Kim Janssen: "Mijn nummers zijn pas af als ze precies het juiste gevoel weergeven’" Kim Janssen: "Mijn nummers zijn pas af als ze precies het juiste gevoel weergeven’"

Kim Janssen speelt namens 3voor12/Utrecht op Festival deBeschaving

, Tekst Michiel van de Weerd / Foto: Paul Hoes

Kim Janssen: "Mijn nummers zijn pas af als ze precies het juiste gevoel weergeven’"

Kim Janssen speelt namens 3voor12/Utrecht op Festival deBeschaving

Tekst Michiel van de Weerd / Foto: Paul Hoes ,

Kim Janssen is een belangrijke factor in de Utrechtse muziekscene. Sinds 2009 heeft hij drie albums uitgebracht, waarvan Ancient Crime (2012) en The Lonely Mountains (2013) uitkwamen op Snowstar Records. Hij speelde bij The Black Atlantic, werkte mee aan het Knalland-project en aan How to throw a christmas party. Op 27 juni speelt hij op uitnodiging van 3voor12/Utrecht op Festival deBeschaving. We zochten hem op in zijn woning in Kanaleneiland om hem te vragen naar zijn manier van werken aan zijn muziek en tekst.

"Ik vind het tof om op deBeschaving te mogen spelen. Ik ken het festival natuurlijk wel, die locatie is echt prachtig" zegt Janssen. Op het festival speelt hij drie korte sets en twee geheimzinnige backstage sessies. Tijdens die shows zal hij een aantal van zijn nieuwste liedjes, waar hij momenteel mee bezig is, voor het eerst aan publiek laten horen. Janssen: "Het is altijd spannend om nummers voor de eerste keer te spelen. Ik speel de nummers in mijn eentje, met alleen mijn akoestische gitaar dus. Aan de ene kant voelt dat naakt, maar aan de andere kant kan ik het zo zonder toeters en bellen directer overdragen en zijn mijn teksten beter verstaanbaar."

Tekst is een belangrijk element in het werk van Kim Janssen. Zijn vorige plaat ging bijvoorbeeld over de tijd dat hij als zendelingskind op een Engelstalige kostschool in Nepal zat, waar zijn ouders werkten als hulpverleners. Janssen: "De inhoud van mijn teksten zal misschien aan veel mensen voorbijgaan, maar ik vind het een heel belangrijk onderdeel. Ik besteed daar veel tijd aan, net zo lang tot de tekst het verhaal vertelt zoals ik dat in mijn hoofd heb. Ik houd ervan om met concrete inhoud een abstract gevoel te beschrijven. Zo wilde ik ooit een nummer maken over een nacht waarin ik in mijn eentje in de tuin aan het scheppen was. Dat kan iedereen zich voorstellen en tegelijkertijd roept het ook een bepaald gevoel van eenzaamheid op, dat vind ik mooi." Janssen legt overal waar hij maar inspiratie krijgt tekst vast op zijn telefoon of computer, voor elk nummer heeft hij een eigen document. Janssen: "Ik sta graag bijtijds op om aan de teksten te schrijven en te schaven. Ik zit dan achter een bureau en ben daarmee bezig, alsof ik op kantoor zit. Werken volgens een rigide schema helpt me heel erg om mijn doel te bereiken. Als ik mijn net geschreven teksten maar niet direct ga analyseren. Want dat werkt niet, heb ik ooit Tom Barman [frontman dEUS red.] horen zeggen en daar heeft hij gelijk in. Ik laat de teksten wel aan vrienden lezen, wat ik best wel eng vind, maar het helpt me heel erg. Muziek laten horen terwijl die nog in ontwikkeling is, vind ik dan weer minder lastig." 

De muziek van Kim Janssen wordt vaak omschreven als een melancholische verbinding tussen klassieke muziek en folk. Janssen beaamt dat een bepaalde bedroefdheid inderdaad makkelijk voor hem op te roepen is en dat hij niet snel een vrolijke meezinger zal schrijven. Over zijn stijl zegt hij: "Ik laat me graag beïnvloeden door traditie, dat hoeft niet perse klassieke muziek te zijn. Als kind zong en speelde ik bijvoorbeeld van die oude Engelse kerstliederen die al ontzettend lang worden gezongen, dat kun je voelen als je ze zingt. Naar klassieke muziek luister ik nou ook weer niet zo vaak, maar een mooi lijntje van Chopin kan een heel nieuw nummer opleveren. Ik leen als het ware het gevoel dat bij zo’n stuk hoort en probeer daar een nieuw nummer bij te maken."

Janssen schrijft, schaaft en schrapt net zo lang totdat het gevoel dat hij wil meegeven in het nummer doorklinkt en door het publiek te beleven is. Festival deBeschaving is de eerstvolgende kans om die beleving te ervaren.


Te zien: Festival deBeschaving met o.a. Kim Janssen, zaterdag 27 juni @ Botanische tuinen, Utrecht Science Park. 

Er vinden tijdens het festival geheime 3voor12/Utrecht-backstage-sessies plaats op een idyllisch stuk van de Botanische Tuinen. Wil je bij de geheime backstage-sessies zijn? Kom dan om 15 uur (voor Danibal) en 16.15 uur (voor Kim Janssen) naar de brug bij de Cirque de la Science-tent. Daar staat 3VOOR12/Utrecht om per sessie 25 bandjes uit te delen. Je wordt dan - met bandje! - gelijk begeleid naar de geheime backstage-sessie. Meer info >>
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht