Duke John wint finale Utrecht Popprijs 2015 Duke John wint finale Utrecht Popprijs 2015

Band is favoriet bij publiek en jury

, Tekst: Jeroen Sturing / Foto's: Wouter van de Kamp

Duke John wint finale Utrecht Popprijs 2015

Band is favoriet bij publiek en jury

Tekst: Jeroen Sturing / Foto's: Wouter van de Kamp ,

De Utrecht Popprijs is al sinds jaar en dag een meer dan aardige wedstrijd voor beginnende Utrechtse bands. Het winnen van de wedstrijd kan voor een kickstart van de carrière zorgen. Na een halve finale met winnaars van lokale bandwedstrijden was daar dan eindelijk de ontknoping van deze jaargang. De finale vond donderdagavond 8 oktober plaats in De Helling. 3voor12/Utrecht was er natuurlijk bij.

Als eerste is het de beurt aan The Shenanigans. Zoals vaak het geval is bij een bandwedstrijd, zijn alleen de eigen fans nog aanwezig op dit vroege tijdstip. Na opkomst moeten de instrumenten nog gestemd worden. Dit is een erg slordig begin van dit finaleoptreden, een valse start dus. Een valse start die ze slechts deels goed weten te maken. Het lijkt er niet op dat dit achttal het spelen écht leuk vindt. Dit zal ongetwijfeld wel zo zijn, maar het ontbreekt de band aan instelling. Ook al staat er een akelig lege zaal voor je, dan nog hoort er alles gegeven te worden voor het publiek dat wél aanwezig is. De ska-muziek swingt wel, maar wordt op deze manier snel eentonig. De mensen in de zaal beginnen langzaamaan van het ene op het andere been te hupsen, maar echt los komen ze niet. Wanneer de band vraagt of er iemand een cd’tje wil winnen door zijn of haar schoen door de zaal te gooien, wordt dit na veelvuldig vragen door één persoon gedaan. Zowel band als publiek moet duidelijk nog even inkomen bij dit eerste optreden.

Even later is het tijd voor iets totaal anders. Het volume gaat flink omhoog en met een twinkeling in hun ogen hangen de mannen van metalband Raptor hun gitaren om de nek. In tegenstelling tot The Shenanigans wordt er nu wél vol overgave gespeelt. De muziek van Raptor is duidelijk iets waar je van moet houden. Er is dan ook een duidelijke schifting in het publiek te zien. De ene helft staat met een glimlach op het gezicht, licht headbangend te genieten; waar de andere helft haast met afschuw staat te wachten totdat de set afgelopen is. Deze diversiteit in het publiek is niet gek. De finale van deze prestigestrijd kent dit jaar met een metalband, stonerrocktrio, een ska-band en een indie-achtige singer-songwriter, erg uiteenlopende acts. 

De hierboven genoemde singer-songwriter luistert naar de artiestennaam Talk Show Host, en is duidelijk in zijn nopjes met de finaleplaats. Het podium is zijn speeltuin; hij danst vaak uitbundig op zijn eigen muziek en geeft meerdere keren aan hoe tof hij het vindt om in De Helling te staan. Het is een excentriek persoon; van zijn manier van kleden, zijn lange haren en gezichtsbeharing tot zijn soort muziek. Talk Show Host speelt elektrische gitaar, maar heeft een mengpaneel én een hoop effectenbakken voor zich. Hiermee neemt hij zichzelf dikwijls op, om er vervolgens ‘overheen’ te spelen. De belichting past goed bij de dromerige sfeer die de Utrechter in zijn set creëert. Na afloop krijgt Talk Show Host een aardig applaus. Voor hem lijkt de avond al niet meer stuk te kunnen. 

Stonerrocktrio Duke John mag als laatste van de kanshebbende acts het podium op. Als jonge honden die voor het eerst los mogen lopen, bewegen ze over de planken. De drie jongens hebben erg veel plezier in het spelen voor publiek, maar ook in het spelen met elkaar. De interactie tussen met name de gitarist en de basgitarist is erg fijn om naar te kijken, daarbij klinken de songs ook nog eens goed. De teksten van Duke John stellen niet zo veel voor: “het volgende nummer gaat over pony’s, het is ons lievelingsnummer”, klinkt het voor het laatste nummer. De gebrekkige teksten worden echter ruimschoots gecompenseerd door het instrumentele gedeelte. De muziek is energiek, kent veel goede riffjes, en wordt bovendien lekker strak gespeeld. De 70’s-sfeer zit er goed in; het drietal kan na afloop dan ook rekenen op een groot applaus van het publiek. Nu is het wachten op de uitslag. 

Tijdens het juryoverleg speelt traditioneel een winnaar van de voorgaande editie. Deze avond is dat I’m With Stupid, winnaar van de publieksprijs vorig jaar. Vanaf de eerste noot is het niveauverschil met het deelnemersveld van dit jaar groot. I’m With Stupid presenteert zich als professionele festivalband, die met zijn uptempo ska-muziek hele festivalweides met zich mee kan laten dansen, of lekker achteroverliggend naar de pure reggaenummers laten luisteren. Omdat vele bezoekers naar buiten zijn getrokken om een sigaretje op te steken vanwege de spanning, speelt deze band voor een bijna lege Helling. Het maakt ze helemaal niets uit; dit kleurrijke gezelschap maakt er een feestje van op het podium, al is het maar om zelf lol te hebben. Na twee nummers neemt de zanger niet alleen de zaal in de maling, ook de band heeft geen idee wat er gebeurt als hij met de woorden “Dank je wel, veel plezier bij de prijsuitreiking”, achter de coulissen verdwijnt. Nadat de band aarzelend het volgende nummer inzet, komt hij lachend terug. De ontstane ruimtes in de zaal hebben als voordeel dat er uitbundig gedanst kan worden, hier wordt in dit intermezzo dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Daarna is het woord aan de jury. 

In zijn toespraak roemt de juryvoorzitter winnaar Duke John eens te meer voor het enthousiasme, samenspel en goede songs. Deze jonge jongens gaan in totaal met €1000 aan prijzengeld naar huis, te investeren in de professionaliteit van de band. Ook winnen ze een single opname bij The Recording Studios, diverse optredens in onder andere dB's, De Helling en Geinbeat en zullen zij direct mogen doorstromen naar de SENA Performers PopNL Awards. Daarbij zullen zij een jaar lang coaching ontvangen van Popcoaching. 

Volgens de jury lag het niveau – je raadt het al – dichtbij elkaar. Het waren totaal verschillende acts, die wel van dezelfde kwaliteit waren. Kleine kanttekening bij deze finale is dat er wel heel veel slordigheden zaten. Het genoemde voorval bij The Shenanigans stond niet op zichzelf. Lange onbedoelde en ongemakkelijke pauzes tussen nummers, die er vaak wat knullig uitzagen. Gelukkig zijn de acts nog jong en is er genoeg ruimte tot groei.

Gezien: Utrecht Popprijs 2015 met The Shenanigans, Raptor, Talk Show Host, Duke John en I'm With Stupid, vrijdag 8 oktober 2015 @ De Helling, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht