Weemoed en sentiment om laatste weekend Podium De Kelder

Bekende Amersfoorters blikken terug met hun mooiste herinneringen

Tekst: Freek Liebrand en Michiel van de Weerd ,

Dit weekend viert Podium De Kelder in Amersfoort hun ‘Last Weekend Ever!’. Nog twee avonden gaan de deuren van het poppodium open en dan is het officieel tijd voor FLUOR, het nieuwe poppodium dat na de zomer de deuren opent recht tegenover het huidige pand. Op vrijdag 29 mei spelen er de laatste bands, op zaterdag 30 mei worden de laatste Plaatjes gedraaid. Maar voor het zover is vroegen we een handvol zogenoemde ‘Bekende Amersfoorters’ om hun beste herinneringen in Podium De Kelder. Dat leverde een mooi lijstje nostalgie op.

Waldo Volmer (o.a. bekend van The Apologist, Never Mind The Hype en 3voor12/Utrecht en oud-programmeur De Kelder)

“Ik heb zelf van 2003 tot 2005 als programmeur mogen werken voor De Kelder. Dat was nog in de tijd dat het podium letterlijk in de kelder van theater De Lieve Vrouw was gevestigd. Mijn mooiste herinnering was in dat underground pand, maar nog net voordat ik er zelf ging werken. Junkie XL speelde die avond, toen nog een band met Rudeboy op vocals. Super explosieve en vernieuwende muziek, in een dampend en volgepakt keldertje. Memorabel!"

Diggy Dex

“Ik heb er talloze, mooie (dronken) avonden gehad. De mooiste was toch voor mij de releaseparty van mijn vierde album 'Do It Yourself' vorig jaar in De Kelder. Familie, vrienden, bekenden, fans en een extreem goede sfeer zorgde bij mij voor een enorme ontlading na afloop. Ik heb er zelfs een stuk tekst in een liedje aan gewijd.”

Dirkjan van Oord (o.a. bekend van Kultlab, Snatchin’ Jenny, Diesel Disko, Los Condors, Five Years Later)

“We mochten er afsluiten met mijn toenmalige band Snatchin' Jenny. Een toffe avond met o.a. D.A.C.. Volgens mij sloot DJ Qbical die nacht af met Underworld - Born Slippy. Dat was hard. Toen een aantal maanden later de huidige De Kelder open ging, mochten we met Snatchin' Jenny het pand openen. Het was ontzettend snel uitverkocht. Wij blij, want een uitverkochte cd-presentatie staat goed op je CV! Maar we wisten natuurlijk dat er veel mensen ook kwamen koekeloeren hoe die tijdelijke ruimte nou ingericht was en hoe het klonk. Veel kritische geluiden kan ik me nog herinneren, maar ach. Het was maar voor twee jaar...De acht (!!!) jaren daarna heb ik er nog heel wat shows mogen spelen in een bijna lege, half volle of uitverkochte zaal met diverse bands. Als bezoeker springen er twee shows bovenuit: The Infadels in 2009 en Anberlin in 2011. Ongelooflijk goede live shows, van wereldberoemde acts in ons kleine Amersfoort.”

Ron Jagers (o.a. bekend als kunstpaus van Amersfoort)

“Maaiveld, verdieping, pothuis, souterrain, kruipruimte, kelder, kelderen, ten gronde gaan, ondergronds, underground, basement, johnny's in the basement. Underground. In de Kelder. Donker. Down to earth. Mijn moeder zou het me verboden hebben. Toch heb ik daar de Heideroosjes geplukt.” 

Bram de Wijs (o.a. bekend van Stuck In A Day Records en Only Seven Left)

“Als ik denk aan De Kelder, denk ik toch aan de oude locatie in het centrum, de échte Kelder dus. Klein en donker misschien, maar wel te gek om te spelen en bands te kijken. Ik heb veel mooie herinneringen aan de tijd rond 2003-2004, toen ik er avonden organiseerde met bandjes van mijn poppunklabel Stuck In A Day Records. Maar m'n mooiste herinnering is toen ik met mijn eerste bandje NIRC het voorprogramma van Travoltas mocht doen, in 1999. Wat voelden we ons vereerd! De foto van die show hangt nog steeds in m'n woonkamer.”

Chris Murphy (o.a. bekend van Milkbar en Snatchin’ Jenny)

“Mijn mooiste herinnering aan De Kelder is een vrij recente. Een week of twee geleden speelde ik na acht jaar afwezigheid nog eenmalig een afscheidshow met mijn oude band Snatchin' Jenny. Het was te gek om vrienden, kennissen en muzikale stads- en lotgenoten van weleer terug te zien in wat op z’n best omschreven kan worden als een ‘nostalgische trip down memory lane’. Ook leuk voor de statistieken: Snatchin' Jenny was zowel in de oude-oude als in de ‘soon to be’ oude Kelder de laatste band die het podium betrad als headliner.”

Joris Postulart (o.a. bekend van Postulart Music, We Are The Knight, Ego Dreams en 3voor12/Utrecht)

 “Ik heb er veel toffe shows gezien, maar twee avonden waar ik zelf mocht spelen springen er voor mij wel bovenuit: met m'n punkbandjes Outlive en We Are The Knight mocht ik de support doen voor de grote Amerikaanse bands Agnostic Front en Anti-Flag. Rammen voor een volle zaal, dronken worden met mijn helden en dan gewoon op de fiets naar huis. Mooie tijden.”

Gideon Hofland (o.a. bekend van FC Amersfoort)

“Het was een uur of vier in de ochtend op 22 maart 1998. Die avond en nacht had ik gedraaid met goede vriend Eelco voor en na Ouwehans Dierenpark. Opeens dook na sluiting die mooie chick weer in de knusse Kelder op om haar vriendin Wendy, die het licht had bediend die avond, op te halen. Ik maakte voor de verandering eens een gevatte opmerking naar haar, we raakten aan de praat en dronken door bij de befaamde 'naborrel'. 17 jaar later zijn Lotte en ik nog steeds bij elkaar!”

Te zien: Last Weekend Ever! met op vrijdag 29 mei o.a. Project Bongo, De Koorts, Los Condors, Echo Movis, en The Apologist. Op zaterdag 30 mei PLAATJES: ‘De Laatste Dans’ met o.a. Qbical, Jaystar, Sminque, Groefmeester K, Thud Hola en Say A Say M @ Podium De Kelder, Amersfoort