‘Tot hier en verder’ is de foto-expositie die 3voor12/Utrecht-fotograaf Harold van de Kamp vanaf zaterdag 17 januari in dB’s tentoonstelt. Een expositie waarmee de Utrechtse fotograaf een momentopname toont van zijn diverse fotografieprojecten, waar 3voor12/Utrecht en het fotoboek [on]zichtbaar in Utrecht deel van uitmaken. We spreken Van de Kamp over zijn werk en rol in de Utrechtse muziekscene.

Afgelopen jaar maakte fotograaf Harold van de Kamp de foto’s van de ‘onzichtbaren’ voor het fotoboek [on]zichtbaar in Utrecht. Dit zijn professionals die een belangrijke rol in de Utrechtse muziekscene vervullen, maar zich veelal op de achtergrond houden - zoals producer Martijn Groeneveld en Pim van de Werken. Van de Kamp kun je ook een onzichtbare noemen: hij legt de muziekscene vast zonder ooit zelf in de schijnwerpers te staan. “Maar in tegenstelling tot de onzichtbaren die ik heb geportretteerd, is mijn rol slechts klein hoor”, vertelt hij. “Ik ben de luisteraar, aanschouwer en vastlegger van de scene. Meer niet.” Hij vergeet hierbij de rol van ‘socializer’, want Van de Kamp haalt ook veel plezier uit het leren kennen van de mensen die hij fotografeert. Zoals de onzichtbaren die hij portretteerde: “Als ik Groeneveld en Van de Werken nu tegenkom tijdens een Club 3voor12/Utrecht, dan drinken we vaak even een biertje. Dat soort dingen maken het extra leuk.”

Naast het fotograferen van de Utrechtse muziekscene werkt Van de Kamp tevens aan andere projecten. “Ik ben beeldredacteur bij de Hogeschool Utrecht en daar fotografeer ik ook regelmatig voor, meestal portretten. Mijn vrije werk is weer compleet anders. Ik ben daarin op zoek naar ‘verstilde plekken’: plekken waar menselijke activiteit is geweest, maar niet aanwezig is als ik de foto maak.” Sinds kort laat hij binnen die beelden af en toe een persoon toe. “Dat is dan ook revolutionair voor mij”, lacht Van de Kamp. Verder maakt hij op aanvraag een Cover Yourself, waarbij hij een albumcover van je voorkeur reproduceert met jou erin. “Ik maak een portretfoto van je, geheel in stijl van je favoriete LP-hoes. De hele hoes wordt vervolgens nagemaakt, met de foto van jou op de voorkant.”


Als ik hem vraag of zijn vrije werk raakvlakken heeft met zijn werk voor 3voor12/Utrecht, moet hij even nadenken. “Qua ideeën en beeld zijn er niet veel overeenkomsten”, zegt hij denkend. “Maar wel met de manier van werken”, vervolgt hij. “Ik componeer, zoek en jam. Op die manier probeer ik een beeldende melodie te vinden. Hoewel ik meerdere stijlen kan hanteren - punk, jazz, symphonisch, ben ik wel een soort singer-songwriter van fotografie. Zeker met die verstilde plekken die ik fotografeer.”

Foto’s van LP-hoezen, een vergelijking met muziekgenres… Het is niet verwonderlijk dat deze ‘muzikant met beeld’ zijn foto-expositie in oefenstudio dB’s organiseert; muziek is vervlochten met Van de Kamp’s fotografie. De foto-expositie in dB’s toont een beeld van zijn werk tot nu toe. “De expositie is een momentopname. Vandaar de titel ‘Tot hier en verder’. Ik heb de expositie vormgegeven met een soort setlist van mijn foto’s, net zoals een band een setlist maakt voor een concert. Zo toon ik verstilde beelden uit Bulgarije, Bologna en Coney Island, New York. En daarnaast mugshots van mijn Mug Yourself-project en de portretten van de [on]zichtbaren uit het fotoboek. ”

Zoals Leo Blokhuis een verborgen verhaal achter elk nummer vindt, zo is er ook genoeg te vinden in een foto van Harold van de Kamp. Ook binnen zijn expositie: “Voor de foto ‘Ragazza’ heb ik zo’n twintig minuten gewacht tot de juiste persoon voorbij kwam voor de foto. De portretfoto van Martijn Groeneveld kwam juist weer per toeval tot stand. Hij nam een slok koffie, zijn brilglazen besloegen en zonder na te denken maak ik er gelijk een foto van. Zo’n totstandkoming is prachtig.”


Te zien: Foto-expositie ‘Tot hier en verder’ van Harold van de Kamp @
 dB’s. 
Opening: 17 januari 17:00 uur, entree gratis. Expositie is tot en met 1 maart 2015 te zien.