Kort Utrechts Popnieuws Week 19 Kort Utrechts Popnieuws Week 19

Lightwires, Somsersault, Laster, Pandae, Rosa Ensemble en meer

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

Kort Utrechts Popnieuws Week 19

Lightwires, Somsersault, Laster, Pandae, Rosa Ensemble en meer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

We worden overstelpt met muzieknieuws, persberichten en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een volle editie met o.a. aandacht voor Lightwires, Somsersault, Laster, Pandae en het Rosa Ensemble.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

Lightwires speelt zijn laatste show
Na bijna acht jaar actief te zijn geweest in de Utrechtse muziekscene heeft Lightwires via Facebook bekend gemaakt dat ze gaan stoppen. Op 21 mei speelt de band een laatste show in café Stathe (aanvang om 21.30 uur). Nadat Lightwires met de eerste single ‘Fire Escape’ al enige aandacht in de lokale muziekpers kreeg, brachten ze eind 2008 de EP Last Night Electric uit. In diezelfde tijd werden ze gekozen als Hollandse Nieuwe door 3voor12, geselecteerd voor de Popronde, uitgeroepen tot LiveXS Local Heroes, en stonden ze in de ondergrond top 5 van OOR. Vanwege een aantal tragische gebeurtenissen werd het daarna stil rondom de band. In 2014 is Lightwires echter teruggekomen met het debuutalbum Modern Memory, een plaat waarop verlies is omgezet in dynamische liedjes met extatische hoogtepunten.

Eindexamen is tegelijkertijd start van Somersault
Somersault heet het project waarmee Pim ten Have op woensdag 18 mei afstudeert van het Utrechtse conservatorium. Ten Have heeft de afgelopen vijf jaar aan de tekentafel gezeten om te onderzoeken hoe zijn ultieme muzikale project eruitziet. Hij heeft zijn voorliefde voor violen, cello's en contrabassen gecombineerd met elektronica, spacende gitaren en nog meer reverb. Het resultaat zou je neo-klassiek kunnen noemen. In het vijfmans mini-orkest van Somersault spelen onder andere Jonas Pap, de cellist van het Kyteman Orchestra, en Tom Broshuis, gitarist van Mister & Mississippi. Dit orkest wordt incidenteel aangevuld met negen strijkers. Het optreden van woensdag is niet alleen het eindexamen van Ten Have, maar meer nog de start van Somersault, dat die avond ook voor het eerst naar buiten treedt. Tijdens deze avond zijn er ook twee schilders die werken gaan maken op de muziek en na afloop is er een expositie. Het optreden van woensdag vindt plaats in de Geertekerk en begint om 21.00 uur. Entree is 5 euro.

Muzikale ontmoeting met musici uit asielzoekerscentra in TivoliVredenburg
Op zondag 22 mei staat het Catching Cultures Orchestra met zijn eigen Festival op het Rabo Open Stage in TivoliVredenburg. Het is de tweede editie van dit festival waarop een muzikale ontmoeting plaats vindt tussen Nederlandse orkesten en musici uit asielzoekerscentra in Utrecht, Alkmaar en Nijmegen. Orkesten en musici uit die AZC’s hebben de handen ineen geslagen om samen muziek te maken op de Nederlandse podia. Onder de naam Catching Cultures Orchestra brengt dit kleurrijke 70-koppige gezelschap vooral een mengvorm van Arabische en westerse muziek ten gehore. Tijdens het Catching Cultures Orchestra Festival zijn de verschillende gezelschappen zowel afzonderlijk als gezamenlijk te horen. Het festival begint om 14.30 uur en eindigt om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Pandae komt met eerste nummer ‘Soldiers’
Pandae ken je misschien nog als Capgras. Een wisseling van zangeres zorgde voor een ander geluid en een nieuwe naam, Pandae dus. Deze week heeft de band een eerste video online gezet. ‘Soldiers’ is live opgenomen in Kytopia door Bas Vermolen (aka Arts the Beatdoctor).


Black metalband Laster komt met spilt 12”
Aan het begin van deze maand heeft de Utrechtse black metalband Laster een split 12" uitgebracht met genre-genoten Wedeganger. De Laster-bijdrage 'Vederlicht verraad' is ook op bandcamp en YouTube te vinden. Vinyl en cd zijn te bestellen via de site van Ván records.


Rosa Ensemble speelt AKASHA in ZIMIHC theater Stefanus
Op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei speelt het Rosa Ensemble twee try outs van hun nieuwe voorstelling AKASHA – a brief theatre of everything. De theaterzaal van ZIMIHC theater Stefanus in Overvecht wordt die dagen omgebouwd tot een klein universum, waarin de bezoeker zich onderdeel van de voorstelling kan voelen. Akasha betekent ‘ether’ in het Sanskriet, maar ook ‘geluid van de ruimte’. Volgens overlevering is Akasha een soort vijfde dimensie waarin de mens verbonden is met alle informatie uit heden, verleden en toekomst. Rosa heeft zich door dit gegeven laten inspireren voor AKASHA. Hoe voelt het om met alles en iedereen verbonden te zijn? Rosa brengt dit gegeven tot leven in muziek, in licht, in woord en in beeld. Op 25 mei gaat AKASHA in première op de Rotterdamse Operadagen. De beide try-outs beginnen om 20.30 uur in ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2, Utrecht). Toegang is gratis, maar een vrije bijdrage is welkom. Tickets zijn te reserveren via info@rosaensemble.nl.

Nachtelijke jamsessies vol technisch vernuft op Campus Party 2016
Campus Party is het grootste techfestival ter wereld en komt dit jaar voor het eerst naar Nederland. Het festival biedt de deelnemers ook ’s nachts het nodige vermaak. Na het dagprogramma sluiten de deelnemers (Campuseros) aan bij de Guerrilla Sound Trip voor een muzikaal avontuur waarin ze zelf ook een belangrijke rol spelen. De jamsessies vinden plaats op 25, 26 en 27 mei 2016 om middernacht, onder leiding van het creatieve brein Carlo Balemans. De muzikale en interactieve jamsessies zitten bomvol technische elementen.

De mogelijkheden om muziek te maken, zijn legio. 'Campuseros' kunnen eigen ideeën of technieken aandragen, maar ook zelf geproduceerde beats delen door hun laptop aan te sluiten op de centrale mengtafel. Tijdens de jamsessies wordt onder andere gebruik gemaakt van de technologie van Makey Makey, waarmee je allerlei voorwerpen kunt gebruiken als muziekinstrument. Je kunt bijvoorbeeld rocken met bananen of bloemen. Eigenlijk alles, zolang het maar stroom geleid. Ook de dansvloer werkt als één groot instrument.

Als je de Guerrilla Sound Trip mee wilt maken kun je ‘Campusero’ worden. Dan krijg je vijf dagen en vier nachten toegang tot alle activiteiten in de Jaarbeurs. Campusero-kaarten zijn beschikbaar vanaf 50 euro voor een dagkaart. Bij de weekkaart zijn de overnachtingen en een tent op de Camp Zone inbegrepen. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Pop-Up op Utrecht Centraal Station en via de Campus Party-website.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht