Clipprimeur: bFAKE - 'Toyi Toyi'

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

In de afgelopen jaren heeft de hiphopcrew bFAKE al een behoorlijk aantal Utrechtse podia omver gespeeld. Vandaag komen ze met een nieuwe single: ‘Toyi Toyi’. bFAKE was ooit een vijfkoppig kunst-/muziekcollectief in Kaapstad. Nadat ze waren afgeslankt tot de kern, rappers PinKi en Da Bruin, kwamen ze in aanraking met DJ DNA. Na twee en een half jaar op een losse basis te hebben samengewerkt maakt DJ DNA sinds de zomer van 2015 definitief deel uit van bFAKE.

De titel ‘Toyi Toyi’ verwijst naar de dans die de ANC-guerillas deden in hun schuilplaatsen in de bergen in het noorden van Zuid-Afrika en waarbij men een denkbeeldige speer en schild vasthoudt. De dans werd wereldwijd bekend in de jaren 70 en 80 toen op TV-beelden te zien was hoe onder andere in Soweto straatbrede massa's ongewapende Toyi Toyi-ende mensen op de oproerpolitie afgingen.
 
De tekst van het nummer zit vol dubbele betekenissen en verwijzingen naar de problematiek van dit moment, maar ook de humor van het huidige Zuid-Afrika. Als PinKi bijvoorbeeld “I never had a toy" zingt is die tekst ook uitlegbaar als "I never had to Toyi". Hoogtepunt is een quote van Julius Malema, die zich afscheidde van het ANC en nu een eigen politieke partij heeft. Malema is voor landonteigening van de blanke boeren en schuwt geweld niet, wat hij duidelijk maakte in een song die roept om het gebruik van machinegeweren tegen de blanke boeren. De quote "Msiniwam msiniwam" betekent machinegun, machinegun waarop bFAKE antwoordt: "you got the right to bare arms? We got the right to bare bums!"
 
De clip bij het nummer is gemaakt door cineaste en radiomaakster Wineke van Muiswinkel en opgenomen in het Temproary Art Centre (TAC) in Eindhoven voor een schilderij van Toon Teeken, die ook in de clip te zien is. In de achtergrond figureren andere bekende Nederlandse schilders zoals Rene Daniels, Rik van Iersel en Vincent Dams. De nabewerking en alle animatie is gedaan door digitaal letterkunstenaar Joost II Sickenga die drie maanden lang beeldje voor beeldje heeft bewerkt.
 
Te zien: bFAKE op x-mas drop out party met bFAKE + Kuf Knotz + dj’s DNA & FKA, zaterdag 26 december 2015 (21.00 uur) @ dB’s, Utrecht