Aankomende donderdag staat Tim van Oosten (van o.a. Roosbeef en Het Zesde Metaal) met zijn nieuwe band De Duiven op het podium van dB’s tijdens de maandelijkse showcase-avond Club 3voor12/Utrecht. De Duiven komt officieel uit Antwerpen, maar heeft in de persoon van drummer Tim een Utrechter in de gelederen. En wel eentje die momenteel uitsluitend muziek maakt met muzikanten die in België wonen. Wij interviewen hem over zijn ervaringen met Belgische muzikanten.

Van Oosten begint het interview met een rondleiding. De eerste stop is bij een oude Duitse brandweerauto die door hem is omgebouwd tot tourbus. De bus laat niets te wensen en is voorzien van een slaapplek, opbergruimte - voor zijn drumspullen - en van een bar. Het blijkt dat de handige drummer niet alleen de oude brandweerauto heeft verbouwd, maar ook het huis flink onderhanden heeft genomen. Van Oosten: "Een tijd geleden heb ik de veranda gemaakt en later de kas gebouwd, waarin nu groenten worden verbouwd. Binnenkort zou ik graag een raam maken in de nu nog donkere slaapkamer."

Tim van Oosten combineerde vijf muzikale projecten, maar vertelt dat hij wegens tijdgebrek moest 'schrappen'. Op dit moment zijn Roosbeef en Het Zesde Metaal de bands die voorrang hebben. Van Oosten: "Toen het combineren van repetities en optredens van de vijf bands niet meer lukte, koos ik voor de twee bands waarmee ik mijn brood verdien. Tevens blijf ik bij Roosbeef tot mijn dood." Het Zesde Metaal is momenteel in België zelfs groter dan Roosbeef in Nederland, beide bands vergen hierdoor veel tijd. Omdat de bandleden uit deze twee bands allemaal in België wonen, weet Van Oosten zijn bestaande werkzaamheden goed te combineren met de repetities van zijn nieuwe Antwerpse band De Duiven.

Voorliefde voor Belgische muzikanten
De hang naar Belgische muzikanten is bij de Utrechtse drummer per toeval ontstaan op het Bevrijdingsfestival in Zwolle een aantal jaar geleden. Van Oosten: "Een bandlid van een Belgische band zocht contact met één van de bandleden van Roosbeef en zou later onze eerstvolgende cd produceren. Vlak hierna maakten wij (Roosbeef) met Het Zesde Metaal de afspraak dat wij elkaars voorprogramma zouden zijn bij de geplande tours door eigen land." Dit resulteerde er enige tijd later in dat hij drummer werd van Het Zesde Metaal. De laatste stap richting de Belgische muziekscene heeft hij recent gezet met de start van De Duiven. Van Oosten: "Het is een band waarin niemand het touw trekt, maar waarbij geprobeerd wordt het samen te trekken."

De onbegrijpelijke grens tussen Nederland en België
Hoewel Van Oosten de grens tussen Nederland en België als onbegrijpelijk bestempelt, weet hij het verschil tussen de muziekscenes in beide landen feilloos te benoemen. "Waar Nederlandse muzikanten allemaal van die leren puntschoenen dragen, omdat zij er als muzikanten uit willen zien, doen Belgen veel minder hun best om er hip uit te zien. Ook hebben Nederlandse muzikanten de neiging om de stijl van hun muzikale idool te imiteren. Belgische muzikanten hebben die drang en stuk minder", aldus Van Oosten. Hoewel hij per toeval met Belgische muzikanten is samen gaan werken, trekt dit hem erg. "Een ander verschil is dat in Nederland iedere (middelgrote) stad een eigen muziekscene heeft, terwijl België zo klein is dat muzikanten elkaar allemaal kennen en weten waar zij mee bezig zijn. Dit zorgt voor meer eenheid in de muzikale wereld", gaat Van Oosten verder. Dit ervaart hij als erg positief. Toch kan hij genieten van het feit dat hij 'echt even uit dit muzikantenwereldje kan stappen' als hij na een week hard werken naar Utrecht rijdt.


Te zien: De Duiven e.a. tijdens Club 3voor12/Utrecht, donderdag 30 april 2015 @ dB’s, Utrecht