen tippen aan vaste klanten van een plaat. Het helpt mij enorm bij het geven van een identiteit aan je winkel. Voor wat kunnen mensen bij je terecht en voor wat niet? Dat is volgens mij erg belangrijk en maakt je werk ook veel leuker.”

Op welke manier(en) luister jij zelf naar muziek: cd, vinyl, streamen, MP3, YouTube?
“Vinyl! Internet is heerlijk om dingen op te checken en op te zoeken, maar veel verder moet dat medium niet gaan. Dat naaldje erop, het mooie diepe en brede geluid - er gaat voorlopig niets boven vinyl!”

Wat betekent Record Store Day voor jou?
“Het is een leuke dag die het enthousiasme onder de klanten aanwakkert. Dat is natuurlijk fantastisch! Het is een feestje en ik hoop dat dat nog jaren doorgaat. Het blijft wel heel belangrijk dat er toffe en interessante releases uitkomen die dag, dat is de uiteindelijke voedingsbodem.”

 

Plato Utrecht
Voorstraat 35
Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht