Mevrouw Tamara is al een aantal jaren een bekende naam in Utrecht en zeker ook daarbuiten. Tamara van Esch, oorspronkelijk van de 035-scene en nu woonachtig in Driehuis waar ze haar eigen studio heeft, haalde met haar Nederlandstalige, dromerige liedjes de finale van 'De beste Singer-songwriter van Nederland', werkte samen met onder andere Knalland, Anne Soldaat en Case Mayfield en trad door heel Nederland op. Toch komt het echte debuutalbum Zo Lang Mogelijk nu pas uit. 3voor12 Utrecht zocht Van Esch op en sprak met haar over het Zo Lang Mogelijk-project en over de ontwikkelingen rondom Mevrouw Tamara, die op 29 maart een nieuwe vlucht gaat nemen met de presentatie van het debuutalbum dat naar het project vernoemd is.

Het Zo lang mogelijk-project loopt al een tijd, eigenlijk al sinds de EP Maar Nu uitkwam op 22 januari 2014 in het Mirliton Theater. Van Esch: "Mensen van buiten zagen dat moment als een EP-presentatie, maar voor ons was het de start van dit project, wat nu dus al een tijdje loopt en van mij nog heel lang door mag gaan. Het heet niet voor niets Zo lang mogelijk. Ik zeg 'ons', omdat ik Mevrouw Tamara zie als een volwaardige band en niet als mijn soloproject zoals veel mensen dat wel zien."

Vanaf dat moment in het Mirliton Theater kun je abonnee worden van Zo lang mogelijk. Als abonnee word je actief betrokken bij de muziek en de totstandkoming ervan: je krijgt het album (met mooi boekje) thuisgestuurd en  hebt gedurende dit jaar toegang tot allerlei exclusieve downloads van nieuwe nummers, video's en applicaties. Op de site kan met de nummers 'gespeeld' worden door middel van verschillende apps: je kunt een eigen mix van een nummer maken of ze zelf inzingen via een karaoke app. Van Esch legt uit: "Ik vind dat je er gebruik van moet maken dat muziek op cd's voor veel mensen niet meer zo interessant is. Met ondersteuning van ons abonnement ontwikkelen wij continu en dat is te volgen voor wie dat wil. De site is een digitale weergave van ons creatieve proces. Wij willen ons verhaal vertellen, en dat past op deze manier goed bij ons."

Mevrouw Tamara wil graag verhalen vertellen door middel van haar muziek, waarmee ze, zo zegt ze zelf, de luisteraar een nieuwe kijk op het dagelijks leven wil geven. "Ik heb de neiging om anders te kijken naar wat er om mij heen gebeurt, dan andere mensen. Ik zat bijvoorbeeld een keer in een trein die bij een aanrijding betrokken was. De mensen in de trein waren totaal niet met het ongeluk bezig, maar vooral met zichzelf. Mensen maakten zich druk om het feit dat ze een bepaalde afspraak niet meer konden halen, omdat ze de trein niet uit mochten. Eén mevrouw zat te huilen omdat ze het zo warm had. Niemand had het over degene die zojuist aangereden was. Ik zit daar dan naar te kijken en bedenk dan dat ik over die situatie een liedje ga schrijven. Hoe rot een situatie ook is, er is altijd iets uit te halen wat je kan verrijken. Voor mij is dat dus een nieuw nummer."

Het debuutalbum komt uit op haar eigen label Indieland, waarmee in de toekomst ook andere projecten uitgebracht kunnen worden. Daarnaast hoopt Mevrouw Tamara in de toekomst zoveel mogelijk live te spelen met de voltallige band. Producer en drummer van de band Floyd Atema en Van Esch is het gelukt om de band te laten klinken hoe de band dat het liefste wil. Voor de creatieve ontwikkeling na de release is er niet een volledig vastliggend plan. Van Esch: "Ik heb niet één scenario in gedachten. Sowieso vind ik het eng om deze opnames een noodzakelijk doel te geven. Het belangrijkst is dat ik tevreden ben met dit album, daarvoor was een lange weg nodig. Ik ben een tijd best wel onzeker geweest over wat ik maak, maar nu weet ik dat dit is hoe ik wil klinken, wat ik wil maken. Ik ben nog nooit zo voluit voor mijn eigen muziek gegaan." Van Esch heeft in die zin veel geleerd van haar tijd bij De beste singer-songwriter van Nederland waarbij ze de finale haalde. Ze heeft vooral geleerd dat zij het zelf leuk moet hebben om muziek te kunnen maken, ondanks dat de jury soms iets heel anders vroeg en haar daar op afrekende.

Mevrouw Tamara is precies waar ze zijn wil en er ligt een open, maar ongetwijfeld muzikaal interessante toekomst klaar voor deze band, die met Zo lang mogelijk een mooi, sfeervol debuut heeft afgeleverd. Je kunt het album alvast beluisteren op de Luisterpaal, voordat je naar de releaseshow komt.

Te zien: Mevrouw Tamara, zondag 29 maart 2015 @ Paradiso kleine zaal, Amsterdam