Close Up over hun nieuwe EP en hun plaats in de Nederlandse muziek

"We klinken nu meer als onszelf"

Tekst: Desi van Driel / Foto: Close Up ,

De Utrechtse indie pop/rockband Close Up, bestaande uit zanger/gitarist Sam Bakker, leadgitarist Daan Meurs, drummer Jasper Meurs en bassist/zanger Tom Schild, brengt eind deze maand hun nieuwe single 'Vixen' uit. De single, die al te beluisteren is via Spotify, maakt deel uit van hun nieuwe EP die ze later dit jaar uitbrengen. 3voor12/Utrecht vroeg ze naar hun plannen voor het komende jaar.

Wat zijn de plannen voor 2015?
Bakker: "Vorig jaar hebben we heel hard gewerkt aan het schrijven van de derde EP. Dit jaar gaan we weer veel liveshows doen, maar alles hangt samen met hoe de EP ontvangen wordt, dus we zijn nu vooral gefocust om de EP goed en professioneel te releasen."
Meurs: "Deze EP is sowieso weer een stuk professioneler en beter dan de vorige. We zijn heel erg gegroeid als band."

Hoe komt het dat jullie zo gegroeid zijn?
Bakker: "Als beginnende band is het lastig dat iedere show weer anders is. Je hebt te maken met heel veel verschillende organisaties en daardoor ben je druk bezig met al het geregel eromheen. De Popronde was een groot omslagpunt, omdat je daar heel erg een ritme ontwikkelt: bus in, bus uit en spelen. En dat drie keer per week. Ik denk dat dat ons wel heeft gevormd."
Schild: "We waren in het begin nog heel erg zoekende naar hoe we een nummer moesten neerzetten. Na het spelen van al die shows staan de nummers nu goed en kunnen we meer genieten."

In een filmpje over jullie crowdfunding campagne zeiden jullie een nieuwe sound te hebben gevonden.
Bakker: "De vorige EP was eigenlijk een perfecte liveopname. Het was precies wat we live ook konden doen."
Schild: "We hebben ons bij deze EP meer verdiept in wat voor geluid we maken."
Meurs: "Dit is de eerst EP waar we naast de instrumenten die wij met z’n vieren spelen ook geluid gebruiken dat we live niet altijd kunnen produceren. Dit geeft het meer diepgang. Daarnaast zingen we vaker meerstemmig en zing ik nu bijvoorbeeld ook mee. Sam speelde eerst vooral toetsen en af en toe gitaar, terwijl hij nu alleen nog gitaar speelt. Daan speelt daardoor echt de leadpartijtjes en let meer op effecten. We zijn allemaal na gaan denken over hoe dingen klinken, waardoor de hele sound meer is uitgediept. Onze muziek klinkt nu heel eigen."
Bakker: "Wij zitten er zelf heel dicht op, dus je bent er heel bewust van hoe je muziek verandert. Ik hoop niet dat mensen het teveel veranderd vinden."
Schild: "Dat willen we denk ik ook niet. Ik denk dat mensen wel horen dat wij het zijn."
Meurs: "De lijn is doorgezet van waar we de vorige keer mee bezig waren."

Jullie hebben ook voor het eerst met een producer gewerkt: Bas van Wageningen. Heeft dat ook bijgedragen aan het nieuwe geluid?
Bakker: "Ja, want we waren met z’n vijven. Nu maakte Bas cruciale keuzes in nummers, waar we het soms niet mee eens waren. Met zijn vieren kun je een soort tunnelvisie krijgen en dan zie je niet meer wat een nummer nodig heeft. Bas zei dan dat we een bepaald ding moesten proberen en dat bleek vaak te werken."
Schild: "Ik denk dat we soms een bepaald geluid wilden creëren en dat hij wist hoe je dat technisch het beste aan kon pakken. Hij heeft niet alleen ideeën geopperd, maar geluisterd naar wat wij wilden en vervolgens gekeken hoe dit gerealiseerd kon worden."
Bakker: "Het was ook voor het eerst dat we met nummers kwamen die nog niet helemaal af waren. We hadden wel pre-productie gedaan, maar we stonden ervoor open om de nummers in de studio te vormen. Niet met het idee: ‘Wij komen hier nummertjes opnemen, jij drukt op de recordknop en wij gaan weer weg.' Er was een hele goede muzikale vibe."

Hoe denken jullie nog een trapje hoger te komen in de Nederlandse muziek?
Bakker: "Ik denk dat je een trapje hoger komt door goede muziek te maken en daarnaast je marketing en promotie professioneel aan te pakken. Heel veel bands denken zoals wij twee jaar geleden ook dachten: je schrijft een nummer, speelt die in een zaaltje waar toevallig die ene platenbaas staat en dan breek je door. Maar doorbreken is een heel ingewikkeld proces. Je moet goed nadenken of je dat kan, hoe je dat gaat doen en je moet je ervan bewust zijn dat het een ontzettend lange weg is."
Schild: "Er zijn in Nederland zoveel mensen die muziek maken. Als je een groot publiek wil bereiken, moet je gewoon opvallen."
Bakker: "Bands waar wij van houden zijn geen popbands, maar bands als Foals. Dat hoor je niet meteen terug in onze muziek, maar we proberen er wel diepte aan te geven. Er zijn veel mensen die onze soort muziek maken, dus daarmee proberen we ons te onderscheiden. Door iets te doen wat tenminste voor onszelf uniek voelt."
Meurs: "Ons genre is redelijk populair en daarom moeten we zorgen dat we een heel duidelijk plaatje samenstellen."
Bakker: "Als je kijkt naar grote bands lijkt het altijd een compleet plaatje, maar dat zijn duizenden deeltjes die op hun plek zijn gevallen. Het is moeilijk om te ontdekken hoe je die stukjes in elkaar zet, maar het is wel leuk."
Meurs: "Dat is één van de dingen die ik niet had gedacht, maar wat ik wel het leukste vind aan in een band zitten: het geheel. Wij doen bijvoorbeeld ook zelf het management. Je leert er heel erg veel van en het is een uitdaging om zelf te doen."

Gaat de derde EP jullie helpen om nieuwe stappen te maken?
Bakker: "We zijn al lang bezig en er heeft altijd wel een bepaalde vooruitgang in gezeten. Dat houdt het leuk en het werkt motiverend."
Meurs: "De vorige EP heeft ons al veel gebracht en deze EP is weer professioneler en weer beter. Als je daarnaast ziet hoe de liveshow en het complete plaatje van de band zijn gegroeid, denk ik zeker dat we hier flinke stappen mee kunnen maken."
 

Te zien: Close Up tijdens Club 3voor12/Utrecht, donderdag 29 januari 2015 @ dB’s, Utrecht