Fotoverslag: Gluren bij de Buren Utrecht 2015

Huiskamerfestival beleeft succesvolle tweede editie

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto’s: Wijgert-Jan van As ,

Zondag 25 januari stond heel Utrecht in het teken van de tweede editie van Gluren bij de Buren. Tussen 13.00 en 18.00 uur werd er in 142 huiskamers gegluurd bij optredens van evenzoveel artiesten. Elke artiest speelde drie shows van circa 30 minuten. Met bijna 10.000 bezoekers verspreid over ruim 400 optredens kan deze editie een succes worden genoemd. Alle optredens waren gratis te bezoeken maar in elke woonkamer stond een spaarpot waarin de bezoekers een vrijwillige bijdrage konden doneren. De volledige opbrengst van die spaarpotten gaat naar Gluren bij de Buren Utrecht 2016. De meer dan 140 optredens varieerden van cabaret tot poëzie en van klassieke muziek tot toneel. Het programma kende ook veel optredens van Utrechtse bands en artiesten. Onze fotograaf Wijgert-Jan van As bezocht er daar zes van.

Een typisch Gluren bij de Buren beeld: veel fietsen voor de deur en bezoekers in de huiskamer. Hier bij één van de optredens van Sofia Dragt aan de Groeneweg.

Grote Prijs-winnares Sofia Dragt achter de piano, met de gluurders aan haar voeten.

Thee, koffie, chocomel, koekjes en brownies staan klaar in de woning aan de Hopakker waar Pondertone optreedt. Ook een aantal exemplaren van de cd Snake & Apacolips wachten op het publiek.

Patrick Tersteeg en zijn bandleden nemen de bezoekers mee met negen liedjes uit het oeuvre van Pondertone, dat sinds een tijdje weer actief is.

Tersteeg introduceert alle nummers, waaronder een aantal nieuwe. Hier gaan hij en gitarist Roel Jorna helemaal op in het nummer, terwijl André Wierenga en Jeroen Pelgrom stoïcijns hun ding doen.

Valour Up Twice in de woonkamer aan de Jan Pieterszoon Coenstraat. De band heeft het akoestisch spelen al kunnen oefenen tijdens hun optreden op de Nieuwjaarsduik-editie van Club 3voor12/Utrecht op 11 januari. Voor deze gelegenheid spelen Vic Willems en Wouter van Uden als duo. 

Op 21 februari is Valour Up Twice in volledige bezetting te zien in podium W2 in Den Bosch. De band presenteert dan het tweede album Reap / Sow aan het publiek.

Ook op de Maliestraat, waar Big Hare speelt, staat wat te eten en te drinken klaar, en kunnen de bezoekers een vrijwillige bijdrage achterlaten.

Het optreden van Big Hare wijkt misschien wel het meeste af: niet alleen zijn bijna alle instrumenten elektronisch maar op de muur worden ook beelden geprojecteerd. 

Daarmee is de show van Big Hare een van de spannendste tijdens deze editie van Gluren bij de Buren.

Aan de David van Mollemstraat speelt The Faraways een fijne set met een aantal traditionals en eigen werk. De band laat horen dat zij meer zijn dan het country-label waar ze bekend om staan.

The Faraways-zangeres Jolanda Peters laat nog maar eens horen waarom ze ook wel de Parel van Zuilen wordt genoemd.

Ronald Visser introduceert alle nummers van The Faraways op zijn eigen, charmante wijze.

We sluiten deze editie van Gluren bij de Buren af op de Amsterdamse Straatweg, waar poprockband The Q! aan het eind van de middag een (bijna) volledig versterkt optreden geeft.

Voor een wat rustiger nummer pakt The Q!-gitarist Diederik van de Bunt een akoestische gitaar. Zangers Ysja van Leeuwen is zelfs zittend op een stoel nog vol energie. 


Gezien: Gluren bij de Buren 2015 met o.a. Sofia Dragt, Pondertone, Valour Up Twice, Big Hare, The Faraways en The Q! , zondag 25 januari 2015 @ diverse Utrechtse huiskamers