Zes Utrechtse programmeurs verzorgen het programma van de 100e Club 3voor12/Utrecht Zes Utrechtse programmeurs verzorgen het programma van de 100e Club 3voor12/Utrecht

... en lichten toe welke act ze gevraagd hebben

, Tekst: Lane Reckman

Zes Utrechtse programmeurs verzorgen het programma van de 100e Club 3voor12/Utrecht

... en lichten toe welke act ze gevraagd hebben

Tekst: Lane Reckman ,

Het is feest! Donderdag 24 september vieren we de 100e editie van Club 3voor12/Utrecht, onze maandelijkse showcase-avond voor jong (en oud) muzikaal talent uit de provincie Utrecht. De afgelopen 99 edities hebben 365 acts op het podium van dB’s gestaan. Sommige van deze acts zijn ontzettend groot geworden, van andere acts hebben we weinig meer gehoord en weer andere stonden zelfs drie keer bij de Club! Redenen genoeg dus om deze 100e editie niet zomaar voorbij te laten gaan. We hebben zes Utrechtse programmeurs gevraagd om hun favoriete nieuwe Utrechtse act te programmeren, en toe te lichten waarom.

Roel Coppen (Friendly Fire / Best Kept Secret) - Adam & The Relevants

Adam & the Relevants
is een half Amsterdamse, half Utrechtse band die bestaat uit zanger/gitarist Adam Quann, gitarist/toetsenist Erik Bruil, bassist Guus Benneker en drummer Nigel Slaa. Het is al een tijdje relatief stil rond het viertal maardie stilte heeft een goede reden: de britpopband is druk bezig met het afronden van het debuutalbum. Als het materiaal daarop lijkt op de in 2013 verschenen EP VI, dan kun je veel compacte en pakkende popliedjes met sterke refreintjes verwachten.
 
Coppen over zijn keuze: "Er komt een nieuwe plaat in 2016, dus verwacht veel nieuwe nummers deze avond, naast het oude hitje 'Live Forever'." 3voor12’s Atze de Vrieze zei ooit over dit hitje  'Live Forever' : "Het allerbeste britpopliedje van dit moment komt gewoon uit Nederland. Er staat wat mij betreft een stickertje opgeplakt: hit.”

 
Eduard Versteege & Jacob Hagelaars (EKKO / Woodlum) - Alexi Lalas

De Utrechtse viermansformatie Alexi Lalas is opgericht in de zomer van 2013 door songwriter en multi-instrumentalist Rinse Visser. Het debuutalbum The Best is Yet To Come werd goed ontvangen en bracht de band in hun korte bestaan al in het voorprogramma van onder andere London Grammar en Blaudzun. In 2014 kregen ze een 3voor12/Utrecht award voor de meest veelbelovende Utrechtse act. Donderdag 24 september kun je bij de 100e editie van de Club harmonieuze en hypnotiserende nummers verwachten met een stuwende en gestage energie, waarin invloeden van The War On Drugs, Wild Nothing en Fleetwood Mac doorschemeren

Versteege over Alexi Lalas: "Voetbal en Muziek. Vaak is dat niet de meest logische combinatie. Alexi Lalas was een cultheld van het Amerikaanse voetbalteam en Rinse Visser vernoemde zijn band naar hem. Wat ons betreft, en ook volgens de jury van de 3voor12/Utrecht Award, is Alexi Lalas een veelbelovende act die een duidelijke sound aan het creëren is. Ik hoop hier in ieder geval nog veel van te horen in de toekomst."


Johan Gijsen (TivoliVredenburg / Le Guess Who? / Into The Great Wide Open
- Homemade Empire

Homemade Empire
is het solo-project van Bart de Kroon. In zijn nummers varieert hij tussen fuzz folk, drones, cowboy psychedelica, feedback en field recordings. In februari verscheen het derde album First Trees, waaraan is meegewerkt door voormalig WOLVON-drummer Bram Nigten, Op First Trees slaat De Kroon deels een nieuwe richting in. Rustige, breekbare folknummers worden afgewisseld door harde, noisy stukken die soms uit het niets lijken te komen.

Dit jaar kwam het album 'First Trees' uit. Volgens Gijsen een mooie, spannende plaat die bruist van A tot Z. Gijsen: "Homemade Empire is een representatief voorbeeld van dat er ondergronds veel goeds in Utrecht gebeurd op het gebied van muziek. Er komen veel grote namen uit Utrecht, en daar zijn we terecht trots op, maar eigenlijk is wat onder de radar gebeurt veel interessanter."


Waldo
Volmer (Gigant / Never Mind The Hype) - My Blue Van

De Utrechtse band My Blue Van bestaat uit Bas Beenackers (zang/gitaar), Dennis Wechgelaar (drums) en Johan van Bussel (bas). Het trio maakt 'soulvolle bluesrock'. Met de combinatie van een rauw klinkende zang, bluesy riffs en een solide achterlinie heeft de Utrechtse band een goed geoliede machine te pakken. Na het uitbrengen van de tweede plaat Hush is de driemansformatie naar eigen zeggen klaar om de rest van Nederland te veroveren.
 
Volmer: "Mijn keuze voor deze avond is gevallen op My Blue Van. Omdat ik het persoonlijk een geweldige band vind, maar ook omdat ze symbool staan voor hoe lokale en regionale acts - mede geholpen door platforms als 3voor12/Utrecht - een ontzettende progressie kunnen maken. En omdat ze in die jaren van ontwikkeling ook altijd een lijntje met de Club hebben gehad. Ik hoorde My Blue Van voor het eerst, toen we met mijn toenmalige band met ze samenspeelden in Soesterberg. Daar maakten ze al direct indruk op me. In de jaren erna ben ik ze (deels onbedoeld) blijven volgen. Waar ik beroepshalve ook aanwezig was, zij stonden wel ergens op de planken. En niet zelden moest ik ze dan ook nog eens beoordelen, als jurylid van bijvoorbeeld De Utrecht Popprijs tot uiteindelijk de finale van de Grote Prijs van Nederland, afgelopen jaar. En telkens kon ik met droge ogen bevechten (voor zover dat nodig was) dat dit toch wel één van de meest overtuigende bands van de middag/avond betrof. Al met al dus een zeer persoonlijke keuze, maar wel één die in mijn optiek heel goed past bij een viering als deze."
 

Jeroen Boekhorst (dB's / Clash Of The Titans) - The Badger & The Bass

The Badger and the Bass
is een rockabilly-duo uit Amersfoort dat zich de afgelopen maanden heeft bewezen als festivalband ten voeten uit. Invloeden als Stray Cats, Pokey Lafarge en JD McPherson worden verwerkt tot aanstekelijke rock and roll-geluid waarop het moeilijk is om stil te staan. In april hebben ze hun eerste EP Go Badger Go uitgebracht, maar inmiddels wordt al druk gewerkt aan een nieuwe release. De band bestaat slechts 18 maanden, en tijdens de 100e editie van de Club treden zij tevens voor de 100e keer op. Dubbelfeest!

Boekhorst over het duo: "Begonnen op de straten van het pittoreske Amersfoort, het gaat ze vooral om spelen, spelen en spelen. En dat is uiteindelijk wat een band moet doen! Energieke rockabilly, ja muziek uit de jaren '50, maar het aanstekelijke enthousiasme van The Badger & The Bass bewijst dat muziek tijdloos kan zijn."


Jasper Coenen (Smeerboel en Soenda) - Robbing Banks


Robbing Banks
behoeft op onze site nauwelijks introductie meer. De one-man-band van Robin van Saaze heeft in de anderhalf jaar van zijn bestaan al veel indruk gemaakt met zijn felle garagerock met precies de goede Memphis-feel. In oktober verschijnt zijn nieuwe album (op 10”-vinyl) waarvan je op de Club al een voorproefje kunt krijgen.

Coenen is kort maar krachtig over zijn keuze voor Robbing Banks: "Geweldig wat hij in zijn eentje weet klaar te spelen. Het swingt als een malle!"


Te zien: Adam & The Relevants, Alexi Lalas, Homemade Empire, My Blue Van, The Badger & The Bass en Robbing Banks, donderdag 24 september 2015, 21.00 uur @ dB's

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht