Kort Utrechts Popnieuws Week 51

Shuriken, COPPERSKY, Alexander², I am Oak, Eefje de Visser, Aafke Romeijn, Grote Prijs van Leidsche Rijn, Tunnelbirds

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

We worden overstelpt met muzieknieuws, persberichten en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een volle editie met aandacht voor Shuriken, COPPERSKY, Alexander², I am Oak, Eefje de Visser, Aafke Romeijn, Grote Prijs van Leidsche Rijn en Tunnelbirds.

Shuriken komt met tweede album
Vorig jaar konden we tijdens een Mirliton-sessie al wat nieuwe nummers van de Utrechtse noise/indierockband Shuriken horen. Inmiddels zijn die tracks ook digitaal vastgelegd en te beluisteren op Soundcloud. Op het nieuwe album Move On hoor je gruizige indierock in het verlengde van bands als Shellac en Fugazi. Het viertal presenteert het album op vrijdag 8 januari 2016 in ACU, waarbij ze support krijgen van het Groningse noiseband WOLVON. Een mooie en stevige combinatie. Check ook de videoclip voor het nummer 'Everything Will Change'.

COPPERSKY kondigt tweede album en tour aan en komt met single
Op vrijdag 4 maart presenteert COPPERKSY zijn tweede album If We’re Losing Everything. De Utrechters maakten de afgelopen jaren al veel indruk met hun op Amerikaanse leest geschoeide indierock (denk The Hold Steady en The Gaslight Anthem) met daarbij de kenmerkende stem van zanger Erik Zwart. De release-show in De Helling is tegelijkertijd de start van een tournee waarbij de band behalve Nederland in ieder geval ook België en Duitsland aandoet. 'Loose Ends' is de eerste single van het nieuwe album.

Debuut-EP van Alexander²
Alexander Square presenteert zich naar buiten als één entiteit, maar is feitelijk een formatie die bestaat uit twee man die beiden de voornaam Alexander hebben. Daarom ook het kwadraat-teken in Alexander². Ondanks een eigen muzikale signatuur zeggen ze zelf dat de invloed van Franse acts als Breakbot, Daft Punk, Kavinsky en Justice onmiskenbaar aanwezig is op de zelf geproduceerde en uitgebrachte debuut EP Game/Over/Love. De EP is volgens de beide Alexanders een reis door de rijke Franse house cultuur: van energieke electropop ('Status: Lovestruck') tot donkere synthwave ('The Game') en alles wat daar tussenin zit. De vijf nummers op de EP vertellen het verhaal van een jongeman die een vrouw ontmoet ('Miss Rose'), die hem uiteindelijk 's nachts over straat laat dwalen ('Funk The Void'), zoekend naar antwoorden op existentiële vragen ('Lost Souls').

I am Oak geeft voorproefje van nieuw album
Op 26 februari 2016 verschijnt het nieuwe album van I am Oak, Our Blood, dat diezelfde dag gepresenteerd wordt in EKKO. 'Volcano' is een voorproefje voor die plaat.

Video: 'Scheef' van Eefje de Visser
'Scheef' is de nieuwe single van Eefje de Visser, afkomstig van het album Nachtlicht dat op 8 januari verschijnt.

Video: 'Park Transwijk' - Aafke Romeijn
Volgend jaar verschijnt het derde album van Aafke Romeijn. 'Park Transwijk' is de eerste single.

Reload wint Grote Prijs van Leidsche Rijn
De band Reload heeft op donderdag 17 december in Azotod de Grote Prijs van Leidsche Rijn 2015 gewonnen. In de finale nam de band het op tegen Lost Track, Utility, Copperfield, Last Minute Solution en The Globalists. Die laatste band ging er met de publieksprijs vandoor. Eerdere winnaars van de Grote Prijs van Leidsche Rijn zijn Between the Jars (2014) en Seven to Eleven (2013).
 
Tunnelbirds komt met tweede album Hohner Sessions
Het Utrechtse garage/bluesrockduo Tunnelbirds heeft onlangs zijn tweede album uitgebracht. Op Hohner Sessions staan meer vuige bluesverhalen die rechtstreeks uit het café lijken te komen. Alle nummers zijn gespeeld door een Hohner Orgaphone versterker uit de jaren zestig (vandaar de titel), die het vlak na de sessies prompt begaf. De nummers zijn gelukkig nog bewaard gebleven en hier te beluisteren.