10 jaar met... Jon Herbach (Lightwires)

"Het bleek dat muziek de enige manier was om alles weer een beetje te duiden"

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto's: Lightwires ,

3voor12/Utrecht vraagt in 2014 aan diverse muzikanten hoe zij de afgelopen tien jaar hebben ervaren. Dit keer vragen we het aan Jon Herbach, voorman van Lightwires.

Het vanuit Utrecht opererende Lightwires is begonnen als een tweemansproject van gitarist/frontman Jon Herbach en Jeff Taylor (bas, synthesizer, vocals). Aan het eind van 2008 bracht de band - door de komst van drummer Sjoerd van der Sanden inmiddels uitgegroeid tot een trio - de eerste EP Last Night Electric uit. In die periode waren ze ook Hollandse Nieuwe bij 3voor12 en in november van dat jaar speelden ze bij Club 3voor12/Utrecht. Na een wat rustigere periode, mede door een aantal tragische gebeurtenissen, is Lightwires herboren als vierkoppige band met drummer Ferdi Schaap en bassist/toetsenist David Hoogerheide. Deze week verschijnt debuutalbum Modern Memory met daarop nummers op het scheidsvlak tussen artrock, postpunk en dreampop.

In hoeverre was je tien jaar geleden al bezig met muziek?

"Ik ben mijn hele leven op de een of andere manier bezig met muziek. Niet altijd even gestructureerd. Tien jaar geleden woonde ik nog in Minnesota, waar ik vandaan kom, en bracht ik een akoestische EP uit. Vijf nummers, met misschien één of twee die goed waren. Het was meer een soort oefening. Ik was niet erg goed in muziek schrijven. Covers kon ik wel spelen, Bowie en Lennon nadoen, maar ik wist niet precies hoe je zelf instrumenten, zang en teksten bij elkaar kon brengen om iets nieuws en interessants te maken. Dus mijn EP is erg obscure gebleven, en terecht. Misschien heeft hij een draaibeurt gehad op een lokale radiozender. Ik heb ook een aantal optredens gedaan. Minnesota heeft een uitstekende muziekscene. Dylan komt er vandaan, Prince woont er nog,; The Replacements, Hüsker Dü, Low, enzovoort. Ik paste er niet echt in qua kwaliteit maar ik was ambitieus en bleef proberen. Je zou mijn EP waarschijnlijk ergens kunnen vinden maar dat zou ik niet aanraden."

Wat zijn belangrijke momenten geweest voor jou als muzikant?

"Er zijn een paar merkwaardige momenten geweest. Eén die er bovenuit steekt is de eerste keer die ik naar een Radiohead-concert ging. Dat was in Arnhem tijdens de Hail to the Thief-tour. Na afloop stond ik daar, mond open, kippenvel. Ik kon mijn benen niet meer voelen. Ik ben toen alles van ze gaan zoeken en kopen: albums, singles, EP's, DVD's. En dat concert heeft mij geïnspireerd om opnieuw muziek te gaan schrijven. Er is een moment in de film Meeting People is Easy waar Thom Yorke het heeft over de eerste keer dat hij Strangeways, Here We Come van The Smiths hoorde en hoeveel dat voor hem betekende en dat hij dat nu voor iemand anders betekent. Dat is een beetje mijn liefde voor muziek in het kort.

Een tweede moment is toen ik Jeff (Taylor, gitarist van Lightwires, red.) de eerste keer heb zien spelen tijdens een open mic night of zoiets. Ik weet nog dat hij 'Subterranean Homesick Alien' - Radiohead weer, de rode draad - speelde. Meteen dacht ik dit is iemand met wie ik muziek wil gaan maken. We hebben kort daarna een demo bij hem thuis opgenomen en er kwam iets speciaals uit. Dat is Lightwires geworden."

Waar hoopte je tien jaar geleden dat je nu zou staan? En is dat gelukt?

"Moeilijke vraag. Ik dacht dat ik nog bezig zou zijn met muziek maar ik wist niet in welke zin. Misschien af en toe meedoen aan een open mic. Ik vind dat je zeker met muziek niet te ver vooruit moet kijken want zo werkt inspiratie niet. Je moet iets te zeggen hebben en dat gebeurt niet zomaar. Muziek had ik nooit opgegeven. Ik blijf thuis met mijn gitaar spelen. Maar voordat ik Jeff leerde kennen had ik geen gedachten dat ik op grote podia zou staan. Met Lightwires hoop ik dat we nog veel kunnen bereiken."

Wat vind jij kenmerkend aan de Utrechtse muziekscene?

"VariatieKyteman, Nobody Beats the Drum, Kensington, Woods on Fire. De muziek die uit deze stad komt is zeer verschillend. Dat maakt het dynamisch. Aan de andere kant kun je het daarom wat mij betreft niet echt hebben over een scene. We zijn bezig met ons eigen ding en proberen daar wat van te maken zonder enige link met andere bands. Toch hebben we met andere Utrechtse artiesten samengewerkt, o.a. Wooden Soldiers en nu Woods on Fire. Utrecht heeft natuurlijk ook toffe podia, vooral EKKO en Tivoli de Helling."

De periode 2011 - 2013 was relatief rustig voor Lightwires. Waar was je mee bezig?

"Het was een moeilijke periode vanwege persoonlijke omstandigheden. We hebben niet erg veel muziek gemaakt samen. Eigenlijk wisten we niet of we door zouden gaan. Op dat soort donkere momenten, wanneer je de meest dierbare mensen verliest, denk je niet helder. Alles stopt en je weet niet eens of je ooit weer naar buiten wilt. Op een gegeven moment moet je het verdriet, woede en verwarring proberen te verwerken. Het bleek dat muziek de enige manier was om alles weer een beetje te duiden. Je moet je ook comfortabel voelen en een veilige omgeving hebben om je te kunnen en willen uiten. En voor mij was dat Lightwires. In een keer kwam alles eruit.Het ging toen erg snel met het schrijven alsof dit (Modern Memory, red.) een album was dat we moesten maken."

Waar ben je momenteel mee bezig?

"We zijn nu bezig met een clubtour en er komen steeds meer optredens bij. Dus we blijven nu voor een tijd bezig met shows en daarnaast nieuwe nummers schrijven. Misschien gaan we binnenkort ook de studio weer in. We houden het open."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"We zijn erg trots op Modern Memory dus we willen het aan zoveel mensen mogelijk laten horen. Tegelijkertijd weten we dat niks zeker is en je kunt de mooiste plannen bedenken voor de toekomst hoewel je nooit weet wat er in de tussentijd gaat gebeuren. Dat gezegd hebbende heeft Modern Memory ons nieuwe energie gegeven en daar willen we gebruik van maken. We hopen dat deze nieuwe muziek andere mensen aanspreekt." 


Te zien: Lightwires en Woods on Fire cd-release, vrijdag 14 november 2014 @ EKKO