Swingend Fill In The Blanks domineert Kei van Amersfoort 2015

Tekst: Jelmer Bergsma / Foto’s: Walter Goyen ,

Fill In The Blanks is de grote winnaar van de finale van de Kei van Amersfoort 2015. De enthousiaste achtmansformatie maakte indruk en ging er tijdens de bandwedstrijd zowel met de juryprijs als de publieksprijs vandoor. Ze kunnen zich nu gaan opmaken voor de halve finale van De Utrecht Popprijs.

Drie voorrondes op diverse locaties in Amersfoort hebben drie finalisten (Fill In The Blanks, The Ame en Drunk Soda) en twee wildcards (Olli’s Gone en Dirty Napkinz) voortgebracht. Deze vijf bands strijden zaterdag 8 mei om de titel Kei van Amersfoort 2015. Een redelijk drukbezocht Podium de Kelder is als vanouds het strijdtoneel voor deze clash van opkomend Amersfoorts talent.

Het is aan de acht enthousiastelingen van Fill In The Blanks om het spits af te bijten. Een zware taak, maar vol energie vult de band het podium en de zaal met positivisme. Hun swingende Nederlandstalige popmuziek krijgt het complete publiek aan het bewegen. De gehele band, maar vooral de vier rappende zangers en zangeressen, zijn overduidelijk zielsgelukkig om op het podium te staan. En dat werkt aanstekelijk. Niets wordt aan het toeval overgelaten. De act is duidelijk goed doordacht, de dansjes zijn uitgebreid geoefend en zelfs de outfits, met mintgroen als gemene deler, zijn op elkaar afgestemd. De interactie met het publiek is uitstekend en de funky, poppy sound en lieflijke lyrics gaan er in als zoete koek. Onder luid applaus en een uitgebreid “we want more” verlaat de band het podium om plaats te maken voor de concurrentie.

Het contrast kan bijna niet groter zijn dan met de volgende band die het podium betreedt, The Ame. Het trio verliest zichzelf in hun vuige garagerock en raakt het publiek hierdoor wat kwijt. Een gebroken snaar lijkt de band niet te deren en gedurende het optreden wordt de verloren aandacht wel gedeeltelijk terug gewonnen. De zware zang-, drum- en baspartijen worden aangevuld met harde gitaarriffs. Het rockt, maar geheel overtuigen doet het tijdens de Kei helaas niet.

Hierna is het de beurt aan Drunk Soda. De jonge indierockband maakt bij het verschijnen op het podium meteen al een frisse indruk. De drie dames en twee heren van de band beginnen wat onwennig met een punky nummer maar raken al snel wat meer op hun gemak. De zang die wel wat aan Anouk doet denken klinkt het best wanneer de drummer ook een duit in het zakje doet. Hun samenzang tilt de poprock van de band meermalen naar een stevige piek. De band kan dit nog niet een geheel optreden vasthouden. Drunk Soda mist nog wat een eigen gezicht, maar toont aan over prima instrumentbeheersing en groot potentieel te beschikken. Gezien de stijgende lijn in dit korte optreden is het spijtig dat er niet meer dan een half uur beschikbaar is. 

Ook de volgende band, Olli’s Gone, is een relatieve nieuwkomer. De band geeft meteen aan gekomen te zijn om te rocken maar dat komt niet altijd helemaal uit de verf. Misschien zijn het zenuwen maar de band maakt een wat gelaten indruk, zoekende naar de juiste houding. Toch klinkt de boze-jongens-rock van de heren bij tijd en wijle funky, met hier en daar wat verrassend gitaarwerk. De jury is voornamelijk onder de indruk van de zanger, die zijn zangpartijen afwisselde met uithalen die net niet uit de tenen leken te komen. 

Afsluiter van de avond is de poprock-formatie Dirty Napkinz, dat de indruk wekt al jaren samen te spelen. De nummers golven heen en weer van breekbare harmonieuze samenzang naar melodieuze, funky rock met een scherp randje. De zanger laat zien een echte frontman te zijn, op het podium gesteund door bandleden die alles geven dat ze in zicht hebben. De jury mist wat spontaniteit maar het publiek in de Kelder kan zich in ieder geval met een goed gevoel opmaken voor de aansluitende bekendmaking van de winnaar van deze editie van de Kei van Amersfoort.


Gezien: Finale Kei van Amersfoort 2015 met Fill In The Blanks, The Ame, Drunk Soda, Olli’s Gone, Dirty Napkinz, vrijdag 8 mei 2015 @ Podium de Kelder, Amersfoort