3voor12/Utrecht lokaliseert: Casper Adrien in de Werkspoorkathedraal

Timo Millitz: Regie, Camera & Montage / Sonia Laan: Camera / Wout de Kruif: Audio / Koen Drenth: Set-assistent / Staf Nys: Tekst ,

In het concept 3voor12/Utrecht Lokaliseert laten we veelbelovende bands spelen op onverwachte locaties. Het doel hierbij is zowel de band als de locatie onder de aandacht te brengen. Een combinatie die vaak verrassende videosessies oplevert. Deze keer doet Casper Adrien een speciale sessie in de Werkspoorkathedraal.

In zijn melancholische muziek contempleert Casper Broekaart (bekend als Casper Adrien) over wat hij 'de schoonheid van de tegenstellingen' noemt. De confrontatie die daaruit volgt functioneert als een spiegel, zowel voor de muzikant als voor de luisteraar. Uiteindelijk blijkt Broekaarts reflectie een glimp van optimisme op te werpen in de meest kwetsbare sferen.

Naast dit project is hij ook vaak in andere omgevingen te vinden: Broekaart is een van de drijvende krachten achter het Utrechtse collectief Knalland én maakt deel uit van Lorrainville, projecten die allebei de moeite waard zijn om te ontdekken wanneer je verschillende facetten van deze artiest wil zien. Het geluid van deze veelzijdige muzikant doet hier denken aan zowel David Gray als Oscar And The Wolf. En al die artiesten hebben één essentie, één grondvlak met elkaar gemeen: een hartstochtelijke ziel die met diepgaande gevoelens sublieme conflicten componeert.

De atmosfeer van de muziek lijkt haast een antwoord op de uitnodigende Werkspoorkathedraal, een open structuur van wat voorbij is en wat nog komen zal. Meer dan een halve eeuw geleden diende dit industriële complex al als een geboorteplek voor nieuwe producten: Werkspoor N.V. verzorgde in Lage Weide jarenlang de productie van werktuigen en spoorwegmaterieel. Maar ook nu huist de constructie nog steeds allerlei projecten, al zijn die van heel andere aard: van audiovisuele opnames en operaconcerten over werkomgevingen tot horeca-aangelegenheid. Na haar lange geschiedenis is de Werkspoorkathedraal in Utrecht dus nog steeds het creatieve thuis van de schepping.