Club 3voor12/Utrecht april met zwaar Overijssels en Belgisch accent Club 3voor12/Utrecht april met zwaar Overijssels en Belgisch accent

Harde absurdistische electropop en gitaarbands wisselen elkaar af

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto's: Sanne Lagerberg

Club 3voor12/Utrecht april met zwaar Overijssels en Belgisch accent

Harde absurdistische electropop en gitaarbands wisselen elkaar af

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto's: Sanne Lagerberg ,

De april-editie van Club 3voor12/Utrecht was een Overijssels/Belgisch feestje. Alle drie de optredende bands hebben een of meerdere leden die in Utrecht wonen, maar De Duiven komen grotendeels uit Antwerpen en de wortels van Nairobi Golf Kid en Mr. Bukit liggen in Overijssel. Voor De Duiven was het een extra groot feest, want het optreden bij de Club was tevens de Nederlandse releaseshow van debuutalbum Onoud in Nieuwe Tijden. Nairobi Golf Kid en Mr. Bukit laten daarna horen dat, na eerder Friesland, het oosten van het land misschien wel de nieuwe plek is om jonge, frisse gitaarbands te vinden.

De Duiven
Roem is De Duiven al vooruit gesneld. Het Belgische weekblad Humo noemde de drie Belgen en één Utrechter naar aanleiding van de "indrukwekkend onnozele" single 'Geest Uit De Fles' "zonder houdbare twijfel de leukste Belpop-groep du moment". De show in dB's is de Nederlandse presentatie van het debuutalbum dat een paar weken eerder ook al een Belgische releaseshow heeft gehad. De electropop van het het album wordt groots, hard en meeslepend uitgevoerd. De bezoekers bewaren een veilige afstand tot het podium. Misschien ook omdat het beeld van de bandleden wel enigszins verwarring oproept: ze hebben allemaal speciale pakken/kostuums aan, maar de nummers worden - op een enkele uitspatting van de bassist na - super serieus uitgevoerd terwijl de teksten dan weer absurdistisch zijn. Slotnummer 'Lyon' krijgt een machtige uitvoering en zegt daarmee misschien wel veel over deze band, die wat minder bescheiden is dan de meeste Belgische bands die de laatste tijd op zijn gekomen. Dit moet je vooral ook met eigen ogen meemaken en dat kan, de band is namelijk geselecteerd voor de Popronde die in het najaar plaats vindt. 

Nairobi Golf Kid
De bandleden van Nairobi Golf Kid komen oorspronkelijk uit Enschede maar wonen inmiddels grotendeels in Utrecht. Desondanks hebben ze al een grote schare fans op de benen gekregen. Die zien een band met een goede sound, waarin invloeden van new wave, Editors en Radiohead te horen zijn. De met veel reverb gespeelde en lang uitgesponnen nummers roepen ook een psychedelische gevoel op. Maar de muziek is zeker niet alleen maar bezwerend. In één nummer horen we ook Afrikaanse invloeden en de nieuwe single 'Guilt Tripper', waarmee ze de set afsluiten, is lekker dansbaar. 

Mr. Bukit
Net als Nairobi Golf Kid heeft ook Mr. Bukit wortels in Overijssel en ook bij hen spelen de gitaren een belangrijke rol. De band heeft nog niet één vast omlijnd geluid: we horen slackerpop, uitwaaierende gitaren en ook hier weer dansbare, Afrikaanse ritmes. Maar dat is zeker geen punt wanneer het nummers oplevert zoals 'Why Am I Always So drunk', of het wat van Interpol weghebbende 'Kings'. Nieuwe single 'Leave' heeft een mooie Beach House-achtige sound en veel ingehouden spanning die tot het einde pakkend blijft. De band heeft het in ieder geval in zich om goede gitaar-georiënteerde popliedjes te schrijven. We kijken dan ook uit naar de debuut-EP 'As We Stand In Line' die later dit jaar verschijnt.

Gezien: Club 3voor12/Utrecht april met De Duiven, Nairobi Golf Kid en Mr. Bukit, donderdag 30 april 2015 @ dB's, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht