Danibal: "Ik improviseer eigenlijk altijd" Danibal: "Ik improviseer eigenlijk altijd"

Mondharper Danibal staat 27 juni op Festival deBeschaving

, Tekst: Jett Ruigrok

Danibal: "Ik improviseer eigenlijk altijd"

Mondharper Danibal staat 27 juni op Festival deBeschaving

Tekst: Jett Ruigrok ,

Optredens van Danibal zijn anders dan die van een doorsnee festivalband. Danibal maakt namelijk experimentele muziek. Hij speelt mondharp en experimenteert veel met verschillende soorten geluiden. 27 juni staat hij op het podium van 3voor12/Utrecht op deBeschaving. Het zal voor zowel Danibal als voor het publiek een vernieuwende ervaring worden.

Danibal: "De meeste mensen kennen de mondharp niet, dus moet je het tijdens zo’n optreden eerst uitleggen en laten zien. Dan speel je op een andere manier dan wanneer mensen het instrument zelf hebben bijvoorbeeld. In dat geval ga je wat meer de diepte in. Met een mondharp optreden, is dus een heel ander manier van optreden. Met een popband bijvoorbeeld vinden mensen de muziek leuk of niet, bij een mondharp is dit anders. Het publiek weet niet wat ze kunnen verwachten, ze zijn dus ook nieuwsgierig."

Je improviseert bijna altijd. Zeker als je solo op het podium staat. Maar hoe gaat zo'n optreden verder in z'n werk? En hoe bereid jij je voor?
Danibal: "Ik ga sinds 2002 altijd naar het mondharp festival. Daar kent iedereen het instrument. Het festival is altijd in een ander land in Europa. Je ziet daar heel veel verschillende culturen en mensen die als hobby of werk de mondharp bespelen. Van te voren kies ik mijn mondharp uit en dan laat ik het verder helemaal afhangen van het moment. Mijn humeur kan mijn optreden dan ook heel erg beïnvloeden. En elk optreden is altijd anders. Het gaat ook wel eens mis, maar de kunst is dan om het daar dan maar mee te doen. Als iets niet klinkt zoals ik gehoopt had, moet ik er toch iets van proberen te maken. Zo houd ik het spannend voor het publiek en voor mezelf."

Artiesten houden tijdens het optreden vaak veel rekening met het publiek. Bij een ander soort toeschouwers, hoort een ander soort optreden. Hoe pas jij je op je publiek aan?
Danibal: "Ik probeer vaak moderne muziek te maken. Ik ben opgegroeid met popmuziek, dat kun je horen in hoe ik speel. Ik communiceer ook veel met het publiek, omdat ik bijna altijd improviseer. Als ik merk dat het publiek iets leuk vindt, ga ik daar mee verder. Als je iets niet ter plekke maakt, dan lijkt het alsof je een cd'tje opzet. Het is juist leuk als mensen zien dat het live gebeurt. Zo maak ik live loops. Die bedenk ik op het moment zelf. Ik heb wel nummers die altijd hetzelfde gaan, maar die speel ik als ik helemaal van slag ben. Als ik het overzicht helemaal kwijt ben."

"Het geluidsvolume is soms wel lastig. Het is iets subtieler dan ik soms zou willen. Ik versterk het wel, maar er zit bijvoorbeeld geen harde bas in. Zeker met een band kan het lastig zijn om de mondharp op te laten vallen. Ik zou wat dat betreft willen dat het instrument iets meer kan knallen."

Wat kunnen we 27 juni tijdens deBeschaving van je verwachten?
Danibal: "Ik moet nog even checken hoe groot het podium is. Als het groot is, leg ik er iets meer energie in, dan ga ik ritmischer spelen. Bij een kleiner podium speel ik juist iets ingetogener. En voor de mensen die een backstage optreden van me winnen, speel ik weer heel anders. Ik sta dan dichtbij het publiek dus het wordt intiemer dan wat er op het podium gebeurt. Maar ik weet nu natuurlijk nog niet hoe dit gaat lopen. Het blijft improviseren."


Te zien: Danibal powered by 3voor12/Utrecht tijdens Festival deBeschaving, zaterdag 27 juni 2015 @ Botanische Tuinen, Utrecht, entree is € 31,-

Er vinden tijdens het festival geheime 3voor12/Utrecht-backstage-sessies plaats op een idyllisch stuk van de Botanische Tuinen. Wil je bij de geheime backstage-sessies zijn? Kom dan om 15 uur (voor Danibal) en 16.15 uur (voor Kim Janssen) naar de brug bij de Cirque de la Science-tent. Daar staat 3VOOR12/Utrecht om per sessie 25 bandjes uit te delen. Je wordt dan - met bandje! - gelijk begeleid naar de geheime backstage-sessie. Meer info >>

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht