TIAN over compromisloos muziek maken

Kennismaking met een nieuw elektronisch duo

Tekst: Wies van der Heyden / Foto’s: Dorien Hein ,

Ze studeerde zang en drums aan de rockacademie in Tilburg en speelde eerder in gospel-en metalbands. Nu richt Yeattem Wong zich op de elektronische muziek. Samen met Dolf Smolenaers (Silent Runners) vormt zij het duo TIAN. Een verse groep in de Utrechtse muziekwereld die op 12 december zijn EP uitbrengt. Wij wilden meer weten over dit project en gingen met Wong en Smolenaers in gesprek.

Tussen laptops en synthesizers zitten Yeattem Wong en Dolf Smolenaers in hun oefenstudio in de Stadstuin in Utrecht. Het is open dag in het pand en dus gezellig druk. Mensen lopen in en uit de verschillende ruimtes en studio's. Wij trekken ons terug in de oefenstudio van Wong en Smolenaers. Daar produceren zij tussen alle knopjes en lichtjes van de synthesizers met hun laptops nieuwe muziek.

De samenwerking
Yeattem Wong startte TIAN met de insteek om compromisloos muziek te maken. "Ik wilde alles naar eigen wens invullen, zonder rekening te hoeven houden met anderen. Ik maak zelf beats, maar ben geen sound engineer. Ik mix het geluid niet zelf af." Daar kwam Dolf in beeld. Smolenaers en Wong ontmoetten elkaar bij Brandmeester's in de binnenstad van Utrecht. Daar zocht Wong een baan en raakte ze in gesprek met Smolenaers, die daar al werkte. "Ik kwam binnenlopen om te vragen of ze nog mensen zochten en daar stond Dolf. We hadden dezelfde humor. Het eerste nummer dat ik schreef onder de naam TIAN had ik zelf uit eerste concept uitgewerkt, maar ik ben zelf geen producer. Ik liet het aan Dolf horen. Die vond het cool en wilde ermee aan de slag gaan. Toen klikte het muzikaal zo goed dat het voor mij eigenlijk perfect is. Dolf en ik hebben dezelfde visie." Bij de EP zijn de nummers om en om door Wong of Smolenaers geschreven. "Maar nieuwe nummers maken we echt samen", vertelt Dolf. "Per nummer kiezen we wie wat speelt."

De EP
De EP bestaat uit vijf nummers en vertelt het ontstaan van Yeattems verliefdheid. "Het geeft weer hoe die verliefdheid zich ontwikkelde. Ik vond verliefd zijn erg heftig en dat gaf me veel inspiratie. Ik schreef het van me af. Bij het eerste lied, 'My Eyes See Only You' (dat op 7 december met clip wordt uitgebracht) was ik verliefd en best wel onzeker. Ik wist niet of diegene nou wel of niet serieus iets met mij wilde. Het is eigenlijk het begin van een relatieverhaal."
 
Tian is de naam van de zangeres, Yeattem, maar dan in het Chinees. Het betekent sereniteit of kosmos. Dat past wel bij de muziek. De sound van TIAN doet denken aan SOHN, SBTRKT en Jamie XX, maar met de zanglijnen van 90s soul. Die 90s soul is ook terug te vinden in de productie. Verder is hun muziek zonder regels en zonder concept: "hoe gekker hoe vetter, dachten we toen we de EP maakten. Of nee, eigenlijk dachten we helemaal niks. We wilden gewoon maken waar we zin in hadden. Het hoeft ook niet binnen een bepaald concept te passen, want we hebben geen concept. Wat je dan krijgt is dat het soms een hele gewaagde hoek ingaat", vindt Smolenaers. "Zo ook te horen in het lied 'Close', dat afgelopen week is uitgebracht. Ik zie bij dat nummer altijd schemerige schaduwen van ventilatoren op de muren terwijl mensen in slow motion aan het dansen zijn. We hebben er live percussie, stadiongitaar en elektronische nepvogels in gestopt. Bereid je maar vast voor!"

Live
De EP-release op 12 december wordt ook meteen het eerste liveoptreden van de twee. Ze hebben een tijd samengewerkt met Erwin Tuijl (Pocket Knife Army) om een liveshow op touw te zetten. Het plan was om alle instrumenten live akoestisch te bespelen. Toen Tuijl het te druk kreeg met Pocket Knife Army moest het tweetal zelf verder werken. Nu doen ze precies het tegenovergestelde. "Het was een eyeopener", vertelt Wong. "We hadden even een andere aanpak nodig. Waarom wilden we alles ook alweer live doen? Vanaf het begin hebben we alles elektronisch geproduceerd. Het klassieke beeld van hoe een band eruit moet zien is deze tijd ook veranderd. Daarom gaan we nu gewoon live produceren. Buiten laptops en synthesizers is alleen een gitaar gebruikt bij de opnames van de EP. Zelfs het grote drumstel dat in de oefenstudio staat in bij de opnames niet aangeraakt. De live set blijft trouw aan de EP. We staan gewoon met onze laptops op het podium."
 
Te zien: TIAN & Alexi Lalas, zaterdag 12 december @ EKKO, Utrecht