Utrechtse platenzaakeigenaren over het grootste muziekevenement ter wereld | Swordfish & Friend Utrechtse platenzaakeigenaren over het grootste muziekevenement ter wereld | Swordfish & Friend

Record Store Day: een jaarlijks hoogtepunt voor vinylliefhebbers

, Tekst: Cherelle de Graaf / Foto's: Thomas de Wit

Utrechtse platenzaakeigenaren over het grootste muziekevenement ter wereld | Swordfish & Friend

Record Store Day: een jaarlijks hoogtepunt voor vinylliefhebbers

Tekst: Cherelle de Graaf / Foto's: Thomas de Wit ,

Op Record Store Day komen jaarlijks meer dan drieduizend artiesten en miljoenen muziekliefhebbers wereldwijd bij elkaar om de kunst van muziek te vieren. Deze dag wordt in meer dan tweeduizend onafhankelijke platenzaken gevierd en is daarmee het grootste muziekevenement ter wereld. Ook in de provincie Utrecht veranderen de winkelvloeren op deze dag in verschillende podia. Wij bombardeerden een aantal Utrechtse platenzaakeigenaren met vragen over hun deelname aan Record Store Day, de terugkeer van vinyl en het geheim achter het runnen van een succesvolle platenzaak in een tijd van streamingdiensten, iTunes en illegaal downloaden. In deel 5: Marlein Parlevliet van Swordfish & Friend.

Swordfish & Friend

Na het sluiten van Da Capo, Ear & Eye, Boudisque, White Noise, Midtown en Rhytm Import was het tijd voor een nieuwe platenzaak in het Utrechtse straatbeeld. Swordfish & Friend werd geboren: een winkel annex huiskamer annex ontmoetingsplek. Eigenares van Swordfish & Friend en oprichtster van Record Store Day Nederland, Marlein Parlevliet, verkoopt, samen met Tessa Pals, platenspelers in heel Europa. In de Swordfish & Friend winkel vind je niet alleen platenspelers, maar kun je ook tussen een prachtige platencollectie zoeken naar je favoriete muziek. Naast hun liefde voor muziek houden Parlevliet en Pals ook van andere creatieve disciplines. Zo is er een winkel ontstaan met muziek, kleding, meubels, foto’s, kunst, illustraties en meer.

Naam?
Marlein Parlevliet

Leeftijd?
29 jaar

Functie?
Eigenares Swordfish & Friend

Wat betekent muziek voor jou en op welke manier inspireert het je?
"Muziek is net als eten, ik heb het gewoon nodig. Het inspireert me niet per se op een manier dat ik er zelf creatief van word of dat ik zelf muziek wil gaan maken, maar als ik in een bepaalde stroming zit dan wil ik er alles van weten. Van jaren 80 new wave tot aan indie. Nu zit ik in een discoperiode."

Beste plaat ooit gemaakt?
"Dat verschilt per week! Toch kies ik voor een album van Tame Impala, de eerste. Die heb ik zooo vaak gedraaid en het verveelt nog steeds niet. Ik heb een korte spanningsboog, ik vind een artiest vaak na twee albums niet leuk meer. Tame Impala is de enige band die ik vanaf het begin af aan goed vind en heeft geen enkel album dat onder dat niveau komt."

Eerste plaat die je ooit hebt gekocht?
"Op vinyl is dat Jeopardy van The Sound. Dat was in mijn jaren 80 new wave periode, ik was toen ongeveer achttien jaar oud. Mijn eerste cd is, geloof ik, van de Spice Girls of een andere 90s girlband."

Naar welk nummer heb jij het laatst geluisterd en waarom?
"Het laatste nummer dat ik heb geluisterd is ‘Just a Congratulation’ van United States of Europe. Eigenlijk omdat ik iedere dag tijdens werk naar Intergalatic FM luister en dit toevallig voorbij kwam. Intergalatic FM is een radiostation dat veel Italo, disco en spacemuziek draait. Een erg fijn station om op te werken, geen geklets tussendoor."

