3voor12/Utrecht tipt, week 5

Tricky, Jaap Boots, Club 3voor12/Utrecht, Disappears, A Day in the Forest, Naomi Punk

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Een mooi en gevarieerd programma deze week op de Utrechtse podia. We beginnen onze tips in TivoliVredenburg waar triphop-pionier Tricky speelt. Diezelfde dag staat voormalig VPRO-dj en muzikant Jaap Boots in de Kargadoor (onderdeel van de programmering van EKKO). Donderdag kun je naar onze eigen Club 3voor12/Utrecht met optredens van Close Up, Boner Petit en Couleur Café. Zaterdag speelt Disappears in EKKO. Zondag kun je vanaf half 3 op landgoed De Paltz terecht voor de eerste winter-editie van A Day in the Forest. Die avond staat het Amerikaanse Naomi Punk in dB's, misschien wel the next big thing. Voor wie dit nog niet genoeg vindt: Henny Vrienten speelt op vrijdag in de Hertz-zaal van TivoliVredenburg (met support van Casper Adrien). En degenen die vorig weekend SJAKO! in ACU hebben gemist krijgen een herkansing in De Peppel.

Wie: Tricky
Wat: triphop
Wanneer: woensdag 28 januari 2015 (19.30 uur)
Waar: TivoliVredenburg
Schade: € 25

Samen met Massive Attack en Portishead is de Engelse rapper Tricky een van de mensen die verantwoordelijk is voor het ontstaan van triphop. Zijn debuutalbum Maxinquaye (1995), een indringende en donker getoonzette plaat met een mix van soul, dub, rock en hiphop, wordt gezien als een van de beste albums van de jaren negentig. Onlangs bracht het genie met de raspende stem alweer zijn tiende album Adrian Thaws uit (zijn echte naam). Daarop staat ook de single 'Nicotine Love', met zang van Francesca Belmonte.

Wie: Jaap Boots
Wat: troubadour en verhalenverteller
Wanneer: woensdag 28 januari 2015 (20.00 uur)
Waar: Kargadoor (programma EKKO)
Schade: € 8
 
Jaap Boots zag ze in zijn 30-jarige carrière als DJ, presentator en samensteller in dienst van de VPRO allemaal passeren: sterren en sterretjes, winnaars en verliezers. En hij zag zijn eigen leven in de muziek en de levens van zijn helden en gasten weerspiegeld. Hij bundelde deze ervaringen in het boek ‘Donderweg. Mijn leven in de fast-lane van de popmuziek’, dat in het najaar 2014 is verschenen. Tijdens de solo-theatertournee met dezelfde titel vertelt en zingt Jaap Boots (hij is ook muzikant) uit het blote hoofd en op zeer persoonlijke en spontane wijze, zijn levensverhaal in de fast lane van de popmuziek. En hij draait natuurlijk een paar platen.

Wie: Couleur Café, Close Up, Boner Petit
Wat: Club 3voor12/Utrecht
Wanneer: donderdag 29 januari 2015 (21.00 uur)
Waar: dB's
Schade: gratis

Na de intieme en semi-akoestische Nieuwjaarsduik-editie van begin deze maand staat donderdag 29 januari de eerste reguliere editie van onze maandelijkse showcase-avond Club 3voor12/Utrecht op de agenda. Op het podium van dB’s kun je dan luisteren naar new wave van de jonge band Couleur Café uit Hoorn en dansbare indie-rock van het Utrechtse viertal Close Up. Ook kun je de allereerste live-show meemaken van garage-punkband Boner Petit, met in de gelederen een aantal bekende gezichten uit de Utrechtse muziekscene. Tussen de optredens door draaien de mannen van Big Hare in het café hun favoriete plaatjes.

Wie: Disappears + Rape Blossoms
Wat: hypnotiserende combinatie van garage, kraut, noise en shoegaze
Wanneer: zaterdag 31 januari 2015 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 12
 
Disappears stond al twee keer eerder in EKKO. Na debuut Lux, uit 2010, bracht de band drie albums uit die een subtiele ontwikkeling lieten horen naar een eigen geluid. Hoe dat klinkt? Veel galm, zwaar aangezette tremelo, doordenderende drums en hypnotiserende herhaling waarin noise-, post en krautrock worden gemengd. Het vijfde album Irreal staat nu tijdelijk op de 3voor12 luisterpaal. Support komt van de eigenzinnige, uit Gent afkomstige, band Rape Blossoms.

Wie: Robbing Banks, Aestrid, Bodypolitics, Nana Adjoa, Badger & the Bass, Willem Wits, Reindier, IX
Wat: A Day In The Forest
Wanneer: zondag 1 februari 2015 (14.30 uur)
Waar: Landgoed de Paltz, Soest
Schade: pay what you want
 
Over de eerste winter-editie van dit mooie festival op landgoed de Paltz in Soest lees je alles in het artikel op onze site.

Wie: Naomi Punk + Here Come The Wolves
Wat: noisy gitaarrock
Wanneer: zondag 1 februari 2015 (20.30 uur)
Waar: dB's
Schade: € 7

Uit de plaats Olympia in de staat Washington, Verenigde Staten: Naomi Punk. Noisy gitaarrock met mooie akkoorden. "One obvious touchstone is Nirvana" schreef Pitchfork in een recensie van het tweede album Television. K
om ze checken want dit zou best wel een de next hip thing kunnen worden. Opener op deze avond is het Utrechtse Here Come the Wolves, een band die uit alle goede indie van heden en verleden elementen haalt om zo een perfect liedje te vinden.