10 tips voor Popronde Utrecht 2016

Ontdek nieuwe bands in de Utrechtse binnenstad

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Donderdag 13 oktober doet het reizende muziekfestival Popronde Utrecht aan. Vijftig opkomende Nederlandse acts spelen die avond op 25 gratis toegankelijke locaties in en rond de Utrechtse binnenstad. De deelnemende bands krijgen zo de kans om op te treden buiten hun eigen regio en om meer speelervaring op te doen. Je kunt natuurlijk gewoon een kroeg, winkel of poppodium binnenvallen en je laten verrassen wie er dan speelt. Maar als je liever wat suggesties hebt, dan delen wij hieronder 10 acts waar onze redacteuren waarschijnlijk te vinden zijn en tippen we ook nog een korte muziekfilm.

Wie: Popronde De Film
Wat:
mini-documentaire
Waar: ACU, Voorstraat
Hoe laat: 18.30 en 19.30 uur

In 2015 volgde het videoteam van 3voor12/Utrecht de Utrechtse band Alexi Lalas tijdens hun deelname aan de Popronde. In deze korte documentaire komen zowel de ervaringen van de band als de organisatorische kant naar voren. Popronde De Film is voor het eerst te zien tijdens Popronde Utrecht 2016. De eerste vertoning is van 18.30 tot 19.00 uur, de tweede van 19.30 tot 20.00 uur.


Wie: A Fugitive
Wat: Indie
Waar: Koffie Leute Brauhaus, Westerkade 30
Hoe laat: 19.45 uur

A Fugitive is de nieuwe band van Rosan Rozema (ex-The Future's Dust). Invloeden uit trip-hop, ambient, post-rock en R&B worden gecombineerd met intense vocalen en drumcomputers. Zware galmende drums en ambient synths en gitaren komen samen in verhalen over het overgeven aan het lot. Debuut-EP Coincidence verschijnt binnenkort.


Wie: Nana Adjoa
Wat: alternative
Waar: 3voor12 podium, Het Gegeven Paard (TivoliVredenburg)
Hoe laat: 20.30 uur

Nana Adjoa begon ooit als singer-songwriter maar inmiddels heeft zangeres en multi-instrumentalist Nana Effah Bekoe een band om zich heen verzameld waarmee ze spannende, dromerige, soulvolle songs maakt met elektronische elementen uit de triphop en compacte poëtische teksten. Live zet de uit vijf personen bestaande band een filmische en dansbare show neer.


Wie: PALMSY
Wat: pop
Waar: Back&Fourth, Loeff Berchmakerstraat
Hoe laat: 20.30 uur

PALMSY speelt energieke, gitaar gedreven popliedjes met invloeden van bands als The Wombats en Darwin Deez. De jonge band heeft afgelopen jaar al in zalen als Patronaat, EKKO en De Helling gespeeld en maakte indruk op het feest ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Herman Brood Academie in Paradiso.


Wie: Nairobi Golf Kid
Wat: indie
Waar: Willem Slok, Korte Koestraat 2
Hoe laat: 22.00 uur

Filmische melodieën, hypnotiserende ritmes en opzwellende soundscapes zijn vaste waarden in de muziek van indierockers Nairobi Golf Kid. Het viertal experimenteert met elementen uit psychedelische rock, post-punk en Afrikaanse muziekgenres. In het afgelopen jaar hebben ze al de support verzorgd voor o.a. Echo & The Bunnymen, BRNS, Pere Ubu en PAUW.


Wie: Bartek
Wat: postpunk, garage
Waar: Café België, Oudegracht
Hoe laat: 22.00 uur

Het Amsterdamse Bartek speelde eind maart nog op onze showcase-avond Club 3voor12/Utrecht. De met noise doordrenkte songs van het drietal zijn geïnspireerd door de post-punk uit de jaren tachtig en grunge uit de jaren negentig. Constante factor was toen het harde, in fuzz gedrenkte geluid dat als een brute stoomwals de zaal in wordt gestuurd. We zijn benieuwd hoe dat in café België uit gaat pakken.


Wie: The Yukon Club
Wat: indie
Waar: Hofman café, Janskerkhof 17a
Hoe laat: 22.00 uur

Met galmende gitaren en samples, maar zonder drumstel riep The Yukon Club een melancholische droomsfeer op, zo zagen we tijdens hun show op deBeschaving. Ondanks wat problemen met het geluid liet de band een uniek en intrigerend geluid horen. We gaan voor de herkansing in Hofman café.


Wie: Thijs Boontjes Dans- en Showorkest
Wat:
rock
Waar: Boslust, Mariastraat
Hoe laat: 22.15 uur

Anders dan je op basis van de naam misschien zou denken is Thijs Boontjes Dans- en Showorkest een kruising tussen Herman Brood en André Hazes. Een echte rockband met Nederlandstalige nummers. Bandnaam en teksten getuigen van gevoel voor humor, maar het spelen van de nummers wordt wel degelijk bloedserieus genomen.


Wie: Jo Goes Hunting
Wat: alternative
Waar: 3voor12 podium, Het Gegeven Paard (TivoliVredenburg)
Hoe laat: 22.30 uur

Jo Goes Hunting is de avantgardistische popband van multi-instrumentalist Jimmi Jo Hueting. Met drums, analoge synthesizers, gitaar en drummachines creëert hij zijn eigen wereld van geluid, vaak bestaande uit diepe analoge bas synths, spacy gitaren, ritmische variaties en ruimtelijke vocale harmonieën. 


Wie: Droppings
Wat: noise
Waar: RASA
Hoe laat: 23.00 uur

Het grootste deel van het programma loopt nu af en we nemen de tijd voor een portie noiserock. In RASA staat het viertal Droppings: harde gitaren, roffelende drums en met effect vervormde gitaren. Dissonante en intense structuren, geïnspireerd door o.a. Sonic Youth, Lightning Bolt, Melt Banana, Shellac en The Ex.


Wie: Dusty + Cookachoo
Wat: Grime + elektronisch
Waar: EKKO
Hoe laat: respectievelijk 0.00 uur en 1.00 uur

De Popronde afterparty is in EKKO. Daar kun je vanaf 0.00 uur rapper Dusty aan het werk zien. Zijn teksten zijn in het Engels - hij verhuisde op zijn 13e van Engeland naar Nederland - en hoewel hij nog niks heeft uitgebracht heeft hij al gespeeld met De Sluwe Vos. Het motto van Cookachoo is "Worship the intuition and fight terminal seriousness".  Die boodschap presenteert Cookachoo in een kleurrijke en dansbare verpakking. Ze waren al support-act voor Major Lazer. Vandaag sluiten ze de Popronde in Utrecht af.


Te zien: Popronde Utrecht, donderdag 13 oktober 2016 van 17.30 uur tot 2.00 uur @ diverse locaties in Utrecht.