3voor12/Utrecht tipt, week 43

Barrence Whitfield, Popronde, This Leo Sunrise, Parne Gadje, Ramblin’ Roots, Homesick & the Louisiana Men, Counter Jib

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Op ons live-programma voor deze week staan een drietal festivals (Popronde, pre-release festival van This Leo Sunrise en Ramblin’ Roots) en shows van Barrence Whitfield, Parne Gadje, Homesick & the Louisiana Men en Counter Jib dat het Deense Captain Casanova heeft uitgenodigd. Even klikken en je leest er alles over.

Wie: Barrence Whitfield & the Savages (USA) + CHECK 1-2
Wat: soul + rhythm & blues
Wanneer: woensdag 21 oktober 2015 (20.30 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 10
 
De meesten van jullie zijn waarschijnlijk te jong om The Lyres gekend te hebben. Een lid van deze garage-band avant la lettre uit de omgeving van Boston ‘ontdekte’ Barrence Whitfield die in een platenzaak werkte. Niet snel daarna waren Barrence Whitfield & The Savages geboren. Niet te missen voor liefhebbers van oude rhythm & blues en soul en nieuwere exponenten daarvan zoals King Khan & the Shrines. Jools Holland is ook overigens. Check hun performance in zijn show in 2013. Support komt van CHECK 1-2, dat voor de zomer nog de voorprogramma's deed voor de Nederlandse shows van Reigning Sound.

Wie: The Homesick, Inlakech, KIN, HAEVN, Lookapony, Midas, Rita Zipora, A Polaroid View en veel meer
Wat: Popronde Utrecht
Wanneer: donderdag 22 oktober 2015 (vanaf 19.00 uur)
Waar: diverse locaties in de Utrechtse binnenstad
Schade: gratis
 
Op donderdag 22 oktober doet het reizende muziekfestival Popronde Utrecht weer aan. In allerlei café’s, koffiezaakjes en podia in de binnenstad kun je kennis maken met nieuw Nederlands talent. In eerdere edities van de Popronde stonden o.a. John Coffey, Rondé, Mister & Mississippi en De Staat. Hier vind je onze tips voor deze avond. De Popronde wordt afgesloten met een grote afterparty in cultuurpodium RASA. Daar treden het Nijmeegs discoduo Keljet, de absurdistische hiphopact ’t Vlaggenschip en drum and bass-duo RIIOT op. Check hier onze tips en hier het tijdschema.

Wie: This Leo Sunrise + Mannheim + Frank Shinobi + R. de Selby + Danny Black & Shirley Blind
Wat: pre-release party
Wanneer: vrijdag 23 oktober 2015 (20.30 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 8
 
This Leo Sunrise heeft zijn wortels diep in de alternatieve folk, country en indierock. Liedjes worden vermengd met filmische, gelaagde, repetitieve drones, waardoor er een breed palet aan geluiden ontstaat. Na een wat langere pauze brengt de band op 10 november het vijfde album Do Not Always See uit op Tiny Room Records. Volgens het label komt "op deze vijfde release alles samen in een donker en spannend geheel. Tien jaar ervaring levert een gefocust, gevarieerd en bijzonder werk op. De sfeer, liedjes, productie en teksten, maar ook het spel en het experiment zijn over de gehele linie van hoog niveau en voegen een nieuw hoofdstuk toe aan het oeuvre van de band." Op 23 oktober is er een pre-release party festival in dB's waarop ook Mannheim, Frank Shinobi, R. de Selby en Danny Black & Shirley Blind te zien zijn.

Wie: Parne Gadje
Wat: balkan / gipsy / Turks / Grieks / jazz
Wanneer: vrijdag 23 oktober 2015 (19.30 uur zaal open)
Waar: RASA
Schade: € 15
 
Tijdens de nieuwste tour werkt Parne Gadje samen met 12 muzikale gasten. Het zijn vrijzinnige virtuozen en inventieve vernieuwers die allemaal een uiteenlopende achtergrond hebben. Op elk van de zes podia van de tour schuiven steeds twee andere gastmuzikanten bij de band aan en samen beleven ze een muzikaal avontuur. In RASA speelt Parne Gadje samen met Maarten Vos (cello, elektronica) en Mathijn den Duijf (piano, elektronica).

Wie: Pokey Lafarge, Sonny Landreth, Eilen Jewell & band, Gretchen Peters, Sam Baker, Robbing Banks en Small Time Crooks
Wat: blues en roots
Wanneer: zaterdag 24 oktober 2015 (16.00 uur)
Waar: TivoliVredenburg
Schade: € 37,50
 
Op zaterdag 24 oktober 2015 vindt in TivoliVredenburg de tweede editie plaats van het Ramblin' Roots festival. Het festival, dat plaats vindt in de zalen Pandora, Cloud Nine, de Grote Zaal, staat in het teken van authentieke en hedendaagse soul, americana, blues, country, roots-rock en aanverwante Ramblin' Roots muziekstijlen. Op de line-up staan onder anderen Pokey Lafarge, Sonny Landreth, Eilen Jewell & band, Gretchen Peters, Sam Baker, Robbing Banks, Small Time Crooks en speciale gast Gregory Page. De complete line-up vind je hier.

Wie: Homesick & The Louisiana Men
Wat: roots
Wanneer: zaterdag 24 oktober 2015 (20.00 uur)
Waar: Molen de Ster
Schade: € 9,50
 
Homesick & The Louisiana Men hebben de Mississippi Delta in hun hart gesloten en maken enerverende rootsmuziek uit de swamps van Louisiana. Muziek in de New Orleans-traditie van artiesten als Allen Toussaint, Clifton Chenier en Dr John en hier een daar een vleugje inspiratie van Ray Charles, Sam Cooke en Jimmy Reed. Op het podium behalve gewone gitaren ook accordeon, allerhande percussie, wasborden en een boel mondharmonica’s die allemaal worden gebruikt.

Wie: Counter Jib Invites Captain Casanova
Wat: stoner / rock
Wanneer: zaterdag 24 oktober 2015 (21.00 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 7,50
 
Zaterdag 24 oktober is dB's weer van de Utrechtse band Counter Jib, om een nog relatief onbekende act te presenteren aan het publiek. De eerste editie maakten we kennis met Het Universumpje en voor deze tweede editie gaan we internationaal. Counter Jib invites het Deense Captain Casanova, een strakke rockformatie die in eigen land al hoge ogen gooit. Denk aan Nirvana meets Blur. Tijd dus voor een introductie. Counter Jib speelt zelf ook, waarschijnlijk zelfs een aantal nieuwe nummers.