Willems tropische, Wondere Weiland

Een stevig festival voor jong en oud

Tekst: Jelmer Bergsma / Foto’s: Bram Oosterhuis ,

Wat in 2000 begon als een verjaardagsfeestje in de schuur van metalliefhebber Willem Stapelbroeks ouders, groeide langzaam maar zeker uit tot een festival. Inmiddels trekt Willems Wondere Weiland zo'n drieduizend bezoekers van allerlei pluimage. Het gratis festival heeft de naam vooral stevige muziek te programmeren, maar met de veertien acts die deze editie het podium betreden, staat er toch een behoorlijk afwisselend programma. Naast het betere ragwerk kan de 'weilander' namelijk ook genieten van onder andere Jos van Burgsteden (singer-songwriter), de Koorts (nederlandstalige indie), Project Mayhem (Techno) en een heuse stille disco.

Op twee podia wisselen de acts elkaar in razend tempo af. Het enthousiasme van zowel de artiesten als van de bezoekers is groot, de sfeer is goed. Ook aan de kleintjes is gedacht: terwijl de ouders met een biertje genieten van de muziek, spelen de kinderen in de grote zandbak, met speelgoed in overvloed. De zonnesteek wordt voorkomen door de diverse schaduwpunten die op het terrein gecreëerd zijn, zwembadjes ter verkoeling en het verstrekken van gratis water. De strijd tegen de omstandigheden wordt glansrijk gewonnen en Willems Wondere Weiland lijkt klaar om volgend jaar weer een stukje te groeien.


Gezien: Willems Wondere Weiland 2015 met The Ame, Olli’s Gone, Jacco Haker, Nefalem, Yvon Mocking, Mary Fields, Jos van Burgsteden, Hippy Tree Friends Collective, De Koorts, Schizoid Lloyd, Cheap Thrills, Khaoz, Xpander en Project Mayhem, zaterdag 4 juli 2015 @ Overweg, Amersfoort-Vathorst