Summer Darkness stopt definitief

Elfde editie in 2013 was de laatste van het dark underground lifestyle festival

Tekst: Joost Schreurs / Foto: Combichrist (door Roy Wolters) ,

Van uitstel komt afstel. Vorig jaar maakte de organisatie van het dark underground lifestyle event Summer Darkness bekend dat er in 2014 geen festival plaats zou vinden, voor het eerst na 11 jaar. Was er aanvankelijk nog sprake van een jaartje pauze om zich te bezinnen op de formule, nu is bekend geworden dat de stekker er definitief uit is. Er komt geen nieuwe editie van Summer Darkness.

Elf jaar lang werd de Utrechtse binnenstad hartje zomer overspoeld door alternatievelingen in de meest fraaie en soms bizarre 'gothic' outfits. Wanneer het straatbeeld werd gedomineerd door torenhoge plateauzolen, korsetten, fluorescerende hairextensions en veel leer en lak, dan wist de Utrechter: Summer Darkness is weer aan de gang. 3voor12/Utrecht was jarenlang een vaste mediapartner van het festival en deed jaarlijks uitgebreid verslag.

Groot was dan ook de verrassing toen de organisatie begin vorig jaar aankondigde dat er in 2014 geen twaalfde editie zou plaatsvinden. De organisatie lastte een bezinningsperiode in om na te denken over de formule en de programmering, met als doel om in 2015 sterker dan ooit weer voor de dag te komen. De laatste weken heerste een wat ongemakkelijke stemming op de burelen van 3voor12/Utrecht: alle zomerfestivals maakten in deze periode hun definitieve programma’s bekend, maar over Summer Darkness geen woord… Afgelopen vrijdag kwam dan toch het verlossende woord in de vorm van een mededeling op de facebookpagina van het festival. Uitstel wordt afstel en het doek valt definitief voor Summer Darkness. Als reden noemt de organisatie dat het verhaal verteld is, niets voor eeuwig is en daarnaast het feit dat ze er de laatste jaren niet meer in slaagden om een spannend, verrassend en vernieuwend programma samen te stellen. Ieder jaar weer Combichrist of Suicide Commando is niet wat Summer Darkness wil, maar het leek wel de realiteit te worden.

Wat rest zijn de herinneringen aan elf mooie edities, met onvergetelijke optredens, fascinerende feesten en gewoon de fantastische sfeer die een weekend lang de middeleeuwse Utrechtse binnenstad overspoelde. Summer Darkness: rust in vrede en bedankt voor de mooie jaren.