3voor12/Utrecht tipt, week 4

StropStrikkers, Jelle Buma, Grant-Lee Phillips, Sjako!, Gluren bij de Buren

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Eurosonic Noorderslag is weer achter de rug en het gewone programma begint weer. Het lijkt relatief rustig in Utrecht, maar dit weekend heeft Blaudzun een uitverkochte show in TivoliVredenburg en neemt John Coffey een uitverkocht dB's over. Maar niet getreurd: er is nog voldoende leuks te doen. Vrijdag sluit StropStrikkers zijn tour af in De Helling en speelt Jelle Buma met live-drums en allerlei elektronische soundscapes in Goede Vrijdag.
Zaterdag kun je naar Grant-Lee Philips en Howe Gelb in De Peppel. Diezelfde zaterdag staat het legendarische Haarlemse powerrock-trio Sjako! in ACU. Zondag kun je relaxt Gluren bij de Buren, waar behalve muziek ook onder meer toneel en cabaret te zien zijn.

Wie: StropStrikkers
Wat: hiphop
Wanneer: vrijdag 23 januari 2015 (20.15 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 10

Na een sabbatical van een jaar of vijf is de Utrechtse hiphopgroep StropStrikkers afgelopen jaar teruggekomen met een nieuw album, Tabula Rasa, en veel shows. Aanstaande vrijdag sluit het trio de tour af, op dezelfde plek waar het album begin 2014 ook gepresenteerd werd: in De Helling. Verwacht stevige beats, scherpe rhymes en een feestje.

Wie: Jelle Buma
Wat: industrial dubstep frenzy
Wanneer: vrijdag 23 januari 2015 (20.30 uur, open vanaf 20.00 uur)
Waar: Goede Vrijdag, Oosterkade 1
Schade: € 4

Op zijn Facebook-pagina omschrijft Jelle Buma zijn muziek als 'industrial dubstep frenzy'. Dat is (deels) een grapje. Maar wat de drummer van Mercy Giants (en vroeger Solbakken) dan wel maakt is lastig te omschrijven. We houden het erop dat hij in zijn solo-project elektronica en live-drums vermengt totdat er een ritmische geluidsmuur ontstaat waar menig mens van gaat hallucineren. Aanstaande vrijdag speelt hij bij Goede Vrijdag, het kleinste podium van Utrecht. Wees op tijd, want de vraag is hoeveel ruimte er nog over is nadat Buma zijn drumkit en elektronica geïnstalleerd heeft...

Wie: Grant-Lee Phillips + Howe Gelb
Wat: americana
Wanneer: zaterdag 24 januari 2015 (20.30 uur)
Waar: De Peppel
Schade: € 14 in de voorverkoop, € 18 aan de deur

Zaterdag 24 januari staan met Grant-Lee Phillips en Howe Gelb twee unieke performers op het podium van De Peppel. De co-headliners spelen als gelegenheidsduo nummers uit het repertoire van hun beiden. Voormalig Grant Lee Buffalo voorman Grant-Lee Phillips kwam eind 2012 met zijn zevende soloalbum Walking in the Green Corn waarop hij het beste van Dylan, Springsteen, Van Morrison en Neil Young combineert. Howe Gelb bracht eind 2013 zijn goed ontvangen album The Coincidentalist uit, waarna hij door Europa tourde met Giant Sand, de band waarmee hij de afgelopen dertig jaar internationale bekendheid verwierf.

Wie: Sjako!
Wat: experimentele powerrock
Wanneer: zaterdag 24 januari 2015 (21.00 uur)
Waar: ACU
Schade: € 6

Het van oorsprong Haarlemse powerrock-trio Sjako! (opgericht door meestergitarist Wouter Planteijdt in 1981) brengt een unieke mix tussen individueel vakmanschap, een experimenteel geluid en sterke liedjes. De band behoort tot de meest invloedrijke bands uit de Nederlandse pop-rock scene. De legendarische albums Livewire met de single 'Hurt' en de 2 Meter Sessie van de band staan in menig lijstje van favoriete albums. Anno 2015 bestaat de band uit vijf leden met naast Wouter Planteijdt ook René van Barneveld op gitaar. Op zaterdag 24 januari kun je ze zien in ACU.

Wie: Pondertone, Big Hare, Mevrouw Tamara, Pelvic Fins, Sofia Dragt, Sven Agaath, The Q!, The Faraways, Wooden Soldiers en veel meer
Wat: van alles
Wanneer: zondag 24 januari 2015 (13.00 - 18.00 uur)
Waar: diverse woonkamers in Utrecht. Gluren bij de Buren!
Schade: gratis, wel wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd

Op zondag 25 januari vindt de tweede Utrechtse editie van Gluren bij de Buren plaats.
Tussen 13.00 en 18.00 uur kan er in circa 140 woonkamers gegluurd worden bij drie optredens van een artiest. Elk optreden duurt maximaal 30 minuten. De optredens variëren van cabaret en poëzie tot toneel, maar er is ook heel veel popmuziek van Utrechtse bands en artiesten - zoals Pondertone, Big Hare, A Brighter Light, Holden Goldmund & The Puddle Parade, Isabel Nolte, Mevrouw Tamara, Pelvic Fins, Popke, Koen Zinnemers, Joanna Weston, Sofia Dragt, Alan Lauris, Sjeronimo, Siberian Oxygen, Sven Agaath, The Ame, The Q!, The Faraways, Yvon Mocking en Wooden Soldiers. Alle optredens van Gluren bij de Buren zijn gratis te bezoeken. Wel wordt er na elk optreden een vrijwillige bijdrage gevraagd.