Niemand minder dan Nanah Dae verschijnt in de finale Grote Prijs van Nederland

Veel diversiteit op avond van de halve finale hiphop

Tekst: Maxime de Vries / Foto’s: Faizel Joemrati ,

De Grote Prijs van Nederland is de afgelopen dertig edities uitgegroeid tot een begrip. Afgelopen donderdag stonden vijf hiphoppers in de eerste halve finale op het podium van EKKO. De jury bestond uit Adai O’Bryan (puna.nl), Jeremy Waterloo (Dr. Moon, Herman Brood Academy) en Maikal X.

Lazy, Jae Fly, Nanah Dae, Angelo King en Djé-Rimo X Alan Mascott bevinden zich op de plek waar grote namen binnen de hiphop stonden als Typhoon, Ali B, Pete Philly, Brainpower en Opgezwolle. In de kleine concertzaal van EKKO verzamelt zich vooral veel aanhang van de artiesten; de reguliere fans zijn ver te zoeken. Dat zorgt niet voor minder vibe, of, zoals de host van de avond het meermaals verwoordt: we voelen de liefde.

De Rotterdamse Angelo King bijt de spits af. Een kleine zestig man staat mee te knikken op de beat van de muziek. Tijdens zijn optreden introduceert hij een kleine Aziatische dame die het al dansend het publiek bespeelt vanachter de strippaal, die ook aanwezig is op het podium. Met haar stiletto’s en lange benen reikt ze verleidelijk naar de rappende King. Hij is vocaal foutloos: geen zenuw of twijfel is in zijn stem te bekennen. Groots beweegt hij op het kleine podium. Je zou het ook bijna niet anders zou verwachten van iemand die in het voorprogramma van artiesten als Ryan Leslie en Gyptian heeft gestaan. 

Jae Fly a.k.a. Mufasa neemt het over. In zijn tweede nummer ‘Mufasa’ geeft hij niet veel meer dan een ode aan zichzelf, waarin opschept over de hoeveelheid “wet pussy’s’” die hij onder z’n neus geschoven krijgt. Veel inhoud heeft de tekst niet, maar het publiek geniet ervan en de goede beat en rapskills zorgen voor een energieke vibe. Fly is een van de weinige artiesten van vanavond die zich onderscheidt door zijn variërende nummers. 

In tegenstelling tot zijn performance in de show van Fresku, heeft de Amersfoortse Lazy zijn band vandaag thuisgelaten. Jammer, maar Lazy maakt veel goed met zijn foutloze rapskills. Achter ieder woord legt hij een mooie betekenis en de zaal begrijpt zijn verhaal. Hij onderbreekt zijn optreden wanneer hij zijn grootmoeder op de eerste rij ziet zitten. “Ik wil graag een shout out doen naar mijn oma, die vandaag voor de eerste keer aanwezig is bij een optreden van mij,” roept de rapper met een grote glimlach op zijn gezicht. Waar Jae Fly veel gevarieerder is, zijn de nummers van Lazy meer eentonig. Toch brengt hij bij ieder nummer genoeg emotie om de luisteraar te blijven boeien. 

Met haar opening: “Ik ben Nanah Dae, ik ben een donkere Marokkaan en dit is mijn show,” toont de Tilburgse humor en een goede attitude. Haar manier van bewegen en rappen is fijn voor het oog en haar teksten zijn krachtig. Desondanks lijkt het publiek wat minder bekend met Dae. Tussen haar nummers door maakt ze veel contact met het publiek en weet ze een korte stilte slim op te vullen door de luisteraars het refrein van haar volgende nummer te leren. Ondanks haar pogingen blijft het publiek gereserveerd, met haar zang- en raptalent verdient Dae zeker meer. 

Het laatste optreden is van rapper Djé-Rimo en zijn producer Alan Mascott. De twee maken originele muziek waarbij ze meer dan de andere halvefinalisten de nadruk leggen op muziek. De beats hebben duidelijk roots uit de soul- en funkmuziek en worden op een bijzondere manier verwerkt. Het publiek (lees: de grote aanhang van het duo) gaat los en Djé-Rimo maakt er een waar feestje van. Het zou mooi zijn om gezien te hebben dat de rapper niet alleen de aandacht legt op zijn vrienden en familie, maar ook het overige publiek bij de show betrekt. 

Na een klein half uur van overleg verschijnt de host van de avond op het podium. Er wordt weinig tijd genomen om de spanning op te bouwen. De persoon die de meeste vooruitgang heeft geboekt en het meest geluisterd heeft naar de feedback is niemand minder dan Nanah Dae. Verrast springt ze op het podium en ze bedankt emotioneel de jury en de host. Het is mooi om te zien dat Dae de kans krijgt om verder te groeien en haar verhaal te delen, zoals ze dat zelf het liefst doet. 
 

Gezien: De halve finale van De Grote Prijs van Nederland Hiphop, met Angelo King, Jae Fly, Lazy, Nanah Dae en Djé-Rimo x Alan Mascott, donderdag 10 december 2015 @ EKKO