Bellwether zet zich op de kaart als ambitieus popplatform in EKKO Bellwether zet zich op de kaart als ambitieus popplatform in EKKO

Officiële start van nieuwe talentagency met optredens van Black Oak, Sväva en Sun Kissed Mountains

, Tekst: Willemijn Kranendonk / Foto's: Nikki Smits

Bellwether zet zich op de kaart als ambitieus popplatform in EKKO

Officiële start van nieuwe talentagency met optredens van Black Oak, Sväva en Sun Kissed Mountains

Tekst: Willemijn Kranendonk / Foto's: Nikki Smits ,

Een bijzondere avond in EKKO. Drie bands, één nieuw platform. Bellwether heeft zich deze avond op de kaart gezet als nieuw merk met de ambities van een platform voor popmuziek. Het talentagency is opgezet door Geert van der Velde (The Black Atlantic), Marcel Kamphuis en Bente Hout (Sväva). Het doel van Bellwether is een sterk merk te worden voor de hedendaagse popmuziek. Deze avond was de officiële start van het label. Bellwether geeft veelbelovende bands uit onder hun naam. In hun eigen woorden: ‘Bellwether is a brand for creative output by artists with a shared aesthetic.’

Het eerste optreden was dat van Sun Kissed Mountains. De in februari opgerichte band, met leden van onder andere The Black Atlantic en Sväva, maakt psychedelische folk. Met de prachtige samenzang van Geert van der Velde en Esther Postma, beginnen ze deze avond met lange gewaden aan en met hun capuchons op. Door middel van diepe bassen en een blauwe spot van achter, waardoor hun gezichten niet te zien zijn, zetten ze een duistere sound neer. Verder in het optreden worden de nummers lichter, mede door het geluid van fluitende vogeltjes.

Tweede band van de avond is Sväva. Deze Friese groep bracht in september 2014 hun debuut EP ‘We Have Just The Life We Want’ uit. In 2016 staat het eerste album op de planning. De dreampopband laat ook deze avond zien wat ze in huis hebben: lieflijke nummers, die door de melodieuze zanglijnen precies genoeg zijn. is eerder getipt als het aanstormende talent van 2015. Noorderslag was voor hun de uitgelezen kans om zich te bewijzen en dat was een groot succes. De teksten waren deze avond in EKKO helaas deels onverstaanbaar, waardoor een stuk van de essentie verloren ging.

En dan: Black Oak. De zaal stroomt vol, de spanning wordt opgebouwd. Begin 2014 brachten Thijs Kuijken van I Am Oak en Geert van der Velde van The Black Atlantic gezamenlijk een split-EP uit onder de naam: Black Oak. Na deze vruchtbare samenwerking werden ook twee nieuwe nummers geschreven. De folkacts hebben nu opnieuw de koppen bij elkaar gestoken en volgend jaar volgt een album: Equinox. Vanavond is de presentatie van hun net uitgebrachte EP: Gallop. De bandleden zijn nog niet helemaal op elkaar ingespeeld, wat te zien en te horen is aan soms stroef lopende stukken. Toch was het een fijn optreden met een goede opbouw in de rustige en dromerige nummers. 

Gezien: Black Oak, Sväva, Sun Kissed Mountains, zaterdag 3 oktober 2015 @ EKKO, Utrecht. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht