Met de EP ‘Werk Hard Speel Hard’ touren rappers Diggy Dex en ReaZun door Nederland. Zaterdagavond deden ze Tivoli de Helling aan. 3voor12/Utrecht was erbij om de clash tussen twee stijlen vast te leggen.

De samenwerking tussen Diggy Dex en ReaZun is geïnspireerd op een eerdere clash uit de kunstwereld: die van Andy Warhol en Jean-Michel Basquiat (het artwork van ‘Werk Hard Speel Hard’ is zelfs één op één overgenomen). Ronny Cutrone, Warhols rechterhand, beschrijft de relatie tussen de kunstenaars als volgt: ‘It was like some crazy art-world marriage and they were the odd couple. The relationship was symbiotic. Jean-Michel thought he needed Andy’s fame, and Andy thought he needed Jean-Michel’s new blood.”

Amersfoorter Diggy Dex, echte naam Koen Jansen, is al een jaar of tien een vaste waarde in de Nederlandse hiphop. Hij was onderdeel van het collectief D.A.C. en bracht solo vier albums uit. Utrechter ReaZun, echte naam Ben Hartman, rapte in het Frans mee met The Kyteman Orchestra. Vorig jaar verscheen zijn solodebuut; ‘Ik, Ben Hartman’. Binnen de hiphop scene kwamen ze elkaar vaak tegen. Op festival WOO HAH! in Tilburg ontstond het idee om samen iets te gaan doen. Het resultaat: een EP en een tour langs Arnhem, Amsterdam, Utrecht en Dordrecht. 

De avond wordt geopend door het rapduo AlphaDNA, dat bestaat uit Alpha B en Medina. Hun eerste verzoek voor de aanwezigen is een paar flinke stappen richting het podium te doen. Geen overbodige luxe, want De Helling is slechts voor een derde gevuld. AlphaDNA heeft er een flinke kluif aan het publiek voor zich te winnen. Dat doen ze met zoveel energie en ‘lobi’ naar de zaal (‘Jullie zijn echt dope!’) dat de aanwezigen er uiteindelijk toch in meegaan. Openingstrack ‘Zand In Je Kut’ wordt aarzelend ontvangen. Afsluiter ‘Pel Een Banaan’ wordt op twitter echter bestempeld als anthem van de avond.

‘Werk Hard Speel Hard’ telt vijf nummers. Daar vul je natuurlijk geen avond mee. Zowel ReaZun als Diggy Dex grijpen deze tour daarom aan om hun meest recente albums (opnieuw) in de spots te zetten. Dex, de bekendste, opent met tracks van Do It Yourself: ‘Lompe Boer’, ‘Mama (I Made It)’ en ‘Grote Mannen Worden Klein’. Hij weeft er nog een a capella rap tussendoor, die hij ter plekke verzint. Achterin staat ondertussen niemand meer; het publiek is voor het podium samengeklonterd en springt mee op Dex’ catchy teksten. De rapper wordt ondersteund door broertje Maximus Prime (drums), DJ DNS en Daan Rijkers. Bonuspunten voor Rijkers roze lama-trui. 

Diggy Dex haalt inspiratie uit zijn eigen leven, veel van ReaZuns tracks zijn juist maatschappelijk betrokken. ‘Wie de microfoon in handen houdt, heeft een bepaalde macht’, vertelt hij het publiek. ‘Ik kan mensen een stem geven die anders niet gehoord zouden worden.’ Hij houdt een bloemlezing over Jan en Mo. Jan als tegenstander van de moskee in Lombok (‘veel te duur!’), Mo als ambitieuze starter die keer op keer wordt afgewezen tijdens sollicitaties. Hij staat op het podium met producer Nav Beats en zanger Omar Soulay. ReaZun heeft een heel andere stijl dan Dex, meer mellow, met een flow die tussen praten en rappen in ligt. Dat is even omschakelen voor de aanwezigen.

Als ze samen op het podium staan, gaat het helemaal los. Het plezier spat er bij beide rappers vanaf. Een van de hoogtepunten is ‘Een Vriend’, waarin Diggy Dex gevoelens krijgt voor het vriendinnetje van ReaZun. De uiteindelijk clash volgt tijdens ‘Wat Denk Jij’. De twee gaan elkaar op het podium verbaal te lijf. Diggy Dex op rechts (‘die Franse knuffelallochtoon in de band van Kyteman’), ReaZun op links (‘Slaap lekker Dex / Je staat niet eens op Wikipedia’), dit alles met een opzwepende beat eronder. Ze sparen zichzelf trouwens ook niet. Dex verzucht dat hij zijn hit van vijf jaar geleden (‘Slaap Lekker, red.) nu nog steeds op braderieën staat te spelen.

De symbiose tussen Warhol en Basquiat laat zich moeiteloos vertalen naar Diggy Dex en ReaZun. ReaZun profiteert van de bekendheid en ervaring van Diggy Dex, Diggy Dex van de frisse, expressieve aanpak van ReaZun. Live schuurt het hier en daar nog een beetje, maar al met al is het een zeer geslaagde samenwerking.

Gezien: Diggy Dex versus ReaZun, zaterdag 11 april @ Tivoli de Helling, Utrecht.