Into The Woods Festival maakt namen 2015 bekend Into The Woods Festival maakt namen 2015 bekend

“We willen voor een mooie mix gaan: grote artiesten in combinatie met gasten die vernieuwend bezig zijn”


, Tekst: Joris Postulart

Into The Woods Festival maakt namen 2015 bekend

“We willen voor een mooie mix gaan: grote artiesten in combinatie met gasten die vernieuwend bezig zijn”


Tekst: Joris Postulart ,

De editie van vorig jaar - de vijfde - markeerde een nieuwe stap voor Into The Woods: in plaats van één dag kon er nu twee dagen worden losgegaan in het sprookjesbos van het Amersfoortse festival. Dit jaar houdt de organisatie dezelfde formule aan. Op 4 en 5 september kunnen enkele duizenden gelukkigen die een kaartje hebben bemachtigd zich te goed doen aan de beste techno, house en aanverwante genres. Er zijn wederom vijf stages: Into The Groove, Beukenbos, Takkenstage, Bosspot en Stekplek. We nemen de line-up door met Paul Niezen, één van de organisatoren.

Paul Niezen: “Vorig jaar was het festival voor het eerste twee dagen, een flinke stap voor ons. Het heeft heel goed uitgepakt: het terrein kon het prima aan en de mensen die we spraken hebben meer tijd gehad om van alle mooie dingen te genieten. Dit jaar doen we het dus weer op vrijdag en zaterdag, van 12 tot 12.” Het animo lijkt ieder jaar nog groter te worden, als je Facebook mag geloven. Dat terwijl de kaartjes steevast direct uitverkopen. Niezen: “We zijn benieuwd hoe het dit jaar gaat, alle ogen zijn met de kaartverkoop op ons gericht. Dan moet je het wel weer waarmaken, maar daar hebben we alle vertrouwen in. We zijn supertrots op het programma dat we hebben geboekt. Elk jaar kijken we hoe we het festival kunnen verbeteren, qua indeling, beleving en podia. Er verandert weer veel in de indeling, daar kan ik nu nog niet veel over kwijt. Er zullen meer feestjes zijn op het festivalterrein. Bij de wijnbar bijvoorbeeld, daar willen we nog wel een vervolg aan geven. Je moet gewoon kunnen rondlopen en spontaan bij een feestje belanden. Dat past bij Into The Woods. Het hoeft niet allemaal een vooropgezet plan te zijn. Er komt nog een andere toffe plek, er zullen meer stages zijn dan de standaard podia die we nu hebben.”Over de programmering dan: “We willen voor een mooie mix gaan: grote artiesten in combinatie met gasten die vernieuwend bezig zijn. We willen het publiek muziek laten ontdekken, dat kan ook prima bij ons: we werken met relatief kleine podia, wat betekent dat je meer van dat soort artiesten kunt neerzetten.” We lopen de vijf podia door met Paul Niezen.Into The Groove

“We zijn superblij dat Jackmaster naar ons toe wil komen. Van vergeten disco tracks tot straight-up house en techno bangers; hij weet dit als geen ander naadloos door elkaar te mixen. Ik denk dat we een goed verhaal hebben met een goed festival. De boekers vinden dit podium heel vet. Artiesten praten met elkaar en willen hier heel graag staan. Met Melon hebben we een speciale band opgebouwd in de loop der jaren. Op één editie na heeft hij altijd op Into The Woods gestaan. Los van het feit dat het een toffe peer is, kan hij fucking goed draaien. In Trouw was hij resident, maar hij draaide vaak sterker dan de artiest die was uitgenodigd. Net als vorig jaar draait hij weer beide dagen. Ook een interessante naam op de vrijdag is Leon Vynehall. We hadden hem al heel lang op het oog, het leek op het laatste moment net niet door te gaan, maar het is uiteindelijk toch gelukt. Die gast gaat als een tierelier, hij is zo'n opkomende artiest waar we heel blij mee zijn. Op zaterdag staat Antal hier, eigenaar van Rush Hour. Die gast heeft zo'n meesterlijke platenkeuze. We hebben hem een extra lange openingsset gegeven voor de rest van de dag. Vorig jaar hadden we Mr. Scruff vroeg op de middag. Van dikke afro bouwde hij op naar fijne, dansbare muziek. Wij denken dat Antal dat ook als geen ander kan. Ook de Belg San Soda is geen onbekende meer. Hij staat bekend als echte vinyldraaier, weet als geen ander fijne discotunes met house te combineren en is altijd funky en dansbaar.”Beukenbos
“De Italiaan Sam Paganini is de grote man van dit moment. Hij releaset op Drumcode en staat dit jaar op de grote festivals als Awakenings en Amsterdam Open Air. We zijn blij dat hij erbij is. Zijn landgenoot Luigi Madonna, ook van Drumcode, gaat ook knetterhard. Hij komt vrijdag rollende, groovende techno naar het Beukenbos brengen. Op zaterdag hebben we onder andere Heiko Laux, die een beetje uit de picture was geraakt, maar met één van de betere albums van 2014 weer helemaal terug is. We sluiten af met Marcel Fengler, resident van Berghain in Berlijn. Compromisloze techno, die diep gaat.”Takkenstage

Extrawelt ging vorig jaar kort van tevoren niet door, maar er werd wel meteen toegezegd voor dit jaar. Voor sommigen dus geen verassing, maar wel een grote naam. Er zit gedurende de vrijdag een mooie lijn in de Takkenstage: Fairmont past er perfect bij met live-act. Weval gaat weer knetterhard, er komt dit najaar een nieuw album en ze zijn getekend door Kompakt. We wilden ze er dit jaar met nieuw materiaal nog een keer bij hebben, omdat het zo'n vette sound is. Ook Job Jobse gooit inmiddels hoge ogen in het buitenland. We hebben hem niet eerder hier gehad en wilden hem er graag bij hebben. Dat was wederzijds. Op zaterdag staat er veel live geprogrammeerd op de Takkenstage. Met Mind Against zijn we erg blij. Dat zijn twee Italianen die een diepe mix tussen house en techno draaien. We hebben ze op een ander festival gezien, en daar braken ze de tent af. Minder bekend is Gidge, wat ons betreft het pareltje van deze stage. Hun album Autumn Bells van vorig jaar is voor mij één van de beste van het jaar, ik snap niet dat zij niet platgeboekt worden. Volgens mij staan ze niet op andere festivals, maar bij ons gaan ze de boel afbreken. Diepe house en elektronica, helemaal te gek.”


Bosspot
“Dit jaar willen we de Bosspot nog sterker maken en laten zien dat we meer kunnen bieden dan house en techno. We zijn altijd op zoek naar live-sensaties. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld Elektro Guzzi en Say Yes Dog. Op vrijdag hebben we dit jaar onder andere Cairo Liberation Front, dat gaat een geweldig feest worden. Ook van Husbands verwachten we veel, ik denk dat die nog wel eens kunnen gaan doorbreken. Beatboxsensatie Heymoonshaker uit Engeland is bekend van YouTube en heeft inmiddels op Glastonbury, Sziget en SXSW gestaan, tof dat ze nu ook naar ons komen. Drie jaar geleden hebben we Rangleklods geboekt. De reacties waren lovend, we hadden nog nooit zoveel positieve reacties over een show op Into The Woods gehad. Ze zijn recent met een nieuw album gekomen en daarom wilden we ze nog een keer hebben. Op zaterdag zijn we megablij met Dorian Concept, een wizard als het gaat om live-acts. Ik heb hem een paar keer gezien, wat hij uit zijn apparaten krijgt is ongelofelijk. Dit seizoen komt hij met een hele band. Gallowstreet brak vorig jaar de boel al af, die wilden we nog een keer hebben. Een twaalfkoppige brassband, heerlijk! Dit jaar zal de Bosspot overigens iets beter te vinden zijn, waardoor nog meer mensen kunnen genieten van de bijzondere acts hier.” 


Stekplek
“Dit jaar verandert de insteek van dit podium. Er is niet per se meer een lokale link.Het is lastig om nog veel uit de regio te boeken, we hebben ze allemaal al vaak gehad. Vanaf 18.00 uur sluiten we nu af met grotere namen. Op vrijdag met Jameszoo en Clap! Clap!, dus meer richting beats. Zaterdag zetten we meer in op discobeats en italo, met bijvoorbeeld Tiney. Hij komt uit Dresden, niemand kent hem. Ik heb hem ooit op Fusion gezien, hij draaide daar in een heel klein tentje voor nog geen 100 man. De hele nacht door draaide hij ontiegelijk vette italoplaten. Zoiets zat nog niet in ons programma, daarom vonden we het heel tof om hem te vragen. Iets bekender, én lokaal, is Elias Mazian. Wij boekten hem hier vanaf het eerste begin, ook nog bij onze clubfeestjes Minimaal Kabaal, voor Into The Woods. Het is mooi om te zien dat hij is uitgegroeid tot Amersfoorts meest succesvolle dj. Hij was resident bij Trouw, releaset op het label van Tom Trago en het is een graag geziene gast op festivals en feestjes. We zijn supertrots dat hij het als Amersfoorter zo ver heeft geschopt.”
Te zien: Into The Woods festival, vrijdag 4 en zaterdag 5 september 2015 @ Birkhoven, Amersfoort. De kaartverkoop begint op 3 juni om 20.15 uur op de Into The Woods-website. Daar kun je ook de hele programmering vinden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht