Nederklinker Conjo kijkt in zijn glazen bol

Radioprogramma Nederklinkers viert 15-jarig bestaan met zes uur durende live-uitzending

Tekst: Marc van der Laan / Beeld: Jerry van Vliet ,

Het meest chauvinistische radioprogramma van Nederland bestaat 15 jaar en viert dat op zondag 19 april met een zes uur durende radio-uitzending op Roulette FM. In Hofman Café kun je samensteller NederklinkerConjo aan het werk zien en luisteren naar live-optredens van zeven Nederlandse bands. De presentator heeft in de 15 jaar van het bestaan ontelbare bands en artiesten gezien. Wij vroegen hem om in zijn glazen bol te kijken en vijf acts uit onze provincie te introduceren waarvan hij veel verwacht.

De allereerste aflevering van Nederklinkers werd uitgezonden op zondag 23 april 2000 bij Radio 9 in Lopik, vanuit de kelder van voormalig dorpshuis Wieleroord. Na een uitstapje naar MidlandFM in Oudewater en RPL FM in Woerden wordt Nederklinkers sinds december 2010 uitgezonden via RouletteFM in De Bilt. De afgelopen jaren zijn er veel artiesten als Miss Montreal, Postman, Jett Rebel, Leaf, Tim Akkerman, Handsome Poets, Audio Adam, Eefje de Visser en Moss door samensteller Conjo Vergeer ondervraagd. Maar ook spelen er regelmatig bands en muzikanten in de studio. Het programma is eigenlijk één grote reclamespot voor de beste muziek van eigen bodem: Nederklinkers richt zich uitsluitend op Nederlandse bands en geeft vaak wat extra aandacht aan opkomende talenten uit de regio Utrecht. Als Vergeer geen radio maakt dan is hij vaak te vinden bij optredens in Utrecht, Amersfoort of andere plaatsen in onze provincie.

Zondagmiddag 19 april wordt het 15-jarig bestaan van Nederklinkers gevierd met een zes uur durend live radioprogramma vanuit Café Hofman op de Janskerkhof. Tussen 12.00 en 18.00 uur verzorgen zeven veelbelovende Utrechtse acts een optreden. Speciaal voor ons selecteerde Vergeer naast die zeven acts nog eens vijf acts uit provincie Utrecht die je gezien en/of gehoord moet hebben. 

Alexi Lalas
Ik heb Rinse gevolgd bij veel van zijn eerdere bands. Na zijn laatste band werd het een beetje stil... en trof ik hem bij een voorronde van De Utrechtse Popprijs in een van de vele Utrechtse werfkelders. Hij was met iets van zichzelf bezig, maar kon er nog niet zoveel over vertellen. Dat zijn slechte dingen om tegen mij te zeggen, want daar word ik heel nieuwsgierig van. Het wachten werd beloond met twee korte speelfilms bij de nummers ‘Tiny Demons’ en ‘All I Need is Some Company’. Op die laatste kan ik me trouwens prima in het zweet fietsen in de sportschool. Op Grasnapolsky zag ik deze winter een indrukwekkend optreden, wat vertrouwen geeft voor het aanstaande tweede album van Rinse’s band Alexi Lalas.


Roos Blufpand

Pas sinds kort woont Roos Blufpand in Amersfoort. Het eerste wat in mij opkwam, toen ik haar onlangs live zag op het huiskamerpodium van Stadscafé De Observant, was 'geloofwaardig'! De vrolijke, soms kleine of juist persoonlijke liedjes worden allemaal met dezelfde natuurlijke flair gebracht. Roos is niet alleen een fijne muzikant, maar vertelt je kleine verhaaltjes. Een aanwinst in de theaters wat mij betreft of zoals bovenaan haar website prijkt: “Alsof Boudewijn de Groot en Ellen ten Damme een dochter hebben gemaakt.” 


Inlakech

Eerlijk gezegd heb ik wel een bijzonder slecht excuus bedacht om de band Inlakech toch in dit lijstje te krijgen. Ze hebben hun debuut-EP ‘Elephants’ in de Mailmen studio opgenomen en de presentatie was op 11 februari óók al in Utrecht, namelijk in EKKO. En de drummer woont trouwens ook in Utrecht. Heeft u hem? Deze band verdient wat mij betreft veel meer aandacht dan hen tot nu ten deel valt. In alles merk je dat de jonge bandleden al jaren samenspelen en goed weten wat ze doen en vooral wat ze willen: goede muziek maken! Ga ze zo snel mogelijk LIVE zien en sta net als ik, van begin tot het eind, met je mond open te genieten.


Postcards from Mars

De naam Postcards from Mars duikt de laatste tijd steeds vaker op! Dat is een goed teken, want dan wordt je opgemerkt. Het is niet omdat de liedjes van Bart (van Dalen) zich op de voorgrond dringen. Het zijn mooie, fijne, folky bijna klassieke popsongs. Gekoppeld aan ieder jaargetijde zijn er inmiddels drie EP's verschenen en als de laatste verschijnt is gelijk zijn debuutalbum gereed. Onlangs won hij de slag om de Horizontoer, waardoor hij deze zomer op verschillende Waddeneilanden te zien is. In juli is hij te zien op het vriendelijkste festival van landgoed De Paltz en wijde omgeving: A Day in the Forest.


The Brahms

Het is bijna een jaar geleden dat ik The Brahms voor het eerst live zag in een groene (tot podium omgebouwde) container voor het Binnenhof, net naast de Hofvijver. In de nacht voor de Koningsdag wordt er in Den Haag al een gezellig oranje-feestje gevierd namelijk. Het viertal kwam bijna als schuchtigere jochies het podium oplopen, maar na de eerste noten bleek waar ze voor gekomen waren: speuluh! Fijne sound, lekker energie. Oké, de muziek die ze maken is misschien niet "vernieuwend of zo", maar wat een fijne hersenpanplakkers staan er op de onlangs verschenen debuut-EP Meraki. Dit jaar staat die container er trouwens weer met drie andere leuke HBA-bands. 


Te zien: 15 jaar Nederklinkers met Echo Movis, Rosemary & Garlic, Thijs Heij, Pocket Knife Army, Close Up, A Brighter Light, The Q!, zondag 19 april van 12.00 tot 18.00 uur @ Café Hofman, Janskerkhof Utrecht.