Popronde is hét reizende festival waarbij in Nederlandse steden van redelijk formaat een aanbod van veelbelovende bandjes en singer-songwriters te zien is. Voor toeschouwers is de Popronde het moment om gratis nieuwe muziek te leren kennen en voor de artiesten is het een kans om zichzelf te laten zien. Het zou zomaar kunnen dat de nieuwe Kensington dit jaar in jouw favoriete koffiezaakje optreedt. Maar hoe ziet zo'n avond er voor de bands eigenlijk uit? 3voor12/Utrecht besloot een kijkje te nemen achter de schermen bij Echo Movis tijdens Popronde Almere.

De dag begint al vroeg met de reis naar Almere. Alle instrumenten en een flinke voedsel- en drankvoorraad zijn ingeslagen, pakken koeken en ice tea liggen verspreid door het hele busje. Zodra de rit begint, stromen de verzoeknummers binnen en degene die de controle over de muziek heeft, heeft de macht. Gesprekken gaan over nieuwe hiphopalbums die absoluut ook nog even beluisterd moeten worden en over 'vette beats'. Tijdens de zoektocht naar de schouwburg in Almere wordt de stad uitgebreid bekeken. "Dit is jouw thuis", plagen de bandleden de dyslectische Sam van Hoogstraten als ze langs het Regionaal Instituut voor Dyslexie rijden. Al snel verschijnt Schouwburg Almere in beeld.

In het geval van grotere bands zal spullen uitladen door hun crew gedaan worden, maar Poprondebandjes als Echo Movis doen dit zelf. Als ze de spullen de kleine zaal inrijden, kijken de bandleden meteen enthousiast rond, want met de glazen wand en uitzicht op het water is het een prachtige plek om op te treden. "Het voelt een beetje alsof we op een bruiloft op gaan treden," meent zangeres Adura Sulaiman. Qua sfeer zou dat ook best zo kunnen zijn; er staan grote vazen met bloemen en op het moment van aankomst zit het café nog vol van een ander evenement.

Hoewel de zaal mooi aangekleed is met bloemen, is het podium nog helemaal leeg. Kike Zwagerman begint het drumstel in elkaar te zetten, versterkers worden het podium op gesleept en allerlei snoertjes worden in gitaren geplugd. Langzaam maar zeker begint het ergens op te lijken. Ter decoratie is er nog een met bloemen versierde hoepel meegebracht en ook een Echo Movis tasje wordt opgehangen. Ondertussen haalt de tourmanager pizza’s bij de lokale pizzaria en stillen de bandleden alvast hun honger met een drankje en drie hapjes bittergarnituur.

Als alles goed en wel staat, is het tijd om naar de backstage te gaan. Niemand weet echter waar het is en de bandleden lopen ieder gangetje in en openen iedere deur. Waar de helft van de band ook daadwerkelijk de backstage vindt, gaan gitaristen Sam van Hoogstraten en Sam Verbeek volledig de verkeerde kant op. Nieuwsgierig lopen de twee door de gangen, ze kijken verbouwereerd naar de kunst die er staat tentoongesteld en wanneer in een lege zaal een vleugel staat, moet daar natuurlijk op gespeeld worden.

Inmiddels wordt Echo Movis door drie mensen van een televisieprogramma opgewacht die de band willen interviewen. Er wordt gevraagd wie ze zijn en wat ze van de Popronde vinden en dan is het alweer klaar. Tijd voor pizza. Tijdens het eten druppelen de allereerste toeschouwers al binnen. Maar er moet nog wel gesoundscheckt worden. Daar blijken de spotlights te storen met de apparatuur, dus er wordt alleen met licht van achteren gespeeld. Dat blijkt geen probleem voor Echo Movis, want zoals altijd staan ze vol energie op het podium en geven ze een spetterende show. Ze hebben de zaal redelijk vol gekregen en het publiek heeft het zichtbaar naar hun zin, maar echt dansen doen ze nog niet.

Zodra het laatste nummer voorbij is, moet er meteen opgeruimd worden, want St. Tropez speelt niet lang daarna. Wanneer alles klaar is, is het tijd voor ontspanning. Onder het genot van een biertje zit de hele band buiten aan een tafeltje en wilde verhalen over pornoblaadjes en flessen Boswandeling passeren de revue. Hard gelach klinkt over het plein.

De dag is nog niet over, want er wordt nog gekeken bij DIEDE, de band waarin bassist Olivier de Jong ook speelt. Pas daarna begint de weg naar huis. Het witte busje wordt weer volgeladen, de TomTom wordt ingesteld en na ruim vijftien uur zijn alle bandleden weer thuis en kunnen ze zich weer opladen voor de volgende Popronde show.
 

Te zien: Echo Movis tijdens Popronde Utrecht, donderdag 22 oktober 2015 @ Stairway To Heaven, Utrecht.