Kort Utrechts Popnieuws Week 1

Homemade Empire, Vivants, COPPERSKY, My Blue Van, Gharib, I'm With Stupid en meer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een overvolle editie met aandacht voor Homemade Empire, Vivants, COPPERSKY, My Blue Van, Gharib, I'm With Stupid en meer.

Homemade Empire komt met derde album
Homemade Empire is het fuzzfolk/drones-project van de Utrechtse muzikant Bart de Kroon. Op zijn eerste twee albums bewegen de nummers tussen verstilde folk en drones. Voor zijn derde album First Trees, dat op op 9 februari 2015 verschijnt, heeft hij de hulp ingeroepen van Wolvon-drummer Bram Nigten. Diens invloed is al goed te horen op ‘Where are the monuments? / Dog Shampoo Spoiled The Scent Of Evergreen’ dat liefelijk begint, al snel overgaat in een noise-nummer met knallende drums en harde gitaren en weer rustig eindigt. Homemade Empire speelt op donderdag 15 januari 2015 op ‘The Sound of Young Holland III: Verschwende deine Jugend’, een door Subroutine Records en Lepel Concerts georganiseerde avond die onderdeel is van het randprogramma van Eurosonic Noorderslag.


Hiphoppers verzamelen zich in Vivants
Vivants is een hiphop-collectief dat bestaat uit Aaumffie, Jae Fly, Lazy, producer Apollo en graficus The Raven. In 2015 komt er een album maar eerst brengen de mannen op 4 januari 2015 de EP Bon Vivants uit. Afgelopen week is de eerste single ‘V for Vivants’ verschenen.

Twee releases voor COPPERSKY in 2015
Grootse plannen van COPPERSKY. De voormalig winnaar van de 3voor12/Utrecht Award voor meest veelbelovende Utrechtse act brengt in 2015 een EP én een album uit. Het album wordt in februari opgenomen in een boerderij in Noord-Brabant en verschijnt ergens in het najaar. Omdat de band dat een lange zit vindt geven ze in het voorjaar al een voorproefje van de richting die ze met het nieuwe album op gaan, in de vorm van een EP. Rond het verschijnen van de EP treedt de band ook een aantal keer op.

My Blue Van presenteert tweede album Hush
Afgelopen december was het Utrechtse bluesrock-trio My Blue Van nog één van de finalisten van de Grote Prijs van Nederland maar 2015 belooft een nog beter jaar te worden. Op vrijdag 20 december presenteert de band in EKKO het tweede album Hush. Support komt die avond van Lukas Batteau. In januari verschijnt alvast de single ‘25 Nights and Days’.

Gharib brengt nieuwe EP uit
Vlak voor kerst heeft de in Utrecht woonachtige Syrische protestzanger Gharib een nieuwe EP uitgebracht: Hey Hey Habibi. Vrijdag 26 december was hij ook te zien in een aflevering van Hessels Herberg, waarin gevluchte muzikanten hun verhaal vertellen.


Dirty Napkinz presenteert eerste nummer nieuwe EP
Op zaterdag 24 januari 2015 presenteert de Amersfoortse poprockband Dirty Napkinz zijn nieuwe EP The Risk of Breaking Free in Eetcafé Stathe. Vooruitlopend op de release heeft de band al een eerste nummer online gezet: ‘Hollow’. De clip bij het nummer bestaat uit een versneld afgespeeld filmpje van tekenaar Niek Noordhoff terwijl hij het artwork voor de EP tekent.


Benefietconcert The Charity Theatre op dinsdag 6 januari
The Charity Theatre is een benefietconcert vol muziek, dans en entertainment, georganiseerd door vier studenten van de opleiding Eventmanagement aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens de avond wordt geld ingezameld voor pionier Léocadie die zich inzet op het gebied van gezondheidszorg in Burundi. The Charity Theatre vindt plaats op dinsdag 6 januari 2015 in de Winkel van Sinkel in Utrecht en tijdens de avond treden een aantal bands op. Eén van die bands is de uit Ermelo afkomstige indiepopband Backgammon. De avond start om 20.00 uur.

I’m With Stupid neemt live-album op in ACU
In oktober won I’m With Stupid de publieksprijs bij De Utrecht Popprijs. De met veel enthousiasme gebrachte mix van rock, reggae en dub zorgde voor een klein feestje in De Helling. Als prijs kreeg de band onder andere een live opnamesessie in ACU van het platform Pollination. De band heeft deze kans met beide handen aangepakt en neemt zaterdag 10 januari 2015 een compleet live album op, dat tevens het debuut wordt. Er wordt flink uitgepakt: het ACU wordt omgetoverd tot een heus circus, met bijbehorende aankleding, kostuums en randprogrammering. De deuren van ACU gaan om 19.00 uur open en het programma begint om 20.00 uur. De entree is €5,- inclusief
welkomstdrankje.

Tweede editie voor akoestisch muziek- en kunstfestival Sous les pavés, la plage
Op zaterdag 14 en zondag 15 maart vindt de tweede editie plaats van festival Sous les pavés, la plage. Net als bij de eerste editie gaat het festival voor een knusse, warme sfeer, met akoestische muziek en poëzie en daarbij nog theater, film en beeldende kunst. Verder is er een avondwandeling langs bijzondere plekken aan de Oudegracht, een DIY-Silent Disco en een kampvuur. Het festival vindt plaats in het kloostergewelf van In De Ruimte, waar de bezoekers ook kunnen blijven slapen. Op zondag is er ontbijt en gaat het festival verder tot in de middag.
 

Eindejaarscadeau van Diggy Dex
Hij is al weer een paar weken oud, maar omdat we twee edities van het Korte Utrechtse Popnieuws hebben overgeslagen noemen we 'The Greatest Nix Tape' van Diggy Dex nog even. De door DJ DNS gemixte tape bevat “oud werk, nog ouder werk, greatest hits en greatest nix”. De tape is gratis te beluisteren en te downloaden via soundcloud.