Welke muziekgenre krijgt in jouw ogen te weinig aandacht?
"Er zijn altijd discussies over muziekgenres die niet genoeg aandacht krijgen op de Nederlandse radio, bijvoorbeeld de welbekende hiphopdiscussie. Ik vind zelf dat als je specifiek ergens van houdt, je altijd wel een platform kunt vinden dat precies voldoet aan jouw eisen. Ik verwacht ook niet dat 3FM space, Italo of disco draait. Liefhebbers weten elkaar goed te vinden door de transparantie van het internet."

Marlein Parlevliet van Swordfish & Friend

Marlein Parlevliet van Swordfish & Friend

Hoe ziet jouw ideale platencollectie eruit?
"Ik ben niet iemand die alles van één artiest wil hebben. Ik ben vooral heel blij als ik iets vind dat ik veel luister of al heel lang zoek. Dat had ik laatst met een plaat van Asha Puthli, 'Spacetalk'. Ongelooflijk blij dat ik die tweedehands in een bak tegenkwam, maar achteraf bleek dit album ook gewoon nieuw te bestellen te zijn. Zo’n album is niet schaars of zoiets. Maar het moment dat je zoiets vindt in een platenzaak en de blijdschap die je dan voelt, dat is voor mij veel waardevoller dan een bijzondere vinylcollectie. Als ik door mijn platencollectie ga, weet ik precies welke plaat ik waar gekocht heb en denk ik weer even terug aan dat moment."

Wat is jouw muziekhoogtepunt van de afgelopen 12 maanden en waarom?
"De Tame Impala show in de Heineken Music Hall, omdat het echt steengoed was. Ik heb ze al vaker gezien en het was eigenlijk altijd net niet goed. Dat is nu helemaal voorbij, ze zijn echt op hun sterkst. Geweldig om te zien!"

Hoe houden platenzaken zichzelf draaiende in een tijd van Itunes, Spotify en illegaal downloaden?
"Door specialist te zijn en je niche goed te weten. Platenzaken hebben vaak een zeer sterke klantenkring, juist omdat muziek zo’n sociaal ding is. Wij geven vaak een vrijdagmiddagborrel die 'Goed Nieuws' heet. Dan draait onze curator St. Paul en komen al onze vaste klanten en vrienden de maand afsluiten. We hebben een appartement gebouwd boven de winkel waar bands kunnen slapen in ruil voor een instore. Op die manier ben je meer dan alleen een winkel waar je dingen kunt kopen, het is ook een ontmoetingsplek."

Op welke manier(en) luister jij zelf naar muziek: cd, vinyl, streamen, MP3, YouTube?
"Vinyl, streamen, internet en radio. Al zei ik vanmorgen nog dat ik eigenlijk best weer eens mijn cd’s tevoorschijn zou willen halen!"

Wat betekent Record Store Day voor jou?
"Dat is een lastige vraag. Ik heb Record Store Day opgericht in Nederland, pas later zijn we onze platenzaak begonnen. Ik kan het dus niet heel erg goed vanuit de ogen van een winkelier bekijken, want ik ben er ook nog steeds aan de achterkant actief mee bezig. Het is een heel goed idee en een sterk concept, doordat het wereldwijd plaatsvindt en doordat er wereldwijd zoveel artiesten aan meewerken. Vanuit de winkel is het vooral een ongelooflijk leuke en drukke dag met instores, drankjes en veel mensen. We geven dit jaar een Record Store Day afterparty in De Helling in samenwerking met Plato en TivoliVredenburg. Daar kijk ik dit jaar enorm naar uit. We hebben een hele toffe line-up met o.a. Hydrogen Sea, Amber Arcades, Kelpe, Death Alley, Dollkraut en Nuno dos Santos en St. Paul."

Swordfish & Friend
Oudekerkhof 34
Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht