Interview: I’m with stupid over debuutalbum en de wereld als circus

“We klinken zoals we zijn: energiek en interactief met en voor het publiek”

Tekst: Nienke Sinnaeve/Foto’s: Raymond Dekker ,

Ter gelegenheid van de release van hun debuutalbum vrijdag, gaan we in gesprek met twee bandleden van I’m with stupid over de weg naar dit debuut, plannen voor de toekomst en reggae als subcultuur.

Het terras van Café Tilt! is het decor voor het gesprek met Kristian Overlast (zanger, gitarist en tekstschrijver) en Ben the Blowfish (saxofonist) – uiteraard niet de officiële namen van de jongens, “maar ach, stupid is as stupid does”. Ook de vriendin van Ben, tevens naar eigen zeggen hun meest trouwe fan, deelt het tafeltje met ons. Later op de avond schuiven ook een schipper en andere passanten aan. Kristian: “Eigenlijk hadden we bedacht om met jullie een rondje door de grachten te varen maar je ziet het, hij – wijzend naar de schipper – is rijkelijk laat.”

De sfeer zit er goed in, de setting leent zich voor een ware zoete inval en de bierkranen zijn geopend. Volgens Kristian een typische I’m with stupid avond, waarbij iedereen welkom is en er sprake is van veel interactie. 

Weekend

De jongens geven aan dat het sinds lange tijd een vrij weekend voor hen is. “Het voelt best goed om op vrijdagavond een terrasje te pakken. Ik denk dat ik later ook nog naar een feestje ga”, opent Kristian en doelt op de aanwezigheid van de overige vier bandleden bij Splendid in TivoliVredenburg. Niet toevallig is het weekend voor de release van hun debuutalbum vrij geroosterd: “We hebben de laatste tijd enorm vaak gespeeld en we hebben hard gewerkt aan het mixen en masteren ons live album. Bovendien zijn we twee weken geleden begonnen met ons volgende project: het opnemen van een studioalbum in onze kersverse studio in Bilthoven en daar gaat de komende tijd ook weer veel tijd in zitten.” 

Debuut

Als finalist van de Utrecht Popprijs bood Pollination de band de mogelijkheid aan om haar debuutalbum op te nemen tijdens een liveshow in ACU. Kristian Overlast: “Het was echt 100% te gek! Ik kan me nog heel goed het openingsmoment herinneren. We hadden ons voorgenomen theatraal te starten door stokstijf op het podium te blijven staan als de zaaldeuren door de circusdirecteur geopend zouden worden. Als stilte voor de storm kwam er in een keer een enorme wave aan mensen binnen en wij hadden geen idee op hoeveel man we moesten rekenen. Het voelde heel freaky om onze pose vast te houden en te bedenken dat alles perfect moest zijn. Ik wil er nog wel eens naast zitten met het aanslaan van de eerste toon, maar toen was het geniaal raak.”

Kristian beschrijft dat de ambitie om samen nog professioneler en beter te worden ook een van de redenen was om te kiezen voor een live debuutalbum. “We stonden allemaal op scherp en door de strakke organisatie van Pollination konden wij ons volledig op de muziek en het publiek richten. Niet elk nummer stond er in een keer goed op, maar de energie van de avond en de interactie met de mensen is terug te horen op het album. Onze eerste single bijvoorbeeld, ‘All Gone’, heeft eigenlijk alles waar wij met I’m with stupid voor staan: een catchy meezinger verpakt in vrolijke deunen, maar ook met een serieus en maatschappijkritisch randje. Juist door de tegenstrijdigheid van de inhoud met de “verpakking” hebben onze nummers een dubbele laag. In reggae hoor je deze gelaagdheid vaker terug en wij zetten die traditie voort op onze eigen manier door net wat scherper, soms wat grilliger uit de hoek te komen. We houden er ook van om te experimenteren. We proberen zowel rock als pop en reggae te zijn.”

Studio

Ben vervolgt door aan te geven dat ze sinds twee weken een studio in een voormalig schoolgebouw in Bilthoven hebben ingericht en daar begonnen zijn aan de opnames van een studioalbum. “We hebben genoeg nummers en een deel daarvan leent zich beter voor een studio opname omdat ze rustiger dan onze meeste nummers zijn. Als dit album straks in september uitkomt, laten we meteen een andere kant van onszelf zien. Om die reden hebben deze nummers het niet gehaald op onze live opname in ACU omdat we daar echt een feestplaat van wilden maken. Maar we zijn dus méér dan een feestband en zo willen we ons ook meer gaan profileren. Bovendien draagt het werken in een studio ook bij aan onze ambitie om verder te professionaliseren. Door nummers in de studio terug te luisteren, te discussiëren over hoe we willen dat ze klinken en het studioniveau ook op het podium neer te willen zetten, zorgt dat we groeien en alles uit onszelf willen halen.”

De online versie van het live debuutalbum van I’m with stupid is inmiddels in de lucht en de komende tijd staan de jongens geprogrammeerd op verschillende podia in het land. Het liefst staan ze daarbij “zo dicht mogelijk bij het publiek, met de voeten in het zand”. Tijdens de komende gigs zullen ze ook veel van hun nieuwe materiaal laten horen en kan het publiek alvast kennismaken met de meer serieuze en experimentele kant van I’m with stupid. 

 

Te zien: I’m with Stupid, zondag 26 april @ Averechts’ Koningsnacht bij Café Averechts, Utrecht en op maandag 27 april @ In Koninklijke Stathe bij Café Stathe, Utrecht.