3voor12/Utrecht tipt, week 41 3voor12/Utrecht tipt, week 41

De Utrecht Popprijs, Identity Circus, Sofie Letitre, Rumor, 030303, Walid Ben Selim, Paper Beat Scissors, FUSE, Afrovibes

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

3voor12/Utrecht tipt, week 41

De Utrecht Popprijs, Identity Circus, Sofie Letitre, Rumor, 030303, Walid Ben Selim, Paper Beat Scissors, FUSE, Afrovibes

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Poe hé, weer zo’n week waarin het lastig is keuzes te maken tussen alles wat er live te doen is. We zien het maar als een luxeprobleem. De Utrecht Popprijs is in ieder geval aangekomen bij de finale, Indentity Circus en Sofie Letitre presenteren EP’s, clubnights 030303 en FUSE vieren jubilea, Rumor festival bestaat 20 jaar en het Canadese Paper Beat Scissors geeft een intiem optreden in dB’s. Daarnaast zijn er twee bijzondere samenwerkingen: van de Marokkaanse muzikant Walid Ben Selim met muzikanten uit Kytopia en van de Afrikaanse rapper Zulu Boy met DeWolff en Joep Pelt. Thuis zitten is in ieder geval niet nodig.


Wie: Duke John, Talk Show Host, The Shenanigans en Raptor
Wat: finale De Utrecht Popprijs
Wanneer: donderdag 8 oktober 2015 (19.30 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 10
 
De Utrecht Popprijs is de overkoepelende wedstrijd voor de de winnaars van de lokale bandwedstrijden. Na de halve finale zijn Duke John, Talk Show Host, The Shenanigans en Raptor doorgestroomd naar de finale in De Helling. De winnaar van vanavond krijgt een bedrag van €750,- te besteden aan professionalisering van de band, mag een single opnemen bij The Recording Studios en stroomt door naar de SENA Performers PopNL Awards. Daarbij ontvangen de bands een jaar lang coaching van Popcoaching. Tijdens het juryberaad speelt I’m With Stupid, de publiekswinnaar van vorig jaar.

Wie: Identity Circus + Close Up
Wat: pop
Wanneer: donderdag 8 oktober 2015 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 8
 
We beschreven Identity Circus eerder dit jaar als een zomerse festivalband. Aanstaande donderdag verlengen we de zomer nog even en kun je dansen op de feelgoodliedjes van deze band, die dan in EKKO zijn debuut-EP presenteert.

Wie: o.a. Jaap Blonk, Albatre, Dans Dans, Flat Earth Society & Mauro Pawlowski
Wat: Rumor 81 (20 jaar Rumor festival)
Wanneer: vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober 2015 (19.30 uur)
Waar: verschillende locaties in Utrecht
Schade: €18 of passe-partout: €30
 
Festival voor avontuurlijke muziek Rumor bestaat 20 jaar en viert dat met een dubbel zo grote 81e editie. Het concept is op die beide dagen hetzelfde als normaal: drie avontuurlijke acts op drie locaties in de stad. Je fietst of loopt van locatie naar locatie. Op vrijdag vertolkt stemkunstenaar Jaap Blonk Artauds “Pour en finir avec le jugement de dieu”, speelt experimenteel trio Albatre in ACU en kun je in Theater Kikker naar de instrumentale rock-‘n-jazz van Dans Dans (voorman Bert Dockx zit ook in Flying Horseman). Op zaterdag speelt organist Jan Hage in de Domkerk stukken van Xenakis (Gmeeoorh) en Ligeti (Volumina), improviseren de duo’s Oscar Jan Hoogland & Teun Verbruggen en Eric Boeren & Bart Maris in TivoliVredenburg en brengen Flat Earth Society & Mauro Pawlowski (dEUS) in Cloud 9 een hommage aan Frank Zappa. Meer informatie vind je op de site van Rumor.

Wie: Sofie Letitre + ZES
Wat: electro-pop
Wanneer: vrijdag 9 oktober 2015 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 7
 
Op 21 september is de langverwachte nieuwe EP van Sofie Letitre verschenen, met de titel Uncanny Valley. Of EP? Met 13 nummers (6 origineel en 7 remixes) kun je bijna van een album spreken. Op Uncanny Valley, waarop ze samenwerkt met Noisia, zoekt Letitre het nog meer in de elektronica dan op haar debuut. Je hoort de oorspronkelijke liedjes van een gewezen singer-songwriter maar de inkleuring is grotendeels elektronisch. We zijn erg benieuwd hoe dat er live uit gaat zien tijdens de release-show in EKKO, op vrijdag 9 oktober.

Wie: Walid Ben Selim, Bink & DNA: Arabic Poetry meets Kytopia
Wat: Arabic Poetry meets Kytopia
Wanneer: vrijdag 9 oktober 2015 (19.30 uur)
Waar: TivoliVredenburg Cloud Nine
Schade: € 9
 
Walid Ben Selim is een jonge Marokkaanse artiest, die in zijn muziek een brug slaat tussen de Arabische wereld en het Westen. Hij baseert zijn teksten op Arabische poëzie met een sterke vrijheidsboodschap waaromheen hij met zijn band N3rdistan een geheel eigen muzikaal universum creëert met als ingrediënten rap, electro, oriental beat en Afrikaanse muziek. Hij is een week te gast in Kytopia waar hij onder leiding van DJ DNA werkt met Kytopia-muzikanten als Frank Wienk (Binkbeats) en celliste Guusje Ingen Housz. Het resultaat van deze unieke muzikale ontmoeting is op vrijdag 9 oktober te bewonderen in Tivoli Vredenburg Cloud Nine.

Wie: I-F, Antenna (live)
Wat: house, techno, acid
Wanneer: vrijdag 9 oktober 2015 (23.00 uur)
Waar: De Helling
Schade: €10,- in de voorverkoop en €13,- en aan de deur
 
De jongens van het Utrechtse DJ-collectief en recordlabel 030303 zijn weer terug om je ter ere van het tienjarige bestaan met acid en rave om de oren te slaan. Vanavond hebben ze I-F, ofwel Ferenc van der Sluijs. De Haagse dj is minder bekend op de grotere Nederlandse feesten, maar onder serieuze electro-, Chicago house-, disco- en italo-liefhebbers staat I-F te boek als één van de grondleggers van de Nederlandse underground scene. Ook het programma staat Antenna, bij wie je voor house zonder compromissen aan het juiste adres bent: puur, donker, rafelig en dezevrijdagavond live.

Wie: Paper Beat Scissors + Jelle Buma
Wat: akoestisch, elektronisch, experimenteel
Wanneer: zaterdag 10 oktober 2015 (20.30 uur)
Waar: dB’s, oefenruimte 1
Schade: entree obv donatie
 
Tien jaar geleden vestigde de brit Tim Crabtree zich in Canada. Het duurde niet lang voordat hij werd omarmd door de levendige muziekscene van Halifax, Nova Scotia. In 2012 verscheen zijn debuutalbum onder de naam Paper Beat Scissors. De zweverige pop-songs van Crabtree ontvingen veel respons. In augustus kwam zijn tweede album Go On album uit dat vol staat met subtiele arrangementen gefundeerd op fingerpicking en hypnotiserende loops, die gedragen worden door zijn beklijvende zang. Live wordt Crabtree tijdens zijn enige Nederlandse sow ondersteund door een viertal muzikanten, waaronder oude bekende Michael Feuerstack.
Support komt deze avond van Jelle Buma. De drummer van Mercy Giants omschrijft zijn muziek als Industrial dubstep frenzy. Hij combineert live-drums met de geluiden van een Roland SPD-S. In september verscheen zijn debuutalbum Sweach.

Wie: FUSE: Eprom x Alix Perez, AKKA, Ebbo Kraan, Guerilla Speakerz
Wat: 3 Year Anniversary
Wanneer: zaterdag 10 oktober 2015 (23.30 uur)
Waar: TivoliVredenburg Pandora
Schade: € 9
 
FUSE is de vaste clubnight in TivoliVredenburg van Guerilla Speakerz. Ter gelegenheid van de derde verjaardag trakteren ze op de Amerikaans-Belgische collab van EPROM en Alix Perez, die net de EP Shades hebben uitgebracht. Ook AkkA komt langs en de producer/Rwina-labelbaas neemt vast een aantal hete releases en obscure basspareltjes mee. Hij tekende bijvoorbeeld Ebbo Kraan bij Rwina. Deze geruchtmakende jonge producer krijgt met zijn abstracte instrumentale hiphop zelfs mensen als Jameszoo joelend op de banken.

Wie: DeWolff + Joep Pelt + Zulu Boy
Wat: Afrovibes Festival
Wanneer: zondag 11 oktober 2015 (14.00 uur)
Waar: RASA
Schade: € 14 (staan), € 17 (zitten)
 
Onlangs vond er in de Electrosaurus Southern Sound Studio te Utrecht een bijzondere muzikale ontmoeting plaats. Zonder een noot te hebben gerepeteerd jamde rockband DeWolff daar urenlang met de Zuid-Afrikaanse rapper Zulu Boy, gitaar-globetrotter Joep Pelt, saxofonist Thijs van Milligen (Mdungu) en basgitarist Robert van Spanje. De uiteenlopende muzikale achtergronden van deze muzikanten leidde tot een even spontane als unieke mix van psychedelische rock, Zulu hip hop, deltablues, afrofunk, en ongebreidelde herrie. Het resultaat van deze sessie is vastgelegd op een mixtape: The Zulu Tapes. Op zondagmiddag 11 oktober is deze unieke samenwerking nog één keer live te zien in RASA, onder de noemer Afrovibes Festival.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht