‘Wake up’ voor de feelgoodliedjes van Identity Circus ‘Wake up’ voor de feelgoodliedjes van Identity Circus

Een interview met frontman Ricco Martino Fiorito

, Tekst: Ilse Lindenhovius

‘Wake up’ voor de feelgoodliedjes van Identity Circus

Een interview met frontman Ricco Martino Fiorito

Tekst: Ilse Lindenhovius ,

Hun geschiedenis gaat nog niet eens zo heel lang terug (mei 2014), maar Identity Circus vaart al de juiste koers. Zo hebben de mannen afgelopen voorjaar al een kleine ‘teasertour’ door Nederland gedaan, haalden ze de wildcardronde van de Clash of the Titans en hebben ze net hun titelloze debuut-EP opgenomen. Deze wordt op 8 oktober gepresenteerd in EKKO. Met hun catchy nummers en positieve energie op het podium werd de vijfkoppige band hier eerder al omschreven als ‘een zomerse band met festivalpotentie voor mooie zomeravonden en veel dansende mensen’. De oude basisschool in Bilthoven, waar frontman Ricco Martino Fiorito woont, vormt de broedplaats voor hun energieke indiepoprock.

Tijd voor verandering

Een paar jaar geleden gooide Fiorito het roer om. Het was nu of nooit: hij wilde muziek maken. Na een reis door Australië nam hij intrek in een oude middelbare school in Veghel. Een periode met veel arbeidsuren brak aan. In de vrije avonden zat hij alleen achter zijn piano om muziek te schrijven: een leven dat zijn muzikale droom niet echt dichterbij bracht. Het was tijd voor verandering: “Ik heb mijn baan opgezegd en ben gaan bekijken welke stad het beste was om me te vestigen. Ik dacht nog aan Den Haag of Amsterdam, maar uit Utrecht kwam altijd erg veel goede muziek. Toen kreeg ik een telefoontje dat er net een oude basisschool in Bilthoven vrij was gekomen.” vertelt Fiorito.

In Utrecht was hij nog steeds alleen. Daarom besloot hij via muzikantenbank.net (“een soort Tinder voor muzikanten”) te zoeken naar bandleden. Daar kwam hij drummer Steven Goudsbloem en gitarist Jarno de Vries tegen. Later voegden basgitarist Jelle Roersma en toetsenist Michiel de Graaf zich bij de groep en was Identity Circus geboren. Een periode van nummers schrijven, lijntjes uitgooien en een uiteindelijke ‘teasertour’ brak aan.

De actualiteit als inspiratiebron

Fiorito is een denker. De maatschappij en de actualiteit zijn een inspiratiebron voor het schrijven van nummers. Deze brede begrippen brengen natuurlijk niet altijd positief nieuws voort, maar hij stopt wel altijd een positieve boodschap in zijn nummers. Het nummer 'Wake Up', tevens de single die 21 september is uitgekomen, gaat bijvoorbeeld over het strakke ritme van ons leven en de zogenaamde regels die de maatschappij ons oplegt. “Daar kun je uitstappen, wake up! Het is jouw leven!” legt hij wild gebarend uit.

De naam Identity Circus komt dan ook niet uit de lucht vallen. “De naam is bedacht door onze voormalige basgitarist. Het slaat op ons leven op internet. Daar lijkt ieders leven altijd mooier dan de werkelijkheid. Online creëren we eigenlijk een circus rondom onze identiteit.”

Najaarstour en festivalzomer

Na de show in EKKO willen de jongens een najaarstour door Nederland doen. Daarna staat de festivalzomer alweer bijna voor de deur. Het festival waar Fiorito het liefste wil spelen? “Natuurlijk wil ik ook graag op een Lowlands of Pinkpop staan, maar eigenlijk staat Paaspop op nummer 1.” Het jaarlijkse festival, dat in Schijndel plaatsvindt, is hem met de paplepel ingegoten: “Ik kwam daar al als 15-jarig jochie om te helpen als parkeerwacht. Dat was mijn eerste festivalbezoek en het is echt een stukje nostalgie voor mij. Toen ik zelf muziek begon te maken vroegen mensen elk jaar weer wanneer ik er zelf eens zou spelen. Ik hoop dus echt dat dat gaat gebeuren.”

Te zien: Identity Circus + Close Up, donderdag 8 oktober 2015 @ EKKO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht