Sunny Sunday Afternoon Concerts tussen het groen

Melodieuze verhalen van Aafke Romeijn en Vic Willems

Tekst: Willemijn Kranendonk/Foto’s: Natasja Bakker ,

Op een opklarende zondagmiddag werd de binnentuin van hostel Strowis, in het centrum van Utrecht, voor de derde keer omgetoverd tot een podium voor lokale muziektalenten. Het plekje tussen de vijgenboom en de varens was deze keer gereserveerd voor Vic Willems en Aafke Romeijn.

De zomerconcerten zijn bedacht naar aanleiding van een reeks eerdere optredens die hier gegeven werden door Le Mini Who? Het gratis zusje van Le Guess Who? De Sunny Sunday Afternoon Concerts vinden deze zomer elke zondag plaats tot en met 30 augustus. Met dit initiatief hoopt hostel Strowis zich niet alleen als hostel, maar ook als hotspot op de kaart te zetten.

Vic Willems zet als eerst in met een stevig nummer. Deze gitarist staat met wilde blonde haren voor zijn ogen verhalen te vertellen. Zijn muziek is ergens te plaatsen tussen Damien Rice, Spinvis en The Mountain Goats. Hij is zoals hij het zelf zegt: ‘Een singer-songwriter, maar dan anders.’ Hij ziet zichzelf namelijk ook als een verteller. Zijn nummers zijn complete scenario’s op muziek met als terugkerende thema’s het verliezen van zijn jeugdigheid en het volwassen worden. De teksten zijn beeldend en geven de luisteraars het gevoel voorgelezen te worden en weg te dromen naar onbekende oorden.

Willems bracht een halfjaar geleden zijn eerste EP uit: Niets Om Je Voor Te Schamen. Deze kan je aanschaffen door een zelf vast te stellen bedrag. Naast de EP krijg je dan vier kunstwerken meegestuurd die verschillende kunstenaars naar aanleiding van zijn muziek hebben gemaakt. Tijdens zijn optreden worden de rustige nummers afgewisseld met meer prikkelende nummers zoals het liedje 'Zijwieltjes'. De set is als luisteren naar een verhaal, aan elkaar geregen melodieën met soms een anekdote als onderbreking. Als de scherpe randjes van het leven je dreigen te snijden, dan luister je Vic Willems. Om zodoende te weten dat je niet alleen bent.

Aafke Romeijn

Daarna is Aafke Romeijn aan de beurt. Een opstandige, eigentijdse vrouw die liedjes schrijft over het leven van een lerares en alles wat daarbij hoort. Ondersteund door elektronische melodieën en synthesizers. Ze debuteerde in 2011 met haar album Stella Must Die en in 2013 kwam haar tweede album uit: CHIN. IND. SPEC. REST. Een Nederlandstalig album. Deze keer heeft ze deze moderne foefjes achterwege gelaten en zit ze achter haar keyboard op een simpele barstoel. Niet zoals we haar gewend zijn, maar zelfverzekerd als ze is. Haar opzwepende pianomuziek wordt ondersteund door alternatieve songteksten en lange coupletten die schuren omdat ze niet rijmen. Deze worden gevolgd door diepere pianoklanken en raspende woorden in haar harde refreinen.  

Het bekende nummer 'Karakter', dat ze schreef over haar jeugd met een vader als muzikant, kon niet ontbreken. Tussen de nummers door doet ze haar drijfveer uit de doeken en legt ze uit waarom ze zingt wat ze zingt. De afsluiter is de song waarmee ze haar Nederlandstalige carrière begon: 'Huilend Naar de Club' dat ze coverde van De Jeugd van Tegenwoordig. Romeijns volgende album komt in januari uit en wordt gepresenteerd op Noorderslag Groningen. 

De volgende editie van dit intieme openlucht spektakel vindt plaats op 26 juli. Het stokje wordt dan doorgegeven aan Frank Doesburg en Daniel Tempelman.