De muzikale hoogtepunten van deBeschaving 2015

Nederlands talent schittert op sfeervolle, zonnige editie

Tekst: Wies van der Heyden, Wilke Wittebrood / Beeld: Dorien Hein, Jerry van Vliet, Dinger Knoop ,

Festival deBeschaving is zich een stuk scherper gaan profileren. De focus ligt meer dan ooit op de nieuwsgierige grootstedeling. “We worden nog al eens omschreven als popfestival, maar dat zijn we niet”, zegt directeur André Baars. Toch viel er afgelopen zaterdag genoeg te ontdekken voor de muziekminnende bezoeker. We dwaalden door de Botanische Tuinen en maakten een selectie.

Lucas Hamming
Lucas Hamming heeft de eervolle taak het Atlas podium te openen. Deze verliezend finalist van de tweede editie van De Beste Singer-Songwriter presenteert zich als een echte rockster. Hij noemt zichzelf ‘singer-songwriter, rock ‘n roll poet maar dan yolo’ en dat is precies wat je te zien krijgt. Met grappen, grollen, een beetje geklooi en zwoele heupdansjes rockt hij het podium. Er is weinig publiek en dat wat er staat is matig enthousiast, maar dat zal aan het vroege tijdstip liggen want de band speelt strak en gooit veel energie de zaal in. Ze spelen veel nieuwe muziek van het album dat binnenkort opgenomen wordt. Daarin zijn veel Radiohead, Blur en andere britpop invloeden te horen. Als grote afsluiter wordt voormalig 3fm megahit ‘Mojo Misschief’ verwacht, maar helaas is de tijd al om en moet de band het podium verlaten. Al met al zetten de jongens een sterk optreden neer. 

Danibal
Als je over het terrein loopt wordt je aandacht meteen getrokken door raspende klanken die uit de wetenschapstent komen. Festival de Beschaving is gericht op een nieuwsgierig publiek en de Utrechtse Danibal past hier perfect bij met zijn experimentele muziek. Hij maakt gebruik van verschillende mondharpen waarnaast hij beatboxt, jodelt en expressieve klanken uitstoot. Tussen alle informatie die de bezoeker naar zijn hoofd krijgt geslingerd in Cirque de la Science is Danibal een welkome afwisseling. 

Typhoon
Stelletjes, festivalhipsters met bloemenkransen in het haar, veertigers in keurige polo’s, jochies van een jaar of tien - iedereen houdt van Typhoon. Dat blijkt als de goedlachse rapper het podium van de Atlas betreedt. Blootsvoets, zoals altijd. Vanaf de eerste tonen van opener ‘Niets Verwacht’ eten de aanwezigen uit zijn hand. Ty en zijn Titanenband zijn een geoliede festivalmachine, die moeiteloos weet te schakelen tussen opzwepend en ingetogen. Dat zien we in de overgang van het uitbundige ‘Bumaye’ naar het klein gehouden ‘Liefste’. “Een van mijn lelijkste nummers, juist omdat het zo echt is.” Schitterend is ook de ode aan de pas overleden Thé Lau. Typhoon werkte met hem samen voor Ali B’s programma Op Volle Toeren. Zittend op de rand van het podium, met de lichten gedimd en minimale begeleiding, brengt Typhoon een eigen versie van ‘Iedereen Is Van De Wereld’. “Voor de man die het verdient.” Kippenvel.

Dazzled Sticks
Twee meer dan ervaren muzikanten slaan de handen ineen. Rapper Sticks (Opgezwolle, Fakkelbrigade, Great Minds) en Dazzled Kid Tjeerd Bomhof (ex Voicst) brengen onder de naam Dazzled Sticks een nieuw album uit en brengen het materiaal op deBeschaving alvast ten gehore. De precieze insteek bleef een goed bewaard geheim – tot nu. Dazzled Sticks staat voor lome, slepende beats en dansen als soefie's (aanhangers van het soefisme, red.). Aan de show mag nog wat geschaafd worden, maar muzikaal gezien is het één van de spannendste boekingen van het festival. 

Rondé
Rondé is er een tijdje tussenuit geweest omdat zangeres Rikki Borgelt geopereerd is aan haar stembanden. Gelukkig doet haar stem het nu weer als vanouds. De band koestert duidelijk veel liefde voor muziek en voor elkaar. Er is een mooie connectie tussen de bandleden en het publiek en ze zetten een heel sfeervol optreden neer. De meezingbare refreinen worden afgewisseld met harde gitaren en het rauwe randje van Rikki’s stem maakt het geheel prachtig af. Als het lied ‘Run’ gespeeld wordt zingt het publiek uit volle borst mee en het optreden wordt afgesloten met het nummer ‘Headlights’ waarop flink gesprongen wordt. 

Kim Janssen
In Cirque de la Science, de wetenschapstent, bespreekt sociaal wetenschapper Susan Branje (UU) tegelijkertijd het thema identiteitsvorming op jonge leeftijd. Hoe wordt het beeld dat pubers van zichzelf hebben bepaald? Utrechter Kim Janssen verzorgt tussen deze lezingen door enkele muzikale intermezzo’s. Klassiek en folk ontmoeten elkaar in zijn muziek. Het accent ligt vandaag op het laatste genre – Janssen staat met niet meer dan zijn stem en gitaar voor het publiek. Doodstil krijgt hij de selecte groep aanwezigen, terwijl hij een herbewerking brengt van een oud gedicht dat hij ooit las. “De schrijver hield meer van God dan van zijn eigen leven. Fascinerend vond ik dat.” Tussen de optredens in de wetensschapstent door doet Janssen ook nog een backstage-sessie tussen ruizend riet (foto).

Sue The Night
deBeschaving heeft opvallend veel opkomend Nederlands talent op het hoofdpodium geprogrammeerd. Hoe blij de artiesten ook met die plaats zijn, qua naamsbekendheid lopen ze 1-0 achter, wat terug is te zien aan de opkomst. Na Rondé is het nu de beurt aan Sue The Night om de Atlas voor zich te winnen. Dat doen frontvrouw Suus de Groot en haar band vol enthousiasme en met een uitstekend uitgevoerde set. Wat een stem heeft De Groot; ze imponeert met uithalen die uit haar tenen lijken te komen. 

Afterpartees
Wie wil weten wat de kweekvijver van 3FM zoal heeft voortgebracht, is na deBeschaving weer helemaal bij. Op de Rabostage staan de Afterpartees klaar om hun muzikale Red Bull richting de aanwezigen te slingeren. Naast dat ze stuiterend goed zijn, zijn ze ook hilarisch charismatisch. Frontman Niek Nellen introduceert zichzelf en de bandleden als ‘politieke vluchtelingen uit Horst’. Iets met het steken van asperges – we verstaan lang niet alles, ook niet als hij zingt. Tot deze show was deBeschaving een keurig feestje waar iedereen netjes binnen de lijnen bleef, maar Nellen lijkt vastbesloten dat allemaal door de war te schoppen. Hij werpt zich niet één, maar twee keer het publiek in (met en zonder shirt), terwijl de beveiliger achter hem aan sjeest om te zorgen dat hij zijn microfoon op tijd weer binnen handbereik heeft.  

Circa Waves
Het zonnetje schijnt, de sfeer is goed en Circa Waves rockt de volle Atlas tent met hun dansbare indie. De Britse jongens speelden gister nog op Glastonbury en zijn pas vanmorgen vroeg naar Utrecht gereisd. Volgens frontman Kieran was deze reis het allemaal waard. Ze slaan zich met veel enthousiasme door het optreden heen en gaan zelfs zo hard dat de bassist zijn snaar lostrekt. Gelukkig wordt het snel en professioneel opgelost. De jongens hebben flink veel fans meegenomen die zwetend dansen, springen en meezingen. Ze sluiten af met de hit ‘T-Shirt Weather’ en zetten daarmee de hele Atlas op zijn kop. Een mooie band op een mooie dag. 

Kensington
Alleen al aan de aankleding van het podium is er te zien dan er iets groots gaat gebeuren. Kensington heeft een doek meegenomen waar de naam van de band in grote letters opstaat. Wederom laten deze Utrechters zien wat ze in huis hebben. Als de band begint te spelen ontstaat er magie. Het publiek wordt één. Niemand staat stil, iedereen danst en de fans schreeuwen alles woord voor woord mee. Deze mannen zetten een belachelijk sterk optreden neer en zorgen voor het hoogtepunt van het festival. “Jij schrok je helemaal de pleuris, of niet?”, aldus gitarist Casper tegen een kleine jongen als de confettikanonnen afgaan. Ze sluiten het festival af met het nummer ‘Little Light’ waarbij de telefoons omhoog gaan die Atlas verlichten. Voor zanger Eloi moet dit een mooie start van zijn verjaardag zijn geweest. Voor het publiek was dit in ieder geval een prachtige afsluiter van de dag. 


Gezien: deBeschaving 2015 met o.a. Lucas Hamming, Typhoon, Rondé, Sue The Night, Circa Waves, Kensington, Dazzled Sticks, Afterpartees, Danibal en Kim Janssen op zaterdag 27 juni 2015 @ Botanische Tuinen, Utrecht.

Check ook ons fotoverslag van deBeschaving.

Houd onze site en het deBeschaving-dossier in de gaten voor de video's van onze geheime backstage-sessies met Danibal en Kim Janssen!