Thuis bij… Pim en Suzanne van Rhinorino Thuis bij… Pim en Suzanne van Rhinorino

“We zijn eigenlijk exotische zonmensen”

, Tekst en foto's: Jantine Albers

Thuis bij… Pim en Suzanne van Rhinorino

“We zijn eigenlijk exotische zonmensen”

Tekst en foto's: Jantine Albers ,

Hoe wonen Utrechtse muzikanten? En wat zegt hun huis over de muziek die ze maken? Jantine Albers zoekt voor 3voor12/Utrecht Utrechtse muzikanten op in hun allerpersoonlijkste plekje: thuis. Pim van Ham en Suzanne ‘Susie Q’ Muller van Rhinorino mochten het spits afbijten. Het stel woont nu twee jaar in hun huis in Ondiep en heeft sinds 2010 een relatie. In 2013 begonnen ze de rockband Rhinorino, waar eind vorig jaar een derde lid, Sebastiaan Brussee, bij kwam.

‘Sweet as a Pineapple’, zo luidt de beschrijving van de driekoppige Utrechtse band op Twitter. Hoewel hun muziek niet bepaald lief is, is het ananasgevoel wel te vinden in hun huis. “We zijn eigenlijk exotische zonmensen”, vertelt Pim. “En omdat er in Nederland zo weinig zon is, proberen we dat een beetje te compenseren.” Dat is goed gelukt: in de hoek zie ik een flamingo staan, aan de andere kant van de kamer staat een exotisch uitziende bank. Verder zijn overal souvenirs te vinden en is het huis een bonte verzameling van kleuren. Ik voel me meteen welkom.  

Suzanne: “Je richt het gewoon in naar je smaak, het is eigenlijk een verzamelmoesje. We hebben bijvoorbeeld een vintage tafel en vintage stoelen die ik heb bekleed met stof die ik in Amerika heb besteld. En de bank komt ook echt uit Hawaii.” Pim: “En zat in The Godfather! Mooi detail.”

Kun je aan jullie huis zien wie Rhinorino is?
Suzanne: “Je kunt zien dat hier muzikanten wonen, we hebben bijvoorbeeld drums als plantenbakken. Maar als je naar het huis zou kijken en zou zeggen: ‘Wat voor muziek maken deze mensen?’ Dan zou ik toch meer ukelelemuziek verwachten.” Pim: “Eigenlijk is het ook wel grappig, want we luisteren ook veel naar oude blues, jazz en rock ‘n roll. Het sfeertje van die muziek is zo lekker, zo relaxed.” Suzanne: “Als je met ons in de studio in Nieuwegein had afgesproken, had je ons huisje qua band gezien. Daar creëer je natuurlijk ook je plekje.”

Inmiddels is er een foto van de studio gevonden. Ik zie een gezellig plekje met rode vloerkleden. Ik kan die kleden zo in het huis zien liggen.
Pim: “De sfeer komt inderdaad wel overeen. Een rockband wordt vaak geassocieerd met rauw en donker, en ik denk dat juist de grap van Rhinorino is, en vandaar ook die pineapple, is dat wij een rockband zijn die het lichte er in hebben zitten ofzo. Het moet een beetje sexy, dansbaar en vrolijk zijn, maar toch is het hardere muziek.”

Een vrouw als Suzanne valt natuurlijk ook wel op in een rockband.
Pim: “Ja maar dat is ook juist grappig. Er zit een schattig meisje achter de drums, maar die slaat toch keihard het bloed uit je oren.” Suzanne lacht.

Hoe kwam het dat jullie samen een band begonnen?
Pim: “Ik ben van huis uit drummer, maar wilde eigenlijk een rockband. Als frontman, als gitarist, dat leek me echt te gek. Die band had nog geen vorm, dus ik ben gewoon liedjes gaan schrijven. Toen leek het ons leuk om, ‘even voor het idee’, samen te spelen. Maar we gingen jammen en het was meteen ‘Bam!’. Het was vanaf punt één: we gaan dit gewoon met z’n tweeën doen. Sebastiaan zit er eigenlijk nog maar kort bij.”

En, werkt het, een relatie binnen een band?
Beiden, enthousiast: “Heel goed!” Pim: “Het is iets waar je niet te veel over na moet denken.” Suzanne: “In de band zijn we gewoon hetzelfde als normaal. Het werkt juist heel goed, want we kunnen tegen elkaar zeggen als we iets kut vinden klinken. Je voelt elkaar ook heel goed aan.” Pim: “Ja, het versterkt alleen maar eigenlijk.”

Even iets heel anders: aanstaande donderdag, 26 februari, spelen jullie op Club 3voor12/Utrecht.
Suzanne: “Heel leuk, heel gezellig!” Wat kunnen we verwachten?
“Een show, het dak gaat er af!” Pim: “We hebben een paar nieuwe nummers, en Sebastiaan is er natuurlijk bij.” Suzanne: “Het wordt echt een knalset, gas er op. Half uurtje knallen, helemaal los.” Pim: “Ja, en sexy dansjes natuurlijk. Ik heb er heel veel zin in!” 

Te zien: Club 3voor12/Utrecht met Rhinorino, Romanovs en Pocket Knife, donderdag 26 februari 2015 @ dB's Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht