September overspoeld door nieuwe releases September overspoeld door nieuwe releases

Een vloedgolf aan nieuwe albums van o.a. Dirt a Gogo, The Maureens en Bewilder

, Tekst: Wies van der Heyden

September overspoeld door nieuwe releases

Een vloedgolf aan nieuwe albums van o.a. Dirt a Gogo, The Maureens en Bewilder

Tekst: Wies van der Heyden ,

De zomer profileert zich als een heftig festivalseizoen en omdat er de laatste jaren steeds meer kleinere festivals bij zijn gekomen, hebben bands het druk. Nu de festivalhitte weer een beetje is afgekoeld, is het voor veel artiesten tijd om nieuw materiaal te presenteren. Misschien hopen ze geboekt te worden voor komende festivals; spelen op Noorderslag bijvoorbeeld leidt voor bands vaak tot boekingen voor het festivalseizoen van volgend jaar. Vandaar dat er in september veel album- en EP-releases aankomen. Welke dat in Utrecht zijn, zetten we even voor je op een rij.

Wie: Dirt a Gogo
Wat: hardrockabilly
Wanneer: 28 augustus

Met snoeiharde gitaarsolo's en scherpe zang legt Dirt a Gogo de grondtoon voor het genre dat zij 'hardrockabilly' noemen. Oftewel: beuken! Door te kiezen voor een contrabas in plaats van een elektrische bas, wordt er een diep, donker geluid gecreëerd. De band heeft een belangrijk doel: het terugbrengen van de rock 'n roll. Op 28 augustus wordt het debuutalbum, Fucked Up and Loaded, gepresenteerd in de Baroeg in Rotterdam.


Wie: Bewilder 
Wat: indierock
Wanneer: 28 augustus

Hoewel de vakantie wel is afgelopen, is het alsnog prettig om weg te dromen bij zomerse sferen. Het debuutalbum van Bewilder, de nieuwe band van Maurits Westerik (GEM), is opgenomen op Vlieland en neemt je mee naar duinen, zee en ontspanning. De band maakt verfijnde indierock. Met glijdende synthesizer, funky gitaar, bas en drum worden dynamische nummers gemaakt die van begin tot eind boeien. Het album Dear Island wordt op 28 augustus uitgebracht en gepresenteerd op het Vlielandse festival Into The Great Wide Open.


Wie: Jelle Buma 
Wat: industrial dubstep frenzy
Wanneer: 4 september

Jelle Buma
, je kent hem misschien van de Mercy Giants, is sinds 2010 bezig met zijn solo carrière. Gewapend met slechts een basis drumkit en een Roland SPD-S maakt hij wat hij zelf industrial dubstep frenzy noemt. De afgemeten patronen van de akoestische drum worden gemengd met de hypnotiserende klanken van de sampler en vormen het album Sweach, dat op 4 september wordt uitgebracht.
 


Wie: Find Us in Slumberland
Wat: droompop
Wanneer: 11 september

Muziek uit het schemerland tussen diepe slaap en klaarwakker; dat is hoe Find Us In Slumberland zichzelf omschrijft. De droompopband bestaat nog geen jaar, maar heeft ondertussen al in Tivoli, Paradiso en bij 3FM gespeeld. Nu brengen ze hun debuut-EP uit, die dit voorjaar is opgenomen met Jurriaan Sielcken (Aestrid, Echo Movis, De Koorts, Jett Rebel). De EP zou eerst op 3 september gepresenteerd worden, maar in verband met werkzaamheden in EKKO is dit verplaatst naar 11 september.


Wie: Niek Pronk
Wat: indie folk
Wanneer: 12 september

Op 12 september presenteert Niek Pronk zijn beeld-EP Taste. De singer-songwriter gebruikt zijn liedteksten als uitgangspunt voor het maken van kunst. Elk van de vijf liedjes van het album heeft een denkpatroon; cynisch en zwartkijkend, optimistisch en dromerig of realistisch en accepterend. Hij kent een personage toe aan dat denkpatroon en geeft hem een omgeving en context dat hij in beeld uitwerkt. In Cultureel Centrum Moria wordt de kunst uit het album tentoongesteld en speelt Pronk een set met een band bestaande uit Tijmen Ruizendaal op drums en Paul Rijnbeek op basgitaar.


Wie: The Maureens
Wat: powerpop
Wanneer: 12 september

Vrolijke, pakkende jaren zestig poprock met meerstemmige zang, opzwepende drums, harmonieuze melodieën en meezingbaar refreintjes; de single 'Heartbreak' van The Maureens smaakt naar meer. En dat meer geven ze in de vorm van een nieuw album. The Maureens, die na hun gelijknamige debuutalbum in 2013 geen vreemde meer zijn in de Utrechtse popscene, presenteren het album genaamd Bang the Drum op 12 september in EKKO. Inmiddels kun je ook al luisteren naar de tweede single 'September'.


Wie: Pocket Knife Army
Wat: elektronisch
Wanneer: 13 september

Pocket Knife Army speelde eerder dit jaar al op de Club 3voor12/Utrecht en werd omschreven als een combi van dromerige triphop met opzwepende elektronica. De elektronische muziek wordt afgewisseld met akoestische elementen en de dromerige en soms zelfs rauwe vocalen geven het een eigen geluid. Vorig jaar brachten ze hun EP uit, die nu opgevolgd wordt door het album This Time I'll Come Out Unharmed. Op 13 september zal deze gepresenteerd worden in Kytopia

Wie: Boyle
Wat: folk
Wanneer: 20 september


Op 20 september wordt het nieuwe album van Boyle, het soloproject van Marten Timan (We vs. Death), gepresenteerd. In het album getiteld Release grijpt Timan terug naar zijn verblijf in Boyle, Canada (vandaar de bandnaam) als uitwisselingsstudent. Het album bestaat uit donkere, melancholische folk. De albumrelease vindt plaats op een minifestival in de Metaal Kathedraal, dat ook door Timan georganiseerd wordt.


Wie: Sofie Letitre
Wat: indie, elektronisch
Wanneer: 21 september


De EP Uncanny Valley van Sofie Letitre gaat over het contrast tussen perfectie en imperfectie, mens en machine. Dit wordt gedaan door de combinatie van elektronische muziek en donkere pop. Het concept wordt verder geïllustreerd door drie videoclips die eerder dit jaar vertoont zijn op het filmfestival. De EP is vanaf 21 september te beluisteren en wordt op 9 oktober gepresenteerd in EKKO.


Wie: Novatia
Wat: eclectische rock
Wanneer: 25 september

Remind You Of Yourself van Novatia is opgenomen in een studio met de vijf bandleden tegelijk, zonder trucjes. Het resultaat is pure, ongecompliceerde muziek. De muziek gaat van psychedelische rock naar jazz, funk en pop en creëert zo een interessante mengelmoes van stijlen. De debuut-EP wordt op 25 september gepresenteerd.


Wie: The World of Dust
Wat: folk

Wanneer: 29 september

Het soloproject van Stefan Breuer, bekend als bandlid van I am Oak, The Subhuman en Lost Bear, heeft het tweede album alweer klaarliggen. The World of Dust maakt dromerige folkmuziek met akoestische gitaar en overstuurde synths. Waar het debuutalbum Bhava groots en meeslepend was, keert Stefan bij zijn nieuwe album terug naar de basis. Dit is goed hoorbaar in het nummer 'Space Mountain', waarin zachte, intieme klanken naar voren komen. Het album wordt op 29 september uitgebracht en op 4 oktober gepresenteerd in KNG 56.


Wie: The Royal Engineers
Wat: seventies pop
Wanneer: 30 september

Pakkende poprock met jaren zeventig invloeden, maar ook met een modern geluid; dat zijn The Royal Engineers. De springende gitaren en achtergrondzangeressen maken de muziek vrolijk en dansbaar. Vanaf begin augustus zijn ze huisband bij 'De Eretribune' op Fox Sports en op 30 september brengen ze hun nu nog titelloze debuut-EP uit in EKKO.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht