Mix van oudgedienden en nieuwe bands op nieuw gitaar-undergroundfestival

Eerste editie van Left of the Dial op zaterdag 12 december in dB’s

Tekst: Jeroen Sturing ,

Op zaterdag 12 december is dB’s in Utrecht de locatie van een nieuw festival. Op Left of the Dial staat een keur aan (regionale) bands uit de gitaar-underground. In deze eerste editie is er plaats voor oudgedienden als Pondertone en Wounded Kite maar ook voor nieuw talent.

Left of the Dial is niet alleen de titel van dit nieuwe festival maar ook een nummer van The Replacements en de titel van een compilatie met 'underground'-muziek uit de jaren tachtig. Een gedeelde liefde voor 'Het Betere Gitaargeweld Dat De Melodie Niet Schuwt' is dan ook een van de dingen die volgens de organisatie de bands in het programma verenigt. In een gezamenlijke platenkast zouden bands als Big Star, The Replacements, Guided By Voices, Pavement en Dinosaur Jr waarschijnlijk niet ontbreken.

Het eerste biertje kan om 16.00 uur worden opengetrokken bij
openingsact Electric Tears, een band die zich kenmerkt door hun tegen punk aanschurkende gitaarliedjes. Dit jaar bracht de band van Niels de Wit (eerder o.a. De Kift, Johan, The Vernon Walters) het album Dazzling Highs, Crushing Lows uit op Excelsior. Electric Tears speelt in de rookruimte van dB’s, die deze zaterdagmiddag als tweede podium dient.

Het Amsterdamse Monokuro bestaat sinds 2013 en combineert hoekige noise met stevige indiepopliedjes. Het geluid van de band wordt al vergeleken met Throwing Muses, Pixies en Sonic Youth en heeft zijn wortels dus stevig in de jaren tachtig en negentig.
 
De leden van het jonge uit Utrecht afkomstige The Capsones hebben elkaar ontmoet op de Nederlandse Pop Academie. Ze delen een voorliefde voor brutale rock & roll (à la The Libertines en The Strokes) en zetten dat live kracht bij met een stevige performance.
 
In november verscheen het eerste album in tien jaar van Pondertone, de band van Utrechter Patrick Tersteeg. In een interview dat we met hem deden vertelt Tersteeg dat hij op From Now On nog dieper ingaat op de materie die hij op voorgaande albums al onderzocht, maar dan nog persoonlijker en directer. In zijn muziek en teksten probeert Tersteeg de wereld om zich heen te begrijpen waarbij ‘het liedje’ altijd belangrijk blijft. De liedjes van Pondertone passen in het brede spectrum tussen eigenzinnige singer-songwriters als John Cale, Tom Waits en de noisy gitaarpop van bands als Pavement en Sparklehorse.
 
Wounded Kite gaf, anders dan Pondertone, eind juni al nieuwe tekenen van leven door het uitbrengen van de 10"A Slow Cab Won’t Take You Any Further. De band rond zanger/gitarist Koen Aarssen, die al vanaf 1995 in wisselende samenstellingen bestaat, zal fans van Pavement en Guided By Voices bekoren.

Afsluiter van het festival is The Light Brigade. De band rondom zanger, gitarist en songschrijver Gerton Govers bracht eind oktober het album Celebrate Confusion uit. Het betekende het eerste album in de nieuwe formatie van de band, met Utrechter Stefan ’t Hooft in de gelederen. Nadat ze eerder dit jaar voor de tweede keer op Incubate stonden is het nu de beurt aan Left of the Dial, waar ze hun mix van stekelige garagerock en melodieuze gitaarpop brengen.


Te zien: Left of the Dial festival met Electric Tears, Monokuro, The Capsones, Pondertone, Wounded Kite, The Light Brigade, zaterdag 12 december 2015 (15.30 uur) @ dB’s Utrecht