Bijna dertig acts uit provincie Utrecht geselecteerd voor Popronde 2016

Meer dan 1.300 inschrijvingen en uitbreiding deelnemende steden

Tekst: Marc van der Laan / Foto's: Sabrine Baakman ,

Pinguin Radio maakte op 1 mei de namen bekend van de bands en artiesten die zijn geselecteerd voor het reizende muziekfestival Popronde. Tussen de 138 bands die van 15 september tot en met 26 november 2016 in de deelnemende steden spelen, zijn er dit jaar maar liefst bijna dertig met wortels in onze provincie.

De Popronde biedt al meer dan tien jaar een nieuwe lichting opkomende Nederlandse bands de mogelijkheid om zich te presenteren aan publiek, pers en programmeurs van plaatselijke podia en festivals. Vanaf medio september tot en met eind november treden elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag circa 25 bands op in kroegen, muziekcafés en theaters in het centrum van de deelnemende steden. Alle optredens zijn gratis toegankelijk. Acts die eerder meededen met de Popronde - voordat ze doorbraken - zijn onder andere: Blaudzun, De Staat, Go Back to the Zoo, Lucky Fonz III, Voicst en Kensington. En afgelopen jaar hebben bands als Adam & the Relevants, Emil Landman, John Coffey, Rondé, HAEVN, The Brahms en Echo Movis succesvol deelgenomen aan de Popronde.

Veel inschrijvingen en 41 deelnemende steden
Het succes van de Popronde blijkt ook uit het aantal inschrijvingen. Dit jaar waren er meer dan 1.300 acts die probeerden een plekje te verwerven. Uit deze 1.300 heeft de selectiecommissie uiteindelijk 138 bands en acts uitverkoren. Ook het aantal deelnemende steden neemt nog steeds toe. Vorig jaar was er al een uitbreiding met acht nieuwe steden (Assen Heerlen, Hengelo, Hilversum, Hoorn, Roermond, Weert en Zutphen). Deze steden doen ook dit jaar weer mee en naast Gouda, Harderwijk en Venray komen er zelfs nog een paar nieuwe bij. Het totaal aantal deelnemende steden komt daarmee op 41, inclusief het eindfeest in Studio K in Amsterdam.

Bijna dertig acts uit provincie Utrecht
Het volledige overzicht met de deelnemende bands en artiesten is te vinden op de website van de Popronde. Van de 138 bands zijn er bijna dertig met wortels in de provincie Utrecht en achttien van de geselecteerde bands hebben eerder op één van de edities van Club 3voor12/Utrecht gespeeld. Onlangs was dat nog het geval voor The High Weeds in april en The Royal Engineers, The Grand East en Bartek in maart.

De acts uit de provincie zijn 45ACIDBABIES, A Brighter Light, Batobe, bFake, Big Hare, EGO DREAMS, Electric Company, Grenadeers (gedeeltelijk uit Amsterdam), Het Universumpje, Jo Marches, Judy Blank, La Corneille, Nairobi Golf Kid (gedeeltelijk uit Enschede), OBESE, PALMSY, Potman Jr., Rosemary & Garlic, Squirrel, Stahlr, The Apologist, The Badger and the Bass, The Fire Harvest, The Grand East, The High Weeds, The Royal Engineers, Tim Dawn, Tosk en Willem Wits. Daarnaast is ook Mevrouw Tamara geselecteerd die lang in Soest en Utrecht heeft gewoond, maar ondertussen in Driehuis woonachtig is. Voor The Fire Harvest komt de Popronde-selectie op een extra goed moment: volgende week verschijnt het debuutalbum dat de band op zaterdag 14 mei presenteert in EKKO.

Selectiecommissie
De selectiecommissie bestond dit jaar onder andere uit 3voor12-redacteuren Timo Pisart, Christiaan Walraven en Sjoerd Huismans, Ingmar Griffioen (Never Mind The Hype), Jacob Hagelaars (EKKO), Jasper Willems (onafhankelijk muziekjournalist), Frank van der Lende (3FM), Jasper van Vugt (o.a. OOR en Herman Brood Academie), Henk Kanning (o.a. Pinguin Radio en DJ), Klaas Knooihuizen (OOR en HP/De Tijd) Koen ter Heegde (Subroutine Records), Hannah Vink (muziekredacteur DWDD), Frank Kimenai (Lexicon Bookings), Martijn Crama (manager en docent Music Management), Bas Barnasconi (Van Katoen/Bazzookas/Pinguin Radio), Conjo Vergeer (Nederklinkers), Maarten Middendorp (boeker bij Agents After All), Marije van Veen (Lexicon Bookings), Lonneke van der Loos (Piece of the Puzzle) en natuurlijk de juryvoorzitter Mischa van den Ouweland (Popronde).

In de komende maanden bepalen de kroegen, muziekcafés en theaters in overleg met de lokale coördinator welke bands we terug gaan zien in Utrecht (13 oktober) en Amersfoort (19 november). Net als voorgaande jaren doen we weer verslag van de Popronde.

Te zien: 
Popronde Utrecht, donderdag 13 oktober 2016 @ diverse podia, cafés en theaters, Utrecht
Popronde Amersfoort, zaterdag 19 november 2016 @ diverse podia, cafés en theaters, Amersfoort