Eerste geluidslek TivoliVredenburg opgelost

Gelijktijdige programmering in Ronda en Hertz weer mogelijk

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Het geluidslek tussen de Ronda en Hertz van TivoliVredenburg is opgelost. Wethouder Victor Everhardt, die verantwoordelijk is voor het stationsgebied, heeft woensdag 1 juli aan de gemeenteraad van Utrecht geschreven dat metingen in de nacht van 30 juni op 1 juli hebben aangetoond dat de geluidsoverdracht is teruggebracht tot een niveau, waarbij er weer gelijktijdige programmering mogelijk is in de zaal voor popmuziek en die voor kamermuziek.

Het lek kwam twee weken voor de opening van het nieuwe Utrechtse podium in juni 2014 aan het licht. "In de kamermuziekzaal is geluid te horen van de popzaal", legde directeur Frans Vreeke toen uit. Als gevolg van het lek zijn in het najaar van 2014 verschillende concerten verplaatst. Na uitvoerig akoestisch onderzoek en modelberekeningen door geluidsexperts begin dit jaar is ervoor gekozen om in de vier kolommen die de Ronda met de Hertz verbinden, rubberen veren aan te brengen die de overdracht van geluid dempen. De metingen hebben aangetoond dat deze maatregel succesvol is, zodat er weer in beide zalen gelijktijdig concerten kunnen worden geprogrammeerd. Wie voor de kosten van deze oplossing op moet draaien, is volgens wethouder Everhardt nog niet duidelijk.

In de zomer wordt ook de herrie van de goederenlift aangepakt en krijgt het balkon van de popzaal Ronda geluidsisolerende platen. Het plafond in de Grote Zaal, waarvan op 21 april één van de plafondplaten naar beneden viel, is eind mei gerepareerd. Door de werkzaamheden aan het plafond moest een aantal concerten in de Grote Zaal verplaatst dan wel afgelast worden. Er loopt nog een onderzoek naar een tweede geluidslek tussen de jazzzaal Cloud Nine en de Hertz. De gemeente verwacht de resultaten van dat onderzoek na de zomer.