Kort Utrechts Popnieuws Week 17

Sneeuw & Ruis, Elevator Sessions, Steen, Ode to the Quiet, VFF, J.A.E. en meer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een volle editie met aandacht voor Sneeuw & Ruis, Elevator Sessions, Steen, Ode to the Quiet, VFF, J.A.E. en meer.

Tweede editie Sneeuw & Ruis festival op zaterdag 13 juni
Zaterdag 13 juni vindt de tweede editie plaats van Sneeuw & Ruis festival. Vechtclub XL heeft die dag drie podia vol muzikale en visuele ontdekkingen voor nieuwsgierig publiek. Na een succesvolle eerste editie in EKKO in de winter van 2013 is het dit jaar tijd voor een lente-editie in de Utrechtse culturele broedplaats. Sneeuw & Ruis viert het experiment in de muziek en de beeldende kunst en laat beleven dat de lentedagen behalve zonnig en onbezorgd ook duister en onvoorspelbaar kunnen zijn. De grote zaal en oefenbunker elders op het terrein worden vanaf het begin van de avond tot diep in de nacht gevuld met een spannende combinatie van muzikale acts uit het hele land en visuele bijdragen van kunstenaars die resideren in Vechtclub XL. In de ruimtes tref je een wonderlijke line-up die onder andere bestaat uit Rooie Waas, MTT (solo), howart, Die Werken en Heartsnatcher, maar ook DJ Bohm (030303). Verder zullen er over het gehele terrein verschillende visuals, installaties en randprogrammering te zien zijn. Meer optredende artiesten, DJ’s en kunstenaars worden binnenkort bekend gemaakt. De chefkok van restaurant De Klub stelt voor de gelegenheid een speciaal Sneeuw en Ruis menu samen. In datzelfde restaurant zal één van de Sneeuw & Ruis artiesten ook een optreden geven. Kaarten voor de hele avond kosten 8 euro per stuk en zijn verkrijgbaar aan de deur.

De Stadstuin nieuwe thuishaven voor Elevator Sessions
Festival Elevator Sessions heeft een nieuwe thuishaven gevonden. Een paar weken geleden berichtten wij dat festival Elevator Sessions dit jaar niet meer plaats zou mogen vinden in het studentencomplex Tuindorp-West. Maar het festival gaat op 5 juni toch door, en wel in het nieuwe creatieve kantoorconcept De Stadstuin aan de Europalaan in Utrecht. Hier gaat Elevator Sessions zich opnieuw uitvinden en met partners als Staplab, The Bakery en Watdajel Art een nieuwe editie neerzetten. De entree is nog steeds gratis. De organisatie is trouwens nog op zoek naar bands die op het festival willen spelen. Als je interesse hebt stuur dan een mail naar info@elevatorsessions.nl.

Documentaire over het leven van rapper Steen
Als we goed geïnformeerd zijn woont rapper Steen al enige tijd in Den Haag. Zijn Utrechtse roots is hij echter nog niet kwijtgeraakt getuige de documentaire die er de afgelopen periode over hem is gemaakt. ‘Steen De Vader’ gaat over het leven van misschien wel de meest spraakmakende rapper van Nederland. Op dinsdag 28 april is er in het Louis Hartlooper complex een voorpremiere van de documentaire (van 21.00 tot 22.00 uur). Tickets voor het zien van de documentaire kosten 10 euro en zijn onder andere hier te bestellen.


King Dalton, Faces on TV en meer op Vlaamse Film Festival 2015

Het Utrechtse filmtheater Louis Hartlooper Complex (LHC) presenteert samen met VPRO Cinema van 7 tot en met 10 mei de tweede editie van het Vlaamse Film Festival. Onder het motto ‘muziek waar ge U tegen zegt’ is er ook een muziekprogramma in samenwerking met EKKO en de Brakke Grond. Jacle Bow, Faces on TV en King Dalton treden op en er is een disco-avond genaamd Bordello A Fiandre. Tegen 3voor12 vertelde muziekprogrammeur Rachel Voorbij van het LHC dat ze op het VFF meer bieden dan alleen films. “We willen graag dat er ook dingen buiten de vier muren van de bioscoopzaal gebeuren”, zegt Voorbij. De link met Vlaamse muziek was snel gelegd. “Vlaamse muziek heeft een heel eigen geluid, ik vind dat de Nederlandse muziek daar soms nog wel iets van kan leren. Muzikanten uit Vlaanderen zoeken net iets meer naar een eigenzinnig geluid, voorbij de bekende formule.” De volgende bands treden op in LHC’s Das Kabinett: Jacle Bow (8 mei), King Dalton (9 mei) en Faces on TV (10 mei). Verder organiseert organiseert discolabel Bordello A Parigi samen met EKKO op 8 mei een ‘nacht vol ongekuiste extase’. Alle optredens zijn gratis toegankelijk, behalve het discofeest in EKKO op vrijdag. Op de openingsavond draait daarnaast nog popjournalist en dj Willem Jongeneelen, groot liefhebber en kenner van Vlaamse popmuziek van de sixties tot nu.


Ode to the Quiet releast soundtrack geschreven in opdracht van het Groninger Museum
Een jaar na de release van het debuutalbum, brengt Utrechtse band Ode to the Quiet nieuw materiaal uit: het nummer ‘Tempest’, dat is geschreven in opdracht van het Groninger Museum. Naar aanleiding van optredens op FestivalValderAa en Noorderzon, werd Ode to the Quiet door het Groninger Museum benaderd om een soundtrack te schrijven die geïnspireerd is op één van de kunstwerken uit de tentoonstelling ´De Collectie´. Ode to the Quiet koos voor 'Simirone', een postmodern werk van kunstenaar, designer en tevens hoofdarchitect van het museum: Alessandro Mendini. In de korte documentaire 'Soundtrack for Mendini' vertelt de band over de gedachte achter de keuze van het kunstwerk en het tot stand komen van de track. Tempest krijgt zijn live-debuut op 6 juni tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap in het Groninger Museum. In diezelfde maand zal via het museum een cd uitkomen met daarop de soundtracks van de verschillende artiesten.

J.A.E. releast De Lyfestyle EP
Na het uitbrengen van de singles 'No Slackin Seizoen', 'Godendragers', en 'Dom Toretto' heeft J.A.E. deze week zijn vijfde soloproject 'De Lyfestyle EP' gedropt. De EP bevat tien tracks over het overwinnen van struggles, ambities najagen en succesvol zijn. De EP is gratis te downloaden of je kunt een donatie doen via de bandcamp van J.A.E. De releaseparty van is op donderdag 30 april in Bar Walden in Utrecht. Supportacts bij deze release zijn Marius Luciano, Victoire X Festus en Monstarz.

Jo Marches releast eerste nummer
Jo Marches is een nieuw, pril project van Johanneke Kranendonk (zang en toetsen), Gijs Coolen (gitaar) en Marlon Penn (zang, sampler en toetsen). Kort geleden heeft de band in Studio Silvester een live-video opgenomen van één van de liedjes die ze hebben geschreven.

De Band van Van der Lende brengt debuutsingle uit
Op 25 april heeft De Band van Van der Lende (Utrecht/Limburg) haar debuutsingle ‘Who You Want’ uitgebracht. Het nummer is in de nacht van 24 op 25 april live gepresenteerd in het 3FM radioprogramma ‘De Bende van Van der Lende’. Met ’Who You Want’ wil De Band van Van der Lende zichzelf op de kaart zetten als een frisse, eigenwijze poprockband met zangeres Ysja van Leeuwen (ook The Q!) als blikvanger. De release-datum van ’Who You Want’ is niet zomaar gekozen: die nacht was het precies één jaar geleden dat de bandleden van De Band van Van der Lende voor het eerst samenspeelden. Aanvankelijk georganiseerd door 3FM dj Frank van der Lende en bedoeld als eenmalig nachtelijk radio avontuur, bleken de bandleden een dusdanige muzikale klik te hebben dat er al snel een vervolg kwam. Het viertal groeide het afgelopen jaar dan ook uit van 3FM-huisband tot een op eigen benen staande groep. De komende maanden is de band op verscheidene Nederlandse festivals te zien zijn ter promotie van de single. In het najaar van 2015 worden een EP en videoclip verwacht.