Afstudeer- en EP-presentatie KIND is één groot familiefeest Afstudeer- en EP-presentatie KIND is één groot familiefeest

Tien man met een big smile op het podium

, Tekst: Ilse Lindenhovius / Foto's: Sabrine Baakman

Afstudeer- en EP-presentatie KIND is één groot familiefeest

Tien man met een big smile op het podium

Tekst: Ilse Lindenhovius / Foto's: Sabrine Baakman ,

Met tien man sterk stond KIND afgelopen woensdagavond in de Helling. Strijkers, blazers, gitaren, een schattig koortje en frontman Stef Veldhuis op de toetsen. In februari dit jaar dook de groep de studio in en dat heeft geresulteerd in de eponieme EP met vier nummers. KIND is tegelijkertijd de eindpresentatie voor HKU-student Veldhuis, die Musician 3.0 aan het Utrechtse Conservatorium studeert. Bij deze opleiding onderzoek je je eigenheid en talent door zelf muziek te creëren. Dit met verschillende instrumenten, in verschillende contexten. Te midden van kleine speelgoedfiguurtjes op het podium pakt KIND bijeengekomen vaders, moeders en vrienden in. Alsof je op een groot, gezellig familiefeest bent beland.

Als support act speelt Vic Willems verhalende liedjes op zijn akoestische gitaar. Zijn grapjes tussen de liedjes door vallen goed bij het publiek, voornamelijk bij één vrouw, die continu hard lacht. Zijn moeder? Ook Vic heeft een EP uitgebracht: Niks Om Je Voor Te Schamen. Digitaal en te koop volgens het 'pay-what-you-want'-principe. Je krijgt er zelfs vier posters, ontworpen door kunstenaarsvrinden, in PDF bij. De laagste aankoop staat momenteel op 40 cent. Niks om je voor te schamen.

KIND dankt de naam aan een hersenspinsel van frontman Veldhuis. Na een reis met vrienden bedacht hij wat een hekel hij eigenlijk had aan ouder worden. Met KIND hoopt hij onbevangen en energiek te blijven. Dat is hem gelukt. Met een big smile staat hij op het podium en het is dat hij achter de toetsen staat, want anders sprong hij ongetwijfeld ongeremd als een kind over het podium. Een energie die een groot deel van de band en ook het publiek raakt.

KIND speelt sfeervolle, jazzy en energieke nummers. Dankzij de strijkers en blazers doet het geluid soms filmisch aan, met een romantisch tintje. De stem van Veldhuis hapert wel af en toe en lijkt soms nog niet helemaal lekker mee te vloeien in het geluid van de muziek, maar toch is het geheel melodieus en sfeervol. Na de eerste paar nummers kondigt Veldhuis een zielig nummer aan. Zielig? We waren toch op een gezellig feest met allemaal blije mensen? Het is net als die emotionele speech van je dronken neef, die even tussendoor komt tijdens het gezellig tafelen. Mooi, dat dan weer wel.

Als het laatste nummer wordt aangekondigd, begint de zaal te 'aaawh-en' en tot grote blijdschap van het publiek is de band vergeten hun single Dance With You te spelen. En ach, kinderen vergeten wel vaker wat en deze keer is dat dus helemaal niet erg. Onder luid gejoel neemt de groep daarna afscheid. De EP is na afloop volgens eenzelfde 'pay-what-you-want'-principe te verkrijgen. En daar staat iedereen uiteindelijk voor in de rij met een getrokken portemonnee.

KIND is een jonge band met veel talent. De potentie om voor een zaal te staan zonder enkel familie en vrienden is er zeker, want de liefhebbers van sfeervolle, melodieuze en energieke pop zal dit absoluut bekoren. Eventuele kandidaat voor een Popronde? Dat zeker.

Gezien: KIND + Vic Willems, woensdag 27 mei 2015 @ De Helling

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht