Causes is meer dan 'Teach Me How To Dance With You' Causes is meer dan 'Teach Me How To Dance With You'

Een uitverkochte Helling met slechts één uitgebracht nummer

, Tekst: Lane Reckman / Foto's: Eric Duijvestijn

Causes is meer dan 'Teach Me How To Dance With You'

Een uitverkochte Helling met slechts één uitgebracht nummer

Tekst: Lane Reckman / Foto's: Eric Duijvestijn ,

De Brit Rupert Blackman verruilde in 2008 Londen voor Utrecht en werd als straatmuzikant ontdekt door Anouk. Zijn soloalbum The Lights Of Home, dat voornamelijk akoestische popliedjes bevat, kwam in maart 2013 uit en schoot de hitlijsten in. Het bracht hem overal op de planken. Maar Blackman wilde ook wel eens muziek maken om lekker op te dansen. De band Causes werd opgericht en heeft met 'Teach Me How To Dance With You', de single die in 2015 uitkwam, duidelijk de aandacht getrokken. Met een videoclip die meer dan één miljoen keer bekeken is en een haast uitverkochte mini-tour door Nederland (Simplon, De Helling, Patronaat en Doornroosje) zou je denken dat Causes wel met iets meer moet komen dan slechts één single. Tijd om dat te gaan bekijken.

De Helling is al goed opgewarmd door de 'dream & bass' van Eveline Vroonland, oftewel PHOS. De dromerige vocalen, diepe baslijnen en een zangeres die fascinerend is om naar te kijken, bieden een goed begin van de avond. Het publiek verraadt niet veel over het soort muziek dat we de rest van de avond kunnen verwachten: van vrijwel alle leeftijden loopt er wel iets rond. Twee meisjes vooraan die al vanaf twee uur 's middags hebben staan wachten zijn waarschijnlijker nog nieuwsgieriger naar deze act dan de rest van de zaal. 'Teach Me How To Dance With You' is het nummer dat iedereen in de zaal waarschijnlijk wel kent, maar wat de band ons verder gaat brengen is een groot raadsel.

'It's good to be home!'
De vierkoppige band, die bestaat uit zanger Rupert Blackman, gitarist Jan Schröder, bassist Robert Pronk en drummer Simon Boeing-Messing, komt onder luid applaus het podium op. Hoewel het begin nogal magertjes is, maakt Blackman dat meer dan goed met zijn charmes op het podium. Hij vertelt het publiek dat hij Utrecht ziet als zijn thuis: "It's good to be home!" Met een zwaar Engels accent grapt hij dat hij dus eigenlijk ook gewoon Nederlands kan praten, waardoor met name het voorste deel van de zaal al meteen aan zijn voeten ligt. Blackman laat duidelijk blijken dat hij verbaasd is dat er zoveel mensen naar het optreden zijn gekomen: 'We've got just one song, and still all these people - it's amazing!'

Tweede single op komst
Rupert Blackman is een man van veel woorden tussen de nummers door, ongetwijfeld deels vanwege het feit dat de band gewoonweg niet veel nummers heeft om te spelen. Hij vertelt dat de tweede single met videoclip uitkomt op 5 juni. Als hij vraagt of er mensen in deze videoclip willen spelen, volgt er luid gegil uit de zaal, wat in ieder geval veel goeds lijkt te beloven voor de toekomstige nieuwe single.

Het concert van Causes kent een mooie afwisseling van vrolijke, energieke nummers en mooie, rustige nummers: op het ene nummer wil je dansen, op het andere in de zon liggen. Het is catchy indiepop met refreinen die na twee keer al in je hoofd blijven hangen. Blackmans stem heeft veel bereik en schiet veelal de hoogte in, wat helaas niet altijd tot zijn recht komt. Vooral bij lange uithalen zit hij er soms iets naast, wat bij een harde, hoge uithaal ook wel opvalt bij het publiek. Maar de gehele band staat volkomen natuurlijk op het podium, er wordt onderling naar elkaar gelachen en Blackman weet hoe hij het publiek moet aanspreken. Wanneer de bandleden na het optreden uitgebreid de tijd nemen om te signeren en foto’s te maken, komt dit nog eens extra naar voren.

Meer dan 'Teach Me How To Dance With You'
Zodra de band de eerste noten van 'Teach Me How To Dance With You' aanslaat, volgt er luid gejuich uit de zaal. Natuurlijk schept dat ook verwachtingen. Het nummer wordt bijna aan het einde van het optreden gespeeld en vrijwel vlekkeloos uitgevoerd, maar het is eigenlijk wel één van de rustigere en saaiere nummers. En hoewel het publiek dit nummer wél kent, wordt er gedurende het nummer niet altijd het meest enthousiast op gereageerd. Het laatste nummer voor de toegift daarentegen, 'All For Us', is het perfecte eindnummer en knalt de zaal in. Als Blackman het publiek vraagt mee te zingen, wordt dit vol overgave gedaan. Causes bewijst hiermee dat ze absoluut meer dan 'Teach Me How To Dance' zijn. En met Pinkpop, een nieuwe single in juni, en zowel een debuutalbum als een concert in Paradiso in september kunnen ze dit aan een groter publiek laten zien. Blackman eindigt het optreden met de treffende woorden: "Know who Causes is, and not what Teach Me How To Dance is." Na vanavond weten we dat zeker.

Gezien: Causes met PHOS als support, vrijdag 15 mei 2015 @ Tivoli De Helling, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht