A Day In The Forest: vakantiegevoel in festivalvorm

Muziek, dans, theater en gezelligheid op Landgoed de Paltz

Tekst: Lane Reckman Foto’s: Wijgert-Jan van As ,

Terwijl het in Utrecht wemelt van de mensen en de hele stad op zijn kop staat in verband met de Tour, vindt een paar kilometer fietsen verderop A Day In The Forest, het meest exclusieve DIY festival van Nederland, plaats. Bij deze derde editie van het festival geldt net als voorgaande jaren het ‘Pay What You Want’ principe. Eigen eten en drinken meenemen wordt, in tegenstelling tot veel andere festivals, ook hard aangemoedigd. Dit in combinatie met een line-up van lokale acts, mensen uit de organisatie en vrienden van mensen uit de organisatie heeft een gemoedelijke sfeer als gevolg. Het lijkt wel alsof iedereen elkaar kent, en iedereen daadwerkelijk zijn bijdrage aan het festival levert. In de vorm van muziek, theater, dans, een donatie in de doneer-gieter of door het uitdelen van stroopwafels. En dit alles in de prachtige omgeving van Landgoed de Paltz in Soest. Het gevoel van een festival, een tuinfeest en een week vakantie in een!

A Day In The Forest heeft vier podia waar gedurende de dag allerlei soorten optredens plaatsvinden. Aan Oskamp de eer om het muzikale programma af te trappen in ‘De Villa’. Oskamp kennen we ook als Joost Oskamp, Joast en Taxi To The Ocean. Met Joast wilde Oskamp de wereld veroveren, maar met Oskamp gaat hij terug naar de basis. Dit komt ook terug in het optreden zelf, in het najaar verschijnt het debuutalbum dat opgenomen is met een band, in ‘De Villa’ staat hij slechts met een gitaar en een gitarist/zanger die voorgesteld wordt als Ferry. ”Vandaag dus eigenlijk niet Oskamp, maar Oskampf, met de F van Ferry.” Met Nederlandstalige singer-songwriter liedjes laat Oskamp niet iets geheel nieuws zien, maar het is wel mooi en het past goed bij de sfeer van het festival.  

In de Bosrand gebeurt tegelijkertijd iets heel anders: de vierkoppige band uit Amersfoort, De Koorts, warmt de tent en het publiek vast op voor de rest van de dag. Wederom Nederlandstalig, maar dan in een internationaal jasje wat betreft genre: indierock om op te dansen. Het publiek staat en zit door elkaar in en om de tent, het is pas 3 uur in de middag, maar De Koorts heeft in ieder geval de toon alvast gezet. Later zien we de bandleden zelf ook genieten van een biertje en de muziek, wat kenmerkend is voor dit festival, geen backstage, gewoon allemaal gezellig samen er een topfestival van maken. 

Van singer-songwriter en indierock gaan we naar de ‘Kapschuur’ waar componist, saxofonist en geluidskunstenaar Marc Alberto staat. Hij is student ‘saxofoon’ aan het conservatorium in Maastricht en improviserend muzikant. Psychedelisch, dromerig, zweverig en dan ineens energiek en hard. Het gaat alle kanten op. De ‘Kapschuur’ heeft ook een perfecte atmosfeer voor deze muzikant.

Niet veel later zien we Alberto bij iets heel anders terug komen: Willem Wits, tevens medeorganisator van het festival, staat met zijn band in de ‘Bosrand’. Als je Willem Wits omschrijft als muzikant dan doe je hem eigenlijk te kort. Zo laat hij ook in dit optreden zien dat hij veel meer in zijn mars heeft. Nederlandstalige teksten, zowel gezongen als gesproken in combinatie met een wervelwind van instrumenten. Gecontroleerde chaos met een beetje humor. Zijn teksten raken je of maken je aan het lachen. De muziek neemt je mee of maakt je in de war. Wits houdt zijn teksten er op een A4’tje bij, waardoor je nog meer het idee krijgt dat hij het allemaal ter plekke bedenkt. 

Alumna presenteerde op 7 mei in Paradiso hun debuutalbum Enter. Toen met de voltallige band. Op A Day In The Forest staat zangeres, toetsenist en gitarist Diede Oostveen helemaal alleen in de `Kapschuur´ met slechts een piano. Alumna maakt sphere/dream pop die zich vooral richt op het ervaren van de muziek. Hoewel Oostveen er deze middag alleen voor staat neemt ze de gehele ‘Kapschuur’ mee in deze ervaring. Halverwege het optreden worden de deuren van de ‘Kapschuur’ gesloten wat de intieme sfeer bevordert. Oostveen zorgt voor kippenvel bij haar publiek en krijgt dan ook een welverdiend hard applaus.

Dat Aestrid op het festival staat is natuurlijk geen verrassing. De driekoppige post-punk band uit Soest speelt niet alleen op A Day In The Forest, maar presenteert en organiseert het festival ook. Hoewel Aestrid met het aanstekelijke enthousiasme van Bo Menning - “Wat is er nou beter dan spelen in het bos?” - echt een band is om op te dansen, zit het merendeel van het publiek gezellig bij elkaar op de grond in de ‘Bosrand’. Dit geeft de gemoedelijke sfeer van het festival goed weer, men komt eigenlijk niet alleen voor de line-up maar juist ook voor de sfeer en de gezelligheid. In oktober kwam het nieuwe album No Map, or Adress uit. Na een set van bijna vijfenveertig minuten is er alleen geen tijd voor het spelen van nieuwe muziek, want zoals Menning zelf ook zegt: “Bij Aestrid is het altijd één nummer, drie kwartier”.

A Polaroid View komt in de ‘Kapschuur’ wél met nieuw werk. Bassist Nana Effah-Bekoe is vervangen door Thomas Harmsen, en de band laat vrijwel geen oude nummers horen. In september komt dan ook het nieuwe album Zilch uit, waarmee de band een andere weg in slaat. De compacte, radiovriendelijke popliedjes van het debuutalbum Darling moeten plaats gaan maken voor een voor een donkerder, spannender en vooral gelaagder geluid. De single: ‘Where You Wanna Go’ is hier een voorproefje van. Hoewel ze van het radiovriendelijke af willen laat A Polaroid View in de ‘Kapschuur’ vrolijke indiepop met catchy refreinen horen, die in je hoofd blijven hangen. En er wordt zelfs voor het eerst deze dag een beetje echt gedanst!

Nog iets nieuws even later in ‘De Villa’. Postcards From Mars, ook wel bekend als Bart van Dalen, kenden we natuurlijk al. Hij speelde zelfs in april 2014 bij Club 3voor12/Utrecht. Vandaag treedt hij echter op met een voltallige band. Postcards From Mars is een combinatie van singer-songwriter, pop, indie rock en folk. De meerstemmigheid van de band om Bart van Dalen heen zorgt voor een mooi en krachtig geheel. Kleine foutjes onderling laten zien dat de band nog vrij nieuw is in deze samenstelling, wat charmeert. Van Dalen vertelt bij ieder nummer kort waar hij het geschreven heeft en neemt op deze manier het publiek volledig mee in de muziek. Hij krijgt ‘De Villa’ zelfs zover dat ze het hele nummer de maat mee klappen/stampen op de houten vloer. Zijn nieuwe EP is deze week verschenen, en als Bart van Dalen zo door gaat zullen we hem zeker vaker tegenkomen.

Langzaam gaat de zon onder op Landgoed de Paltz in Soest. Er wordt nog flink gerockt door Coppersky in de ‘Bosrand’ die aangekondigd worden als "de boefjes uit Soest". Niet veel later staat de ‘Kapschuur’ compleet gevuld voor Echo Movis en voor wie dan nog niet genoeg heeft kan er nog gedanst worden op de plaatjes van Bonnefooi. Al met al een dag vol muziek, dans, theater, eten en vooral gemoedelijke gezelligheid.

Gezien: A Day in the Forest met A Polaroid View, Aestrid, Marc Alberto, Alumna, The Badger and the Bass, Bonnefooi, Buurvrouw & Buurvrouw, Coppersky, Echo Movis, Rikkert van Huisstede, De Koorts, Matroesjka, Marijke Meems, Oskamp, Pitou, Postcards from Mars, Willem Wits, zondag 5 juli 2015 @ Landgoed de Paltz, Soest.