Ongecultiveerde setting van Stekker in de Tunnel voelt deels underground aan

Noord en Zuid staan letterlijk en figuurlijk lijnrecht tegenover elkaar

Tekst: Nienke Sinnaeve / Foto’s: Paul van Dorsten ,

Afgelopen zaterdag was de Expeditiestraat onder Hoog Catharijne voor de tweede keer dit jaar het decor van Stekker in de Tunnel. Een weergaloze locatie die goed past in de Stekkerverzameling van Vers Vermaak en Triomf; een eigenzinnige en verfrissende groep jongens die sinds de oprichting evenementen georganiseerd hebben op plekken waarvan de meeste Utrechters niet weten dat ze bestaan. Vroeger was 'de tunnel' het verdekte schouwtoneel van junkies, tegenwoordig de plek waar de bevoorrading van de winkels in Hoog Catharijne plaatsvindt en in de toekomst misschien wel de thuishaven van een nachtclub. 


Tunnelrave of Utrechts onderonsje
De opzet is onveranderd ten opzichte van de keer in februari, maar nu zònder de kinderziektes en mèt behoud van het rauwe karakter. Aan beide uiterste eindes van de betonnen tunnel staan twee podia. De aankleding is sober, de belichting minimaal en de line-up opvallend divers. Op Noord wordt de gehele nacht muzikaal-obscure disco en dansbare boogie house gedraaid. De artiesten op Zuid kennen een meer stevige en rauwe technosound en de klanken die zij produceren komen meer tot hun recht in een underground tunnelrave. De straatstenen voor de Noordstage kun je dan ook bijna de gehele nacht moeiteloos voor je zien terwijl je aan de overkant juist door de - overwegend masculiene - massa heen moet worstelen. Maar om nou te zeggen dat ze daar uitzinnig uit hun dak gaan? Opmerkelijk genoeg wordt er weinig gedanst en lijkt iedereen rustig de tijd te nemen om eens gezellig bij te kletsen. Utrecht kent nou eenmaal een rijke kroegcultuur, maar zelfs in deze setting heb je het gevoel op een uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel of plaatselijk buurtfeest beland te zijn. Gelukkig komt daar in de late uurtjes steeds meer verandering in als de dieseltrein van Tripeo – aka Darko Esser – op volle vaart komt en hij de weg vrijmaakt voor een voortdenderende Shlømo die op zijn beurt het finale stokje overgeeft aan Utrechter en Stekker Familievriend Nuno dos Santos. Net als bij zijn show op Stekker in het Park afgelopen juli lijkt hij aan te voelen wat het publiek nodig heeft en durft hij verder en harder te gaan dan zijn voorgangers. Niet alleen een paar meter voor de boxen, maar ook dieper in de tunnel gaat de onverdeelde aandacht nu uit naar de artiest in plaats van naar de buurman.


Stekkerfamilie
De mannen van Sirens of Saturn imponeren eerder in de nacht ook op podium Zuid. Wie goed door de dikke monturen en opmerkelijke outfits met bretels en ruimvallende blouses van dit duo kijkt, herkent de gezichten van Pitto en Ben Spaander. Pitto is één van de organisatoren van Stekker in de Tunnel en als een echte gastheer draait hij met zijn metgezel, die ook geen onbekende is in de Utrechtse electroscene en tevens mede-eigenaar van Sonar Traffic in Kytopia is, het publiek goed warm. Ze maken actief contact met de menigte voor hen en beide heren genieten zichtbaar van hun uurtje na de openingsact van de enige vrouw van de avond, Mirella Kroes. Voor Stekkerfans van het eerste uur zijn Hunee (nota bene genomineerd voor een 3voor12 Award) en Call Super op het Noordpodium ook geen vreemden meer. Beide mannen waren deze zomer te vinden in de studio's van Kytopia tijdens Studio Stekker Festival en zij stonden ook geprogrammeerd op Stekker in het Park. Als voorlaatste act en als afsluiter draaien ze hun sets met duidelijke invloeden uit soul, funk, disco en house. Melodieën schuiven subtiel over elkaar heen en de onderliggende basstonen voelen volkomen vrij en ongekunsteld. Hun beider geluid is uitnodigend en met dezelfde opmerkelijke focus en concentratie tikken de uren aan hen en aan hun vaste fanschare voorbij.


Trouw
Niet alleen de meerderheid van de artiesten, maar ook het Utrechtse publiek is trouw aan Stekker. Na een tegenvallende ticketverkoop van Stekker in het Park en de verwoestende zomerstorm op de festivaldag op 25 juli, startten Vers Vermaak en Triomf vrijwel direct daarna met de verkoop van de kaartjes voor Stekker in de Tunnel. Een ieder die een kaartje had gekocht voor Stekker in het Park ontving een unieke kortingscode voor Stekker in de Tunnel. Binnen tien dagen was het evenement uitverkocht en de rondzingende verhalen na die eerste langverwachte editie in februari hebben zeker bijgedragen aan de stormloop op deze kaarten.


Kinderziektes
Van te voren was er op de Facebookpagina van Stekker al wat kritiek op de programmering geuit en de akoestiek in een tunnel als deze is onoverkomelijk suboptimaal. Maar voor de Stekkerfans van het eerste uur moeten toch ook een aantal zaken in positieve zin zijn opgevallen. Het geluid tussen Noord en Zuid wordt nu ook weer gebroken door een deken van isolatiemateriaal en van een pinstoring is dit keer geen sprake. Ook de stalling voor de fietsen is beter geregeld en de lockers zijn in meerdere opzichten veiliger dan de eerste keer. Enige minpunt is een gebrek aan voldoende toiletten en de temperatuur in de tunnel. Gewapend met mutsen en winterjassen lopen de bezoekers tegen een muur van warme lucht op en is dat voor sommigen de reden om zich niet verder het hol van de leeuw in te wagen.


Al met al heeft de organisatie een verbeterde versie van zichzelf laten zien en bewijst ze nogmaals dat ze in staat is om gewaagde en scabreuze evenementen op een veilige manier te organiseren. Het is wachten op de volgende Stekker in de Tunnel en het gerucht gonst dat er plannen zijn om van deze locatie een vaste nachtclub te maken. Het is te hopen dat het Utrechtse publiek mee wil groeien met de ambitieuze plannen van Stekker en dat ze tegen die tijd klaar is om nog meer respect te tonen voor de muzikale kunsten van de vooruitstrevende artiesten die er trots op zijn zich te verbinden aan een evenement als Stekker in de Tunnel.
 

Gezien: o.a. Sirens of Saturn, Hunee, Call Super, Tripeo, Shlømo & Nuno dos Santos tijdens Stekker in de Tunnel, zaterdag 3 oktober 2015 @ Expeditiestraat, Utrecht.