Kort Utrechts Popnieuws Week 22 Kort Utrechts Popnieuws Week 22

Tourdocu Town of Saints, Sunny Sunday Afternoon Concerts, Smeerboel, Counter Jib Invites, Popsport Utrecht, Bewilder en meer

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

Kort Utrechts Popnieuws Week 22

Tourdocu Town of Saints, Sunny Sunday Afternoon Concerts, Smeerboel, Counter Jib Invites, Popsport Utrecht, Bewilder en meer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een overvolle editie met aandacht voor de Tourdocu van Town of Saints, Sunny Sunday Afternoon Concerts, Smeerboel, Counter Jib Invites, Popsport Utrecht, Bewilder en meer.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

Première tourdocumentaire 'Een hele toer' en shows The T.S. Eliot Appreciation Society en Town of Saints
Vorige winter hebben de Nederlands/Finse indiefolkband Town of Saints en The T.S. Eliot Appreciation Society samen door Duitsland en Zwitserland getourd. Filmmaker Lotte van Leengoed reisde mee om het tourleven, het spelen van shows in het buitenland en de alledaagse voor- en tegenspoed vast te leggen. Deze korte film (20') wordt op donderdag 18 juni voor het eerst vertoond in het Mirliton Theater in Utrecht, waarna beide acts een show spelen. Town of Saints, dat bij het Utrechtse label Snowstar Records zit, is sinds het begin van het bestaan constant op tour geweest door Europa en heeft naam gemaakt met energieke liveshows. Voor deze show in het Mirliton Theater spelen Harmen en Heta weer als vanouds met zijn tweeën. Utrechter The T.S. Eliot Appreciation Society staat bekend om zijn rauwe folkmuziek. Na een eerste EP verscheen in 2013 het enthousiast ontvangen debuutalbum A New History, dat in de Tivoli Spiegelbar gepresenteerd werd. Hierna volgden vele shows in Nederland en Duitsland. Op dit moment werkt hij aan een tweede plaat, waarvan hij nu voor het eerst live een aantal nummers zal spelen.
Het Mirliton Theater is een klein theater uit de jaren '70, gevestigd in Hoog Catharijne. Er zijn maar weinig plaatsen, dus koop je ticket vooraf om zeker te zijn van een plaats.

Sunny Sunday Afternoon Concerts in de binnentuin van Hostel Strowis
Wat is er nou fijner dan op een zonnige zondagmiddag in de groene omgeving van de Hostel Strowis-binnentuin te genieten van akoestische optredens, samen met vrienden en een lekker koud biertje in de hand. Dit is mogelijk op de zondagmiddagen van juli en augustus, helemaal gratis, midden in het centrum van Utrecht. Elke editie heeft twee acts. De binnentuin van Strowis wordt vaak beschouwd als één van de verborgen schatten van Utrecht en wordt deze zomer eindelijk ook voor muziekconcerten gebruikt. Bij minder mooi weer worden de concerten naar de woonkamer/foyer van Strowis verplaatst, maar ook daar is het uitzicht prachtig. De organisatie zoekt nog acts. Ook optreden? Mail naar sunnysundayafternoonconcerts@gmail.com

Smeerboel Festival maakt programma 2015 bekend
Zaterdag 12 september vindt er weer een editie plaats van smerigste festival van Nederland: Smeerboel Festival. Het festival borduurt voort op de formule van vorig jaar: Grasweide Papendorp als locatie, muzikale verbreding en de keuze voor internationale artiesten op het programma. Naast TivoliVredenburg zullen dit jaar ook EKKO en Singlefeestje een podium vertegenwoordigen. Daardoor zijn het hiphop- en basspodium komen te vervallen. Ook staan er weer internationale en nationale top-acts op het programma. Op het TivoliVredenburg-podium staan onder andere Jett Rebel, Jungle by Night, Rondé en Akwasi. Op de Techno-stage kun je terecht bij Nina Kraviz, Octave One, Truss en Rebekah. Mano Le Tough, Gerd Janson, Florinsz Janvier en De Sluwe Vos zijn enkele van de artiesten op de House-stage. EKKO komt onder andere met Sue the Night, Sunday Sun en Yakumo. Op het Los!-stage vind je een divers programma met namen als The Flexican & Sef, Willie Wartaal, Mental Theo en Maask. Singlefeestje is natuurlijk Singlefeestje maar heeft ook allerlei gasten. Tickets kosten € 38,50 en zijn verkrijgbaar via www.smeerboel.com of bij Primera.

Counter Jib stelt bevriende bands voor onder de naam 'Invites'

Op vrijdag 12 juni vindt voor de eerste keer 'Counter Jib Invites' plaats. Onder deze naam organiseert het Utrechtse rocktrio samen met podium dB's een bandavond waarbij Counter Jib een bevriende band voorstelt aan een nieuw publiek. Counter Jib is het initiatief gestart omdat het volgens hen de leukste manier is om nieuwe bands te leren kennen: "Vroeger zat je bij je vrienden op de kamer, nieuwe platen te luisteren en je te verbazen dat je het niet eerder had gehoord terwijl het zo geniaal was. Dit is een beetje hetzelfde principe maar dan in dB's en live voor je kanes. Volgens ons de beste manier." Voor de eerste editie heeft Counter Jib de Nederlandstalige stonerband Het Universumpje bereid gevonden het spits af te bijten. De avond begint om 20.00 uur en de entree is € 7,50.


Vier acts sluiten Popsport Utrecht 2015 af met een showcase in EKKO
Zondagavond 14 juni vindt in EKKO de showcase van Popsport Utrecht plaats. Met deze avond wordt het coachingstraject afgesloten, waaraan vier geselecteerde acts uit de provincie Utrecht meededen. Twee bands en twee singer-songwriters laten op 14 juni zien wat ze de afgelopen maanden hebben geleerd. Door middel van onder andere workshops in stageperformance en songwriting hebben de deelnemers Act1, Gabriel Mathias, Seven to Eleven en Suze Terwisscha gewerkt aan verschillende aspecten van het muzikantschap. De jury, bestaande uit Rogier Steijaert en Casper Adrien, kiest de act die zich in de afgelopen maanden het meest heeft ontwikkeld. Deze act gaat vanaf september meedoen aan de landelijke editie van Popsport. Hierin wordt de act nog eens vier maanden lang begeleid door een personal coach, en speelt de act aan het eind van het jaar op het Popsport Eindfestival. De showcase-avond in EKKO begint om 20.00 uur en tickets kosten € 3.

Filmmaker zet wereldmuziek op de kaart
De Wereld Maakt Muziek, is de titel van de nieuwste film van Margriet Jansen. Samen met de bezoekers van RASA in Utrecht is zij in de geschiedenis van de wereldmuziek gedoken. In de film zet Jansen de bezoekers van RASA in de hoofdrol. Zij vertellen gepassioneerd over de muzikale hoogtepunten die zij in RASA meemaakten. De kijker beleeft de concerten over hun schouders mee. Zo zie je concerten van o.a. Nusrat Fateh Ali Khan, Sheikh Ahmad Al Tuni, Taraf de Haidouks, Habib Koité en Julia Charkova. De première is in het vroege voorjaar van 2016 in RASA, het Utrechtse podium voor wereldmuziek, dat komend seizoen zijn 45-jarig bestaan viert.
Om de financiering rond te krijgen, is een crowdfundingactie gestart die loopt tot 22 juni 2015. Voor een kleine of grotere donatie kun je bijdragen aan de totstandkoming van de film en is het mogelijk unieke tegenprestaties als dank te ontvangen zoals toegangskaarten voor festivals, VIP-arrangementen voor de première en verschillende CD’s. Meer informatie over het project vind je op de website www.voordekunst.nl.

Video: 'Carry On, Carry On' van Bewilder
Wij zitten al een tijdje met smart te wachten op meer werk van Bewilder, de nieuwe band van GEM-voorman Maurits Westerik. Het debuutalbum verschijnt in september dus voorlopig moeten we het doen met de nieuwe single/video 'Carry On, Carry On', over een schilder die op het punt staat zijn eigen koers te gaan varen in zijn leven. Die smaakt in ieder geval naar meer.


EP-release Willem op 12 juni
Willem is geen persoon maar een trio dat met stemmen, gitaren, piano en mondharmonica akoestische, singer-songwriter-achtige liedjes speelt. Op vrijdag 12 juni releast de band zijn eerste EP in ACU. De avond begint om 20.00 uur met een op het moment van schrijven nog onbekend voorprogramma. Tussendoor draagt Daan Zeijen, Nederlands Kampioen Poetry Slam, voor uit eigen werk. Daarna speelt Willem de hele EP (met complete band) en natuurlijk nog wat meer liedjes. De EP is vanaf 12 juni te krijgen voor € 5. De entreeprijs voor de release-show is € 3.


Open dag READY TO PLAY in De Helling

Samen met poppodium De Helling in Utrecht organiseert READY TO PLAY op zondag 7 juni van 16:00 uur tot 18:00 uur een info-middag voor mensen die in een band spelen, daarnaar op zoek zijn of mensen die geïnteresseerd zijn in het volgen van instrumentale en/of songwritinglessen. READY TO PLAY is van oorsprong afkomstig uit de regio Den Haag maar gaat in samenwerking met poppodium De Helling, nu ook lessen, bandsupport en workshops aanbieden in Utrecht. De coaches van READY TO PLAY begeleiden op dit moment meer dan 50 bands en meer dan 300 songwriters en instrumentalisten, zowel beginners als gevorderden. De info-middag in De Helling is gratis toegankelijk en loopt van 16.00 tot 18.00 uur.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